Sziasztok!

1920-al kezdem a folytatást.

 • 1920-as évek sminkje: Egyik legjellemzőbb szépségpraktikája, a hosszú, vékony ívelt szemöldök. A szem egyre hangsúlyosabb, sőt nagyon is hangsúlyos, már-már körsatírnak is nevezhetnénk, ahogy a nők festik a szemüket ebben az időben. A szemceruzát a szem külső részében elsatírozva használták, a pillákat erőteljesen festették. A színek azonban még mindig tompák.

A szájat különleges formájúra úgynevezett „Cupido” alakú formára festik egy igen intenzív színnel. Megjelennek a színes rúzsok, sőt kötelező darabnak számítanak, de ekkor még leginkább a burgundy árnyalatot használják. 

 • Kócos haj és furcsa smink. A Húszas éveket a fiús lányok korának nevezzük. Rövid bubifrizura, vagy éppen a Marcell hullám, ami fémjelzi a korszakot.
 • 1920 -1930 között divatba jön a szinte fiús alkat, amelyeket a magazinok népszerűsítenek.
 • Elizabeth Arden, kifejleszti a tápláló arckrémeket, tonikot és arclemosókat.
 • Helena Rubenstein napvédő krémet fejleszt ki. Ez jól jött, amikor Coco Chanel divatba hozta a napbarnított bőrt.
 • Később Rubenstein újra púdert és rúzsokat fejleszt.
 • A napbarnított bőr Coco Chanel “találmánya” volt: ettől kezdve már nem a sápadtság, hanem a barnára sült arcszín vált kívánatossá.
 • Az 1920-as években a Veet – ami napjainkban is az egyik piacvezető márka a szőrtelenítő készítmények között – egy korabeli hirdetésben „Légy önmagad” szlogennel népszerűsítette krémjét, aminél nincs „kényelmesebb és gyorsabb” módszer, és a végeredmény „megborzongatja a bőrödet”.
 • Az 1920-as években, amikor mindenféle sugárzástól csodás, gyógyító, szépítő hatást reméltek az emberek, mutatták be a Radiostat ránctalanítót is, ami rádióhullámok segítségével fiatalította a nőket.
 • Otthoni barnítólámpa az 1920-as évekből. A napsugárzással vetekedő erősségű fény ellen védőszemüveg viselése volt javallt.

Louise Brooks, Josephine Baker, Coco Chanel a húszas évek divatteremtő ikonjai:

1930

Az 1930-as években a karcsú, lapos, rövid hajú kissé férfias nő volt a divat, mint Marlene Dietrich

 • 1930-as évek sminkje: A szemöldök még vékonyabb és elképesztően ívelt lett. A szem festésénél már megjelenik a mélyítő vonal. A sötét kontúrok mellett pedig dominál a beige a szemhéjon, tehát elkezdik a nők árnyékolni a szemüket. A száj formája túlkerekített és erős színű. A szájak gyönyörűen kontúrozottak, de véletlenül sem bohócszerűen elrajzoltak.  

A következő évtizedben a szempillaspirál ősét továbbfejlesztették, és néhány új termék is megjelent. Így a hölgyek már szemöldökceruzát és szemhéjpúdert is vásárolhattak.

1930-as évektől kezdték a nők az arcuk színével megegyező alapozót használni.

A szemöldököt sok esetben leborotválták és helyette tussal húzták meg a vonalát.

 Max Faktor megtervezi az első olyan alapozót, ami nem irritálja a bőrt.

Újra hangsúlyt kap a rúzs és a körömlakk.

A körmöket vérvörösre festették és nagyon hosszúra növesztették.

Az arcra is rúzs került pirosítónak.

Már műpillát is használnak.

 • Ebben a korban a haj nem feltétlen rövid, a hosszú hullámokkal ondolált frizurák is divatosak voltak.
 • Körömlakk
  A 30-as években az autóipar robbanásszerű fejlődésnek indult. Újszerű, erősen fedő pigmenteket kezdtek alkalmazni a gépjárművek festésére. Ezt a technológiát vette át a Revson testvérpár, Charles és Joseph, és 1932-ben előrukkoltak az első körömlakkal. Ez a találmány jelentette a Revlon cég alapkövét.
 • Napolaj
  A napbarnította bőr trendjét, ezzel együtt a napfürdőzés divatját Coco Chanel vezette be a 20-as években. Nem csoda, hogy 1935-ben egy francia márka, az Ambre Solaire első napolajának piaci bevetésével világsikert aratott. Meglepő, hogy a napégés-mentes barnaságot garantálandó, a bőr védelmére már az első pillanattól kémiai fényszűrőket is alkalmaztak.

A harmincas években irtóra pezsgett a fodrászati eszközök piaca. Lássunk néhány példát!

1930-as években mutatták be az olajgőzölős hajbodorítót, amivel tartós hullámot tudtak csinálni a vállalkozó kedvű nőknek.

Újabb fantasztikus rádióhullámos találmány a huszadik század első feléből: a Drótnélküli Hullámok fantázianevű fodrászati készülék éteri hullámok segítségével varázsolt hajhullámokat a nők frizurájába. Állítólag.

Ez itt egy kb. harminc, a fej formáját követő csőből álló hajszárító, amit a londoni Haj és Szépség Vásáron mutattak be.

Egy újabb hajszárító-prototípus a harmincas évekből.

Ez az ugyancsak az 1930-as években kifejlesztett hajszárító mintha egyenesen Fritz Lang 1927-es remekművéből, a Metropolisból merített volna ihletet. (Fotó: Gamma-Keystone / Getty Images Hungary)

Külön cikket lehetne szentelni a harmincas évek hajszárítóinak. Az 1930-as londoni divatvásáron mutatták be a képen látható elektromos készüléket, ami szintén hajlított csövekkel vette körül a nők fejét.

 És folytathatnám még. 😀

Marlene Dietrich és Greta Garbo a harmincas években, valamint Szaplonczay Éva azaz Miss Hungary 1930 van a képen.

Hát ennyi fért bele. 🙂 Remélem nem túl sok egyszerre. Én megpróbálom rövidíteni de olyan sok anyag van hozzá, hogy ennél jobban nem megy. 😀

Egy hét múlva 1940-től folytatom.

Szép hetet!

ldikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük