III.

Sziasztok!

Jöjjenek a 40-es évek, amit a nőiség és bátorság jellemez.

A II. világháború a nők társadalmi helyzetét teljes mértékben megváltoztatta. A férfiak távolléte miatt a nők rákényszerültek, hogy férfiszerepet vállaljanak otthon és a munkahelyükön. A kemény idők a megjelenésben is visszaköszönnek.

 • 1940-es évek sminkjei: Ebben az időben még mindig a szép világos bőr a divat. A szemöldök hangsúlyos, de már nem drámai, viszont nagyobb hangsúly helyeződik a szemre, illetve a szempillákra. Megjelennek a színesebb pirosítók is, de leginkább a halvány barackos árnyalat a kedvelt. A kor jellegzetessége a száj hangsúlyozása, ami szépen ívelt formájú, kidolgozott, a színe pedig inkább barnás-piros és a legtöbbször matt hatású. Pirosas, korallos árnyalatok, amelyeket előnyben részesítettek- akár elfogadhatóvá is tehették volna ezt a fázist- főleg abban az esetben, ha ez éppen nem volt hiánycikk.

A smink a nőiség fontos kifejezőeszköze, megengedhető luxus. Egyszerűsödik, gyakorlatilag a harmincas évek trendjének letisztultabb változata lesz.

Érdekes tény, hogy a második világháború alatt az USA-ban a női baseball játékosoknak 15 dollár büntetést kellett fizetniük, ha nem volt rajtuk smink.

 • A női ruhatár alapdarabja, a harisnya hiánycikké vált, ezért 1940-ben Max Factor bemutatta a “harisnyakrémet” (stocking cream), egy alapozókrémet, amely a lábon harisnya hatását keltette. Az elkövetkező években hasonló termékek sora látott napvilágot, Helena Rubinsteintől Elizabeth Ardenig mindenki elkészítette a maga változatát.
 • A kémiai szőrtelenítő krémek a ’40-es években váltak népszerűvé.

Haj

 • A második világháború kapcsán rövidülnek a hajak praktikus megfontolásból. A gyárakban, férfiak helyett dolgozó asszonyok hosszú haját ugyanis bekaphatnák a forgó, mozgó gépek. A színésznők is, sokszor politikai nyomásra, példamutatásból szintén kurtítanak.
 • 1949-ben a Schwarzkopf bevezeti a Schauma sampont, minden idők legnépszerűbb samponját.

1947

Az ”Onaltherma-val” a Schwarzkopf bevezeti az első hideg dauert a német piacon. Így 100 fokos hő nélkül is elérhetővé teszi a hullámokat. Ezzel párhuzamosan megjelenik a ”Poly Color” a hajfesték a végfelhasználók számára.

1949

A Schwarzkopf bemutatja a ”Schauma Creme Schaumpon-t” tubusos csomagolásban a német piacnak. Hatalmas sikerrel: a ”Schauma” márka Nyugat-Németországban egyet jelentett a samponnal, és megalapította a sampon tömegpiacát Németországban.

Növényi sampon
Egy svájci fodrász, Gustav Guhl volt a természetes hajápolás éllovasa. Már 1946-ban készített olyan samponokat, melyek növényi hatóanyagokkal kezelték a hajproblémákat. Első receptúráinak egyike, az intenzíven hidratáló búzacsíraolajat és ápoló, illatos barackolajat tartalmazó összetétel klasszikussá vált.

1947 igazi mérföldkő a hajfestés történetében, ekkor jelent meg ugyanis az első, otthoni használatra gyártott hajfesték, a Poly Color.

A Schwarzkopf terméke forradalmasította az eljárást, amihez a kor asszonyai még pironkodva viszonyultak, a házilag is használható készítmény ezért valódi megváltás volt a számukra.

A képeken ennek a korszaknak néhány ikonikus alakja látható.

A fiatal Lauren Bacall, Karády Katalin és Tolnay Klári.

Az 50-es évek


Vagy nem. 😀

Illatfelhőben

A háború utáni optimizmust a színek robbanása fejezte ki – a filmektől kezdve, a bútorokon át a ruhákig és a sminkig. Mivel kevés a férfi, a nők a lehető legtöbbet hozzák ki a szépségükből a férjhez menés reményében.

 • A luxuskozmetikai márkák robbanásszerű fejlődése jellemzi ezt az időszakot. Az Avon-tanácsadónők is elindulnak világhódító útjukra.

A munkám kezdetén (nem az 50-es években 😀 ), természetesen a Crém 21 és a Fa kozmetikumok után a csúcshatást az első Avon krém jelentette. Még mindig emlékszem a fehér porcelán tégelyre, (akkoriban minden műanyag kiszerelésű volt), rózsaszín tetővel és az érzésre, amit a használata okozott. Álom volt. 🙂

 • Az ötvenes években a nők  nem vásárolhattak maguknak parfüm, csak ajándékba illett kapni a férjüktől vagy udvarlójuktól.
 • Estée Lauder zseniális marketingfogást eszelt ki: 1953-ban a Youth Dew parfümöt fürdőolaj formájában dobta piacra – ezt immár a nők maguknak is megvehették, és parfüm gyanánt használták. Ehhez az illathoz fűződik egy történet, mely szerint Mrs. Lauder mintegy véletlenül az áruház szőnyegére csöppentette az illatot, amivel eladási csúcsokat döntött.
 • 1954: A Fa-termékcsalád bevezetése – természetesen elsőként a híres szappannal. 
Bár ez a nyolcvanas évekből való kép, de régebbit nem találtam. 🙁

1955

 • 1957: A szempillaspirál elnyerte mai formáját – nincs többé szükség külön kis kefére a festék felviteléhez! A bevezetés Helena Rubinstein nevéhez fűződik, aki szerint “Nincsenek csúnya nők, csak lusták!”
 • A hölgyeknek többé nem kell félniük a széltől vagy az időjárási viszonyoktól, mert bevezetésre került a ”Taft” az első ”folyékony hajhálót”. A háború utáni ”Wirtschaftswunder”-t (gazdasági csoda) ünneplő országban egy új német igét találtak fel: ”taft”, jelentése ”hajlakkal megtartani a hajat”.
 • Az 50-es évek sminkjei: A háború után az őzike tekintet dominál, amit a szemhéjfesték, a szemöldökceruza, a spirál és a tus használata hoz létre.

Meghatározó sminktrendje a fekete tusvonal, ami máig döntő szerepet játszik a sminkelésben. Mellette megjelenik a dús, erős szempillafestés, amely még hangsúlyosabbá teszi a szemet.  Ugyanakkor a szemfestékből már csak valamilyen világos szín kerül az egész szemhéjra, minimál árnyékolással.  Ebben az időben a szem és a száj is rendkívül hangsúlyos volt, a telt ajkakat, vörös, fényes, csillogó színnel festették ki. 

A sápadt bőrt és az intenzív színű szájat részesítik a sminkesek előnyben, a pirosító eltűnik. Grace Kelly, Audrey Hepburn, Liz Taylor, Vivien Leigh, Ava Gardner, Gina Lollobrigida és Marilyn Monroe a kor bálványai. Az 50-es években mindenki Audrey Hepburn macskaszem-sminkjét utánozta.

 • Hatalmas hatást gyakorol a smink, hajviselet és öltözék stílusára a “mozi őrület”.

Audrey Hepburn, az Álom luxuskivitel főszereplője is igazi divatikonná vált nemcsak jellegzetes ruhájának, de elegáns frizurájának is hála. Marilyn Monroe neve még ma is egyet jelent a szexis loknikkal és a merész szőke színnel, míg Brigitte Bardot neve a feltűzőtt hajjal hozható összefüggésbe.

 • A haj ismét bedolgozott. Marilyn Monroe és Audrey Hepburn hozható fel példának, valamint a Vogue címlap, amely iskolapéldája az ötvenes évek tusvonal ívelésének. A nők tömegesen kezdik hajukat festetni. A hajlakkok megjelenése lehetővé tette, hogy a hölgyek egyre dúsabb és magasabb hajviseleteket készítsenek maguknak.

A széles és kivilágított mozivásznak, a sztárok makulátlan és tökéletes megjelenése arra késztette a Max Factort, hogy olyan kozmetikumokat készítsen, amely ezt a csillogást emberközelivé teszi. Ezeknek az volt a funkciójuk, hogy a bőrt simává és hibátlanná varázsolják

 • A késői 50-es években a csillogást és fényt visszafogták és finomabb, matt árnyalatokkal helyettesítették, divatba jött a rózsaszín és az ezüst.
 • Ekkor a lófarokba összefogott haj volt a divat, amelynek változata a francia konty.

A Roc megalkotja az első hipoallergén kozmetikum családot! 😊

A korszak ikonjai a mai sminkdivatot is erősen befolyásolják. Íme néhány példa..

Remélem tetszett!

Jövőhéten folytatom.

Szép hetet!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük