Sziasztok!

Végül de nem utolsó sorban jöjjön a zöld szemlélet a kozmetikában.

Mennyire „zöldek” napjaink kozmetikai cégei? Ma már egy kozmetikai cégnek nem elég jó termékkel rendelkeznie. Óriási környezetvédelmi elvárásokat támasztanak a gyártó cégek felé.

Mire kell figyelni egy kozmetikumnál, ha ökotudatosak vagyunk.

 • Kerüljük a káros összetevőket, például a kőolajszármazék (pakura), tartósítószer (parabének), mesterséges színezőanyag, szintetikus illatanyag (parfüm), szilikon tartalmú krémeket. stb. Évek óta sokan javasolják betiltásukat, egyes világméretű gyártók állítólag el is kezdték kivonásukat, de mai napig a legtöbb krémben megtalálhatók.
 •  a tudatos fogyasztók törekszenek arra, hogy vásárlásnál azt válasszák, amelyik nem befolyásolja negatívan a körülöttük lévő világot).
 • a kisebb ökológiai lábnyomra, (a csomagolásról, a kevesebb energiafelhasználásról és a kevesebb hulladéktermelésről).

1. Előszőr beszéljünk a natúrkozmetikumokról!

Használhatsz úgynevezett „zöld” kozmetikumokat. Én egyre több ilyet vezetek be a kozmetikámban. Pl.: aromavizek, olajok, illóolajok, organikus sheavaj……

Öko, bio, organikus, természetes, natúr, növényi hatóanyagok. Néhány, azok közül a szavak közül, amik az utóbbi időben ellepték a kozmetikumok dobozait.

De honnan lehet tudni, hogy amit veszünk az natúrkozmetikum?
A nagy helyzet az, hogy nincs semmiféle törvényi szabályozás arra, hogy milyen kencére lehet ráírni, hogy natúr vagy természetes.

Az eredeti szándék szerint a natúrkozmetikum azt jelenti, hogy a kozmetikum főként növényi vagy a természetben is megtalálható (pl. ásványok, algák) anyagokból készült, ha még bio vagy organikus jelzők is vannak, az pedig arra vonatkozik elvileg, hogy a felhasznált növényeket vegyszermentesen termesztették.

A natúrkozmetikumok tényleg jobbak, mint a többi? 

Nem minden növény ehető, rengeteg növényre allergiásak vagyunk és az sem igaz, hogy mindenkinek jó minden növény a bőrére kenve.

Én is jártam úgy, hogy többen nem bírták pl. az Ilcsi termékeket, mert túl magas a növényi tartalma, míg másoknál csodás hatása volt.

 Az igazság az, hogy vannak remek natúrkozmetikumok és remek olyan nem natúrkozmetikumok is amik nem tartalmaznak káros összetevőket. Mindenkinél egyénileg kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Honnan is tudhatjuk, hogy tényleg natúrkozmetikumot veszünk-e? 

A legyszerűbb módszer a tanúsítványok keresése.

Mivel a különféle tanúsítványokhoz tartozó logókat nem lehet csak úgy kirakni egy krémre, ha szeretnénk természetes kozmetikumot, akkor ezeket érdemes keresni.

A legnagyobb és legismertebb szervezetek talán a német BDIH, a francia Cosmebio és Ecocert, az olasz Icea és an angolSoil Association. Ami viszonylag új fejlemény az az, hogy a fenti szervezetek együttműködése révén tavaly év elején jött létre a COSMOS (COSMetics Organic Standard), ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egységesítse Európában a natúrkozmetikumok címkézésre vonatkozó szabályokat.

 •  Lehetsz ökotudatos úgy is, ha nem zöld kencéket választasz

Idegenkedsz a zöld kozmetikumoktól? Egyrészt nyugi, el fog múlni, mert egyre több és több öko kence érkezik a piacra, így egyszer csak te is megtalálhatod azt a terméket, ami meggyőz majd arról, hogy szuperek, és teljes értékűen helyettesíteni tudják a szintetikus anyagokat.

Ha viszont egyelőre még ódzkodsz a zöldektől, mert félsz, hogy nem éred el velük a kívánt hatást, és amúgy is ragaszkodsz a megszokott márkáidhoz, akkor is vannak lépések, amiket megtehetsz a környezettudatosabb szépségápolás felé.

2. Figyeld a csomagolást!

Válaszd azokat a változatokat, amelyeknek természetbarát a csomagolása. 

 • Kicsavarós szemceruza helyett válassz fából készültet, amit hegyezni lehet.
 • Számos márka elérhető már, ami újrahasznosítja a saját csomagolását (vagy legalábbis gondoskodik a saját termékeihez tartozó hulladékok megfelelő kezeléséről).

Miután elfogynak a kencéid, a dobozkáikat és tégelyeiket visszaviheted vagy visszaküldheted az üzletbe/forgalmazóhoz, és biztos lehetsz benne, hogy ők megfelelően kezelik majd. Egyúttal még ajándékot is kaphatsz jutalmul, amiért ilyen tudatos vásárló voltál. 🙂 

 • Én is tudok ebben segíteni. Kapsz tőlem ajándékba tégelyt, flakont és azt töltöm fel neked újra. Természetesen ügyelj arra, hogy megfelelően tisztítsd.
 • Jó példák a környezetbarát csomagolásra a mágneses smink paletták, amikben a korongokat cserélheted, ha azok kifogytak, így egy-egy palettát évtizedekig is használhatsz, anélkül, hogy felesleges műanyag hulladékot termelnél.

3. Csökkentsd a készleteidet!

Sok emberrel előfordult már, hogy pusztán a „vásárlás öröméért” halmozza tele a kosarát, miközben tudja, csupán a 20-30%-át használja rendszeresen.

Egy tudatos szépség tudja,

 • hogy a bőre és közvetve a szervezete mit igényel, hogy mi áll jól neki,
 • hogy egy megvásárolt termék előállítása során rengeteg erőforrást használnak fel a gyártók és nem mindegy, hogy a termelés milyen körülmények között zajlik,
 • hogy nincs szüksége csak azért bizonyos termékekre, mert jól néznek ki, finom az illatuk, és nagyon trendi a használatuk.

Ezért vásárláskor tedd fel az alábbi két kérdést:

 1. Kell ez nekem? – Tetszik igazán, vagy csak azt gondolom, hogy trendi/menő/vagány, netalán láttam már a barátnőmnél is stb.? Valóban szükségem van rá?
 2. Fogom és tudom használni? Vagy csak ki akarom próbálni? Ha igen, hová teszem a terméket, ha valamiért nem jött be?

Amint így gondolkodsz és így vásárolsz, ráébredsz, hogy minden 2. termék, amit meg akarsz venni, igazándiból nem szükséges a számodra.

Válassz nagyobb kiszerelést!

A készletet csökkenteni, a megvásárolt kiszereléseket növelni érdemes. A maxi méretek választása miatt kevesebbszer kell újat venned a termékből, tehát kevesebb szemetet termelsz. Ráadásul a pénztárcádat is megkíméled, hiszen a nagy kiszerelések vásárlásával anyagilag többnyire jobban járhatsz, mintha kis kiszerelést tennél a kosaradba.

Bár ez a krémekre, főleg a natúr kozmetikumokra nem igaz, mert rövidebb a szavatossági idejük. És ugye nem akarjuk kidobni.

Az első lépés, hogy globálisan gondolkodj, ne csak a terméket lásd a polcon az árcédulájával, hanem mindaz jusson eszedbe, ami kapcsolódik hozzá.

4. Keresd az állatkísérlet-mentes termékeket!

Európában elvileg a kozmetikai célú állatkísérleteket betiltották, azonban számos márka fizet azért a külföldi piacain (pl. Kína), hogy az adott ország termékbevezetés előtt állatokon tesztelje a különféle kencéket.

 Bízom benne, hogy egyetértünk abban, hogy a kedvtelésünkért túl nagy ár az ártatlan és kiszolgáltatott élőlények bántalmazása! 

Ide találtam nagyon sokkoló képeket, de úgy döntöttem, inkább csak ezt teszem fel.

Milyen természetes anyagokat használhatsz otthon?

Fontos, hogy legyünk tisztában az általunk használt kozmetikai készítmények összetevőivel, illetve használatuk várható hatásaival. Az egészségünk megóvása miatt fontos, hogy minél természetesebb módon őrizzük meg bőrünk szépségét.

Bőrünk ugyan rendelkezik természetes védekezőrendszerrel, de ez sokszor kevésnek bizonyul. Sőt a nem megfelelő kozmetikummal, (akár nem a bőrünknek megfelelő, akár káros anyagokat tartalmazó) még ártunk is neki.

Keressük a természetes növényi alapanyagokból készült dezodort, ajakírt, szappant is. Én már rég természetes anyagokból készült szappant használok és sheavajat használok ajakírnak.

És tudnám folytatni ezt a témát még nagyon sokáig, most mégis befejezem! 🙂

Ezzel véget ért ez a sorozat. Még rengeteg dologról lehetne beszélni az öko témakörben, de én most csak azokat gyűjtöttem össze, amit első lépésben mi is meg tudunk oldani.

Remélem hasznosnak találtátok! 🙂

Szép napokat!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük