Sziasztok!

A járványhelyzet miatt gyakrabban. alaposabban mossuk a kezünket, fertőtlenítőt és gumikesztyűt is gyakran használunk. Ezek szükséges védekezések, viszont a kézbőrre rossz hatással lehetnek.

Mindegy, hogy mivel foglalkozunk, bármit is teszünk a hétköznapokban, az meglátszik a kezeinken. Mivel folyamatosan terhelésnek vannak kitéve, és különböző környezeti hatások érik, nem csoda, hogy kiszárad, érdessé, sokszor berepedezetté válik. 
Amikor bőrápolásról beszélünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk a kezeinkről. Itt az idő, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk, és úgy foglalkozzunk velük, ahogyan azt megérdemlik.

Általános okok, amiért kiszárad a bőr a kezünkön

 • Hideg és szeles időjárás.
 • UVA- és UVB-sugarak érik.
 • Háztartási tisztítószerek, jelen esetben a fertőtlenítők is.
 • Túl gyakori kézmosás.
 • Fűtés vagy a klíma használata.
 • Jelen esetben a gumikesztyű is veszélyeztetheti kezeink állapotát, ekcémát, bőrgombát okozhat, ha nem jól választjuk ki és helytelenül használjuk.

A kéz ápolásáról már írtam a karantén blogomban, ezért erre nem térek most ki.

Most már egy alapos, kényeztető kézápolásra hozzám is el tudsz jönni! 🙂

Amiről viszont még nem írtam, az a kesztyű használata. Most erre térnék ki bővebben.

Mire kell figyelni?

Nem mindegy, hogy milyen minőségű kesztyűt használsz.

 1. Allergia, kontaktekcéma.

Bár a latex természetes anyag, feldolgozása során, hogy kesztyűvé formálódhasson, olyan anyagokkal vegyítik, amelyek allergizálhatnak. Ez a gond a latex védőkesztyűkkel.

De nem egyszerű a döntés, mert amikor kiválasztod, milyen kesztyűt hordj, az anyagán kívül figyelembe kell venni azt is, hogy mennyire fog passzolni a kezedre, mire és mennyi ideig fogod használni. Nincs két egyforma kesztyű, bár kinézetre talán annak tűnnek.

Latex, nitril vagy vinyl?

Ahhoz, hogy végig tudd gondolni, melyik a legjobb választás számodra, fontos, hogy tisztában legyél az egyes anyagok előnyeivel és hátrányaival. Ebben próbálok segíteni most neked:

1. Latex

Természetes anyagból készült, kaucsukból (gumi alapanyaga). A gyártása során vegyi anyagokkal kezelik a természetes kaucsukot, mire kesztyű lesz belőle. Általában púderezett formában kapható. Ipari felhasználásra ajánlott.

 Előnyei:

 • Vékony, 
 • Hatékonyan véd a fertőző anyagokkal szemben.
 • Rugalmas.
 • Biológiailag lebomló.

Hátrányai:

 • Allergiás reakciót válthat ki, amely sajnos végleg nem gyógyítható.
  Annak a latexallergiás betegnek, aki nem kerüli ezt az anyagot, állandó ekcémával kell szembesülnie.
 • Előállítása a természet “kihasználásával” történik.
 • Nem olyan erős a kémiai ellenálló képessége, mint más típusú kesztyűknek (pl.: nitril).
 • Erős gumiszaga van, ami levétel után is érződik a kezeden.
 • Szárítja a kezet.

2. Nitril

A nitril szintetikus anyag, tehát nem gumi. Tökéletes alternatíva azok számára, akik allergiásak a latexre. Gyakran nevezik orvosi minőségű kesztyűnek is a nitril kesztyűket, mert kevésbé sérülékeny, nagyobb védettséget biztosít a baktériumokkal és vírusokkal szemben, mint a vinyl. Tartósabb, élettartalma is hosszabb.

Előnyei:

 • Latexmentes, így nem allergizál, érzékeny bőrűeknek ajánlott!
 • Nem púderes, hanem a belső rétege úgy került kialakításra, hogy könnyen felhúzható, kényelmes legyen és jól simuljon a kézre.
 • Jobban ellenáll a szúrásnak, illetve fizikai megterhelésnek.
 • Magasabb az érzékenységi indexe. Olyan érzést biztosít, mintha nem lenne rajtunk semmi.
 • Ha a megfelelő méretet választod belőle, tökéletesen illeszkedik a kezedre.
 • Hosszú távra a legjobb választás.
 • Hatékonyan véd a fertőzések ellen.
 • Vegyszerálló!
 • Színesben is legyártható! (csak a képzelet szab határt)

Hátrányai:

 • Latex használata után kevésbé tűnik rugalmasnak és illeszkedőnek, de a folyamatos fejlesztéseknek megfelelően az új termékek rugalmassága a latexhez közelít
 • Nem szakad, nem nyúlik el úgy, mint a hagyományos latex
 • Egy kicsit többe kerül, összehasonlítva árát a latex és vinyl kesztyűkével.

3. Vinyl

A vinyl is szintetikus eredetű polimer anyag, ismertebb nevén PVC (polyvinyl-klorid). A legtöbb vinyl kesztyűt kukoricakeményítővel „púderezik”, vagy más könnyű porral van bélelve, hogy segítse a felhasználót a könnyebb le- és felvételben.

Előnyei:

 • Allergénmentes.
 • Alacsony az ára.
 • Enyhén púderezett, így könnyebb a fel- és levétele.

Hátrányai:

 • Kevésbé rugalmas, mint a nitril vagy a latex.
 • Könnyen szakad, ezért csak a rövid távú, alacsony kockázatú feladatok ellátására alkalmas
 • Gyenge az ellenálló képessége, nem nyújt teljes védelmet a baktériumok és kórokozók ellen.
 • Biológiailag nem lebomló.

Amire figyelj még a kesztyű használata esetén.

Ha hosszútávon használod beleizzad a kezed.

 • Érdemes ezért púdert használni, mielőtt felveszed.
 • Ha levetted, mosd meg a kezed és jó alaposan szárítsd meg, nehogy kipálljon, gombásodjon.

Tünetei: Száraz, rendszerint csak az egyik kezet (a domináns oldalit) érintő tenyéri hámlás, kirepedezés vagy viszkető hólyagosodás jelezhet gombás fertőzést és a kézujjközök viszkető kirepedezése.

Az állandó nedvesség, felázás hajlamosít erre az állapotra.

Fontos, hogy helyesen használd!

A gumikesztyű felvétele:

A gumikesztyű felvétele előtt mindig gondoskodjunk kezeink tisztaságáról.

A gumikesztyű viselése:

Ügyeljünk rá, hogy a gumikesztyű viselése közben a kesztyű külső felülete ne érintkezhessen a bőrünkkel.

 Ne nyúljunk vele a szemünkhöz, arcunkhoz vagy testünk egyéb felületéhez.

A gumikesztyű levétele:

 Saját érdekünkben, a fertőzéstől való védelem céljából a kesztyűt úgy kell levetnünk, hogy külső felszíne ne érintkezzék a kezünk bőrével.

Ezért jobb kezünkkel megfogjuk a bal kesztyű mandzsettáját, és kifordítva a tenyerünk közepéig lehúzzuk úgy, hogy a kesztyű kifordult belső része túlérjen az ujjainkon.

Ezzel megfogjuk a jobb kesztyű mandzsettáját, és ezt is kifordítva húzzuk le.

Így csak a kesztyű belső felszíne érintkezhet a bőrünkkel.

A hulladékká vált gumikesztyű tárolása:

A levett gumikesztyűket egyből dobjuk ki, tetővel záródó szemetesben tároljuk.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő

“Ha olyan helyre kell menni, ahol sokan megfordulnak, felvehetünk gumikesztyűt is, de ott nagyon kell figyelni, ugyanis mielőtt levesszük a kesztyűt, azt is fertőtleníteni kell alkoholos fertőtlenítővel, és utána azonnal ki kell dobni.”

Nem használhatom két alkalommal ugyanazt a gumikesztyűt?

“Jobb, ha az ember csak egyszer használja. Egyfelől a felületén sokáig életképesek maradhatnak a kórokozók, másfelől pedig a kesztyűk károsodhatnak – apró szakadások keletkezhetnek azokon.”

Vita?

Ennél a pontnál elértem egy vitatott témakörhöz. Beszéljünk kicsit róla.

Vannak, akik feleslegesnek tartják, vannak, akik fontosnak a kesztyű használatát.

Én nem akarok állást foglalni a kérdésben, ezért most három lerövidített nyilatkozatot teszek közzé, ki-ki döntse el maga, melyiket tartja jónak.

 • Dr. Kunetz Zsombor: a kesztyű nem OK, a maszk és a kézmosás, a kézfertőtlenítés meg nagyon OK!

Ahhoz, hogy megőrizd a kezed tisztaságát minden egyes alkalommal, amikor a szennyezett, vagy annak hitt felületen kívül mást fogsz meg, akkor kesztyűt kellene cserélned.

Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez, vagy tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban.

Persze le is veheted ezeket a gumikesztyűket, azonban az újra felvételénél gond lehet. Sokszor csak úgy tudod levenni, hogy kifordul, az ujjak bent ragadnak, ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod. Ez utóbbival pedig, be is nyaltad jó eséllyel a koronavírust. Tehát, ha kesztyűt használsz, akkor amennyiben ezt korrekten akarod megtenni sokkal többre lesz szükséged, mint napi 1-2 párra.

Ráadásul amennyiben elfelejtkezel magadról és kesztyűvel piszkálod az arcot, vagy akárcsak vakarod meg az orrod hegyét, jó esélyt adsz a vírusnak.

A kesztyű viselést pedig, sokkal hatékonyabban lehet helyettesíteni gyakori kézmosással és kézfertőtlenítéssel.

 • A gumikesztyű nem váltja ki a kézmosást – a Bense doktor tanácsai

Azt gondolná az ember, hogy felesleges kezet mosni, ha kesztyűt veszünk fel, mondván, a vírus ellen az teljesen véd. Ez azonban nincs így.

A járvány ideje alatt mindenkinek komolyan kell venni a javasolt védekezési módokat. A védőfelszerelés része a kesztyű, de nem mindegy, milyet és hogyan használjuk.

– Attól, hogy kesztyűvel védekezik az ember, a rendszeres kézmosás nem szabad, hogy háttérbe szoruljon. A kesztyű felvétele előtt és után is kezet kell mosni, és fertőtleníteni.

Ha az ember megfog egy kilincset, kutat a kulcsa után, esetleg hozzáér valami szúróshoz, olyan sérülések keletkeznek a kesztyűn, ami biztosítja a vírusok bejutását. Hiába fertőtlenítem le használat után, ha ezek a sérülések már létrejöttek. Mivel az apró szakadások szabad szemmel nem láthatóak, érdemes minden használat után otthon szelektíven gyűjteni, majd kidobni őket. Ha a sokáig áll egy termék, akkor ugyanúgy megrepedhet az anyag.

– Ha elsajátítunk egy technikát, minimalizálhatjuk, hogy a kesztyűn keresztül megfertőződjünk. Utána pedig érdemes alaposan kezet mosni – tette hozzá Bense doktor.

 • A vírus nem ijed meg tőle. Szennyezett tárgyak érintésekor a kesztyű ugyanúgy szennyezetté válik, mint a puszta kezed. Ha az arcodhoz érsz vele, megfertőzheted magad.

A kesztyű sima felületéről még könnyebben le lehet mosni a vírusokat, mint bőrödről, de le is kell mosni, különben semmit sem véd.

A kesztyű igazából egy dologra jó: arra, hogy a bőrödet ne kelljen naponta százszor fertőtlenítőszerrel, szappannal szárítani.

Téged csak addig véd, amíg nem nyúlsz vele az arcodhoz, másokat pedig addig, amíg az első fertőzött tárgyhoz hozzáértél.

(Koronavírus kisokos)

Tudom sok olyan dologról is írtam, amit a legtöbb ember már sokat hallott, de remélem azért olyan is akadt, ami nem annyira köztudott!

Szép hétvégét mindenkinek!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük