Sziasztok!

Igaz, még nem nagyon érezzük, 🙁 de mégis itt a nyár.

Minden évszaknak megvannak a jellegzetes kozmetikai elváltozásai, amelyek más és más kezelési eljárást és hatóanyagot igényelnek.

Tekintsük át nyáron mi a legfontosabb!

Most, hogy a tavasz sok embernek úgymond kimaradt a karantén miatt, a bőrünk nem szokott hozzá fokozatosan a napsütéshez, még fontosabb, hogy odafigyeljünk rá.

A fényvédelemtől a bőrmegújításig

Ha visszatekintünk a múltba, megállapíthatjuk, hogy a szépségideál mindig változott. Volt idő, amikor csak a hófehér bőr, de volt olyan korszak is, amikor kizárólag a napégette barna bőrt tekintették szépnek. Kívánatos az egészséges középút lenne.

Miért?

Mindenekelőtt: fény nélkül nincs élet. Legfontosabb természetes fényforrásunk, a Nap sugárzása alapvetően háromféle összetevőből áll, hullámhossz szerint csökkenő sorrendben az infravörös, a látható és az ultraibolya (UV) komponensből.

 Az infravörös sugarak (700-900 nm) kicsit leegyszerűsítve alapvetően melegítenek, a látható sugarak (400-700 nm) világítanak, az ultraibolya sugarak (100-400 nm) pedig fertőtlenítenek.

Szükségünk van UV-fényre, de csak kontrollált körülmények között. A káros sugarak elleni megfelelő védelem mellett, mivel öregítő, pigment-rendellenességek kialakulását elősegítő, sőt, egészségkárosító hatása mindhárom hullámhossz-tartományának van.

Ezekről a sugarakról és a fényvédőkről már írtam egy régebbi cikkembe, ezért most nem térek ki rá részletesen.

Inkább tekintsük át a modern kozmetika lehetőségeit a korszerű fényvédelmet, prevenciót és utókezelést:

Prevenció

 • Fényvédő anyagok alkalmazása, melyek a (káros) UV-fénytartomány bőrbe jutását megakadályozva a melanin-termelődést gátolják. A kozmetikai vegyészet feladata olyan fényvédő anyagok kifejlesztése, melyek minimális mellékhatás mellett maximális védelmet nyújtanak, a felhasználóké pedig az, hogy megkeressék a számukra legkevesebb mellékhatással járó készítményeket.
 • Antioxidánsok alkalmazása, melyek, vagy a melanin képződéséhez szükséges oxidációs folyamatokat vagy az enzimek működését gátolják. Ilyenek például a medveszőlő-, fehéreper-, édesgyökér-kivonatok, valamint pl. a C-vitamin származékok.

A veszélyek ellenére létezik egészséges és biztonságos barnulás, ha kellő fényvédelem mellett, mértéktartóan és a megfelelő napszakban napozunk. 


A divatok jönnek, mennek, de D-vitaminra mindig szükségünk van. D-vitamin szintünk fenntartására a kültéri napozás a legjobb módszer. Zárt helyen, üveg mögött napozni ugyanis semmiképpen nem egészséges, mivel az üveg az UV-B sugarakat kiszűri, így D-vitamin nem termelődik, az UV-A sugarakat viszont, melyek a D-vitamint bontják (mellesleg öregítenek is), átengedi.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a D-vitamin felszívódásához több óra szükséges, emiatt közvetlenül napozás után sem az uszodai klóros vizes, sem a szappanos fürdés nem ajánlatos.

Az UV-sugárzás hatásai:

 • fokozódik a szaruképzés.
 • A bőr fény elleni védekezéseként a pigmentképzés is aktivizálódik, helytelen napozásnál pigmentfoltok alakulhatnak ki, vagy “leégünk”. 

A bőr fényvédelme kiemelkedő fontosságú. Napjainkban egyre kedveltebbek a természetes eredetű fényvédőszerek, pl. a szezámolaj és a sheavaj.

Ezek mellett a bőr fénykároktól való megóvásában a fizikai (pl. TiO2) és a kémiai elven (pl. fahéjsav-származékok) működő fényvédő kozmetikumok alkalmazása is jelentős.

A modern fényvédők már nem csak az ultraviola sugárzás ellen „veszik fel a kesztyűt”, hanem az infravörös sugárzás okozta károk megelőzésére is törekednek.

A helyes napozás szabályai

A helyes napozás szabályait kiválóan foglalja össze az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-index ismertetője.

Nyári kezelések

 • koptatás, hámlasztás, mely segíti és gyorsítja az elhalt szarusejtek leválását, így az új, bőr hamarabb megjelenik.

Az utókezelésre használhatunk hámlasztó anyagokat és kezeléseket, ilyenek például az enzimes peeling, vagy a Hydroabrázió.

Az Aha-t, a Dermabráziót, valamint a különböző hatóanyag-komplexek, a gyógynövényes mélyhámlasztó kezeléseket is inkább halaszd őszre.

 • A bőr évszaknak megfelelő táplálása és hidratálása is nagyon fontos.
  A nyári nap által cserzett, szomjas bőrökre gyógyír például a kiválóan hidratáló hyaluronsav, vagy a prokollagén, aminosav-komplexs, hársfa-kivonat, Aloé vera, algák, édes gyümölcsök leve, az olajok, pl. argán-, édes mandula-, olíva, vagy makadámia olaj.

A forró évszak során túlzásba vitt napozás következményeként gyulladás, vízhiány alakulhat ki a bőrön, ezért érdemes olyan kezeléseket igénybe venned, amik mélyebb rétegekbe juttatják be a hatóanyagot, mint például a mezoterápiás kezelés.

És a legkedveltebb, legkellemesebb kezelést, ami mindig tökéletes, a masszázst se hanyagold el. 🙂

 • Sajnos a karantén miatt kimaradt az úgynevezett „tavaszi nagytakarítása” is a bőrnek, ezért most ezt feltétlenül pótolni kell.

Szőrtelenítés

A nyár kihagyhatatlan, majdhogynem ,,kötelező” művelete a nemkívánt szőrszálak eltávolítása. A napfény pozitívan hat a mátrix sejtek működésére is, így a szőrnövés is fokozottabb.

Borotválás utáni szőrtüszőgyulladás.
 • Érdemes napozás előtt szakszerű szőrtelenítést kérni, mert könnyebben begyulladhatnak a szőrtüszők.
 • A beavatkozást követő 6-8 órában a napfürdőzést kerüld, és gondoskodj a fényvédelméről és az adott bőrterület hidratálásáról.

Vitaminok és antioxidánsok a bőr egészségéért

A megfelelő vitaminok és antioxidánsok bevitele nemcsak a bőr fiatalságának és egészségének megőrzésében játszanak elengedhetetlen szerepet, hanem a gyönyörű, barna bőr kialakulásában és megtartásában is.

A legfontosabbak az antioxidáns hatású vitaminok, mint például a C és az E vitamin, melyek lekötik az UV sugarak révén keletkezett szabadgyököket, s ezzel segítenek megelőzni a bőr öregedését, megőrzik a bőr rugalmasságát, és elősegítik a regenerációját.

C-vitamin utánpótlásért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin szükségleteinket pedig legjobban magvakból és növényi olajokból elégíthetjük ki bőségesen. Az olívaolaj és egyéb hidegen sajtolt olajok ráadásul egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlását.

Karotinoidok a jó színért

A karotinoidok fogyasztása segít az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. A legismertebb barnító étel, a sárgarépa fogyasztására, mely magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak véd az UV-sugarak káros hatásaitól a melanin termelés elősegítésével, hanem segít kialakítani és megtartani a bőr természetes barna színét is. Hasonlóan gazdag béta-karotin forrás például az édesburgonya, cékla, sárgadinnye, spenót, sütőtök, kajszibarack, kelkáposzta és rebarbara is. 

 Ezeknek a könnyű nyári alapanyagoknak ráadásul szinte végtelen felhasználási módja létezik, mind ételként, mind pedig italként is fogyaszthatjuk a hőségben.

Hidratálás a feszességért

Az egészséges bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzésének alapja a külső-belső hidratálás. A megfelelő mennyiségű folyadék ugyanis garantálja a feszességet, frissességet, a jól hidratált bőr pedig tovább megőrzi a napbarnított színt, hiszen nem hámlik.

 Így a legfontosabb: mindig ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra!

A szénsavmentes ásványvíz mellett azonban vannak izgalmasabb alternatívák is a kellő folyadékbevitelre. Gyümölcslevek, teák, gyümölcsvizek…..

Én is alig várom, hogy végre a vendégeim is megkaphassák a megszokott gyümölcsvizüket! 🙂

Remélem tetszett! 🙂

Szép hétvégét kívánok nektek!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük