Sziasztok!

Most megint arról írok pár cikkben, hogyan küszöbölhetjük ki a jelenlegi helyzet miatt kialakult higiéniai előírások, szabályok kellemetlen hatásait.

Sok embernek okoz gondot a maszk, de nekünk szemüvegeseknek még több a problémánk vele. Konkrétan a párásodásra gondolok. Most ez ellen gyűjtöttem össze tippeket.

Találd meg a tökéletes maszkot!

Alapvetően is lényeges, hogy megtaláld az arcodhoz legjobban illeszkedő maszkot, de a szemüvegeseknek még fontosabb, hogy ráleljenek a tökéletesen passzoló darabra. Ha ugyanis nem áll el a bőrödtől, akkor arra is kevesebb az esély, hogy kiszökjön a kifújt levegő, és bepárásodjanak a lencsék. Érdemes olyat választanod, ami az orrnál kicsit magasabb, vagy egészen az orr felső részéig ér, de arra is figyelj, hogy ne legyen túl laza. Ha szépen rád simul, megelőzheted a bosszantó gondot.  

Igazítsd meg!

Szintén jó ötlet, ha igazítasz egy kicsit rajtuk.

  • A maszkot húzd magasabbra és arra illeszd a szemüveget.
  • De azt is megpróbálhatod, hogy a maszkot lejjebb tolod, a szemüveget pedig feljebb. Arcformától is függ, melyik megoldás lesz majd számodra a legjobb, de arra figyelj, hogy a maszk viselése biztonságos maradjon.

Háztartási trükkök

Hasonló elvem működik otthon a fürdőszobatükör bepárásodása is, ami ellen már van néhány remek házi praktika.

  • Ilyen például a borotvahabbal vagy az ecettel való tisztítás. Alkalmazz egy kis mennyiségű habot a szemüvegen, és megfelelő kendőt használva polírozd szárazra. Ez egy áttetsző védőréteg hoz létre a lencséken, amely megakadályozza a pára lecsapódását.
  • Szappanos vizes, vagy mosogatószeres öblítés 

A legegyszerűbb, orvosok által is javasolt trükk kétségkívül a következő: öblítsd át szappanos vízzel a lencséket, majd hagyd őket maguktól megszáradni. Ezzel egy olyan réteget viszel fel a szemüvegre, ami nem engedi lecsapódni rajta a párát, így nem kell az állandó törölgetéssel küzdened.

Miért is lehet ez hasznos? A lencsén a szappanos víz egy vékony réteget képez, ami megakadályozza, hogy a vízmolekulák cseppeket képezzenek rajta.

Zsebkendő és ragasztás

Az szintén beválik, ha egy zsebkendőt teszel az orrnyergedre, ez ugyanis felszívja a párát, a nedvességet, és megelőzi a lencsék elhomályosodását. Amennyiben elég szoros a maszkod, és jól illeszkedik, nem is csúszik majd el a helyéről a papírzsepi.

Sebtapasz

Ha egy extra gyors megoldásra lenne szükséged, akkor fogj egy sebtapaszt vagy bármilyen, bőrre használható ragasztószalagot, és ragaszd le vele a maszkot az orrnyergednél. Így is megakadályozhatod, hogy kijusson a levegő, és bepárásodjon a szemüveged.

Kontaktlencse viselése a járvány idején

A napi kontaktlencsék sokkal praktikusabbak ezekben az időkben. A szemüveg-párásodás elkerülésének egyik legegyszerűbb módja a napi kontaktlencsére való váltás. Mielőtt behelyeznéd vagy eltávolítanád lencséid, mindig győződj meg arról, hogy kezed először alaposan mosd meg, és kerüld szemei érintését a nap folyamán.

A kontaktlencse használatára nem csak a járványhelyzet idején vonatkozik fokozottabb higiéniai eljárás, ám bizonyos dolgokra most külön oda kell figyelni. Ha havi lencsével rendelkezel, fontos, hogy jó tisztítószert alkalmazz. A peroxidos tisztítófolyadékok most biztonságosabbak, hiszen fertőtlenítő hatással bírnak.

Páramentes szép napokat kívánok! 🙂

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük