Sziasztok!

Most arról írok, hogyan hat a kézfertőtlenítő használata a bőrre.

A rendszeres, alapos kézmosás és a kézfertőtlenítő használata a vírusok miatt kiemelkedően fontos, ezek ugyanis hozzájárulnak a fertőzés terjedésének megelőzéséhez.

Azonban a fertőtlenítő termékek hosszú távú, gyakori alkalmazása a bőrre is hatással van.

Így hat a bőrre a kézfertőtlenítő hosszú távú használata.

Nem arról van szó, hogy kevesebbszer kellene őket bevetni, hanem arról, hogy néhány apróságra oda kell figyelni a kézfejed bőrének megóvása érdekében.

A kézfertőtlenítő negatív hatása a bőrre

A rendszeres szappanos lemosás és alkoholos kézfertőtlenítő-használat a bőr kiszáradásához, fájdalmas berepedezéséhez, illetve gyulladásához, ekcémához vezethet.

Szerencsére számos egyszerű módszerrel megelőzhető a nagyobb igénybevételnek kitett bőr irritációja a szakértő szerint.

Akár már két-három használat után is észlelhetőek az első tünetek a kézfejeken és kézujjak közeiben megjelenő bőrszárazság, bőrpír és finom hámlás képében.

Gyakran feszítő, égő érzéssel társulnak a sérülések, és ritkábban viszketés is jelentkezhet.

Tartós, irritáló behatás mellett a tenyereken, kézfejeken, kézujjakon a bőr megvastagszik, érdessé válik, felszínén vérzékeny berepedések keletkeznek. A száraz, gyulladt bőr ráadásul nem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, számos kórokozó – például a bőrgomba és a vírusos szemölcs – megtelepedését is megkönnyíti.

Hogyan előzheted meg, csillapíthatod a tüneteket ?

“Fontos kihangsúlyozni, hogy a szappanok, kézfertőtlenítő szerek által okozott bőrgyulladás döntő többségben nem allergiás eredetű, hanem a készítmények kémiai tulajdonságai révén okozott szárító és irritáló hatás eredménye.”

A bőrgyógyászok néhány hasznos tippje, melyekkel megelőzheted a tünetek kialakulását, vagy csillapíthatod azokat, ha már megjelentek.

  • Langyos vízzel moss kezet legalább 20 másodpercig, a forró vizes áztatás ugyanis fokozza a bőrszárazságot.
  • Kézmosást követően kezed töröld szárazra, majd körülbelül borsónyi mennyiségű hidratálókrémet vagy -kenőcsöt dörzsölj be a bőrbe. Ne hagyd ki a kézujjak közötti területeket, kézujjbegyeket sem!
  • Lehetőleg illat- és festékanyagmentes készítményt használj a további irritáció elkerülése céljából.
  • Kézkenőcsöt lehetőleg minden kézmosás és kézfertőtlenítést követően alkalmazz, főleg, ha ekcémára hajlamos a bőröd, vagy atópiás ekcémától szenvedsz.
  • Kifejezett bőrszárazság esetén lefekvés előtt zsírosabb, például vazelintartalmú készítményt használj, és vastag rétegben kend rá az érintett bőrfelületre, majd hagyd reggelig beszívódni. Esetleg húzz rá pamutkesztyűt.
  • Ha természetes anyagot akarsz használni, ajánlom a finomítatlan sheavajat, növényi olajakat. Nekem már beváltak.

Gyógyszertári készítmények száraz bőrre

– A gyógyszertárban vény nélkül is kapható, illatanyagmentes, nem irritáló kenőcsök is remek választások lehetnek. Ezek közé tartoznak a következő gyógyszertári alapkrémek:

  • a cremor aquosus, ami nem tartalmaz lanolint, és amit érzékeny bőrűek is bátran használhatnak,
  • az unguentum stearini, ami kiváló ápolókenőcs,
  • illetve az unguentum hydrosum, ami az előzőknél zsírosabb készítmény, tartalmaz lanolint, és éjjeli használatra ajánlott.

Szintén gyógyszertárakban elérhetőek az úgynevezett dermokozmetikumok is. Közülük széles választékkal találhatunk kifejezetten ekcémás, érzékeny bőrre kifejlesztett kéz- és testápolókat, melyek használata kiszerelésüknél, kellemes textúrájuknál fogva rendkívül praktikus.

Amennyiben a bőrtünetek idővel mégsem mutatnak javulást, bőrgyógyász szakorvos felkeresése feltétlenül javasolt.

Remélem segítettem!

További szép napot!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük