Sziasztok!

Évnyitásként nézzünk egy kis történelmet az év kezdetéről. 🙂

Mikor volt, van?

Újév napja évezredek óta különleges dátum az emberiség számára, a legtöbb kultúrában az ókor óta ünneplik.

Mit ünneplünk azon, hogy a Föld megkerülte egyszer a Napot?Mi történik ezen az éjszakán, és miért pont ekkor?

Hogy mi miatt éppen január 1-je az újév, arra eléggé prózai a válasz:

Nem tudjuk pontosan.

Kezdetben az újév napja mindig valamilyen csillagászati vagy természeti jelenséghez kötődött, mint például a tavaszi nap-éj egyenlőség.

A hagyomány szerint a legelső ókori római naptárt a városállam legendás alapítója és első királya, Romulus vezette be. Az első hónap pedig a Martius (Mars hónapja, március). Ezt a nevezetes napot tekintették az újév napjának.

Kr. e. 153-ban azonban, pontosan nem tudni, mi okból, az év hivatalos kezdőnapja a Kalendae Ianuariae (január) lett, amelyet Julius Caesar naptárreformja tett véglegessé Kr. e. 46-ban.

Talán ezért?

Az isteneik közül az egyik legtiszteltebb Janus, a kétarcú római isten, a kezdet és a vég, az átjárások, kapuk, a be- és kijárás megtestesítője volt. Egyik arcával a múlt, a másikkal a jelen felé forduló, ízig-vérig római nagy szellem nevét őrzi a Ianuariae, azaz január hónapnevünk. 

Január elseje a birodalom hanyatlásáig tartotta magát, mígnem a keresztény tours-i zsinat, mint nemkívánatos pogány dátumot 567-ben egyszerűen eltörölte.

A következő ezer esztendőben ide-oda rakosgatták a napot Európában: ünnepelték karácsonykor, máshol húsvétkor, sőt március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján is (a dátum bosszantóan felidézhette a tavaszi nap-éj egyenlőség pogányok ünnepelte fordulópontját).

A zűrzavarnak XIII. Gergely pápa naptárreformja vetett véget 1582-ben. Bullájában ellentmondást nem tűrően kijelölte a nevezetes napot: a karácsonyt követő nyolcadik nap lesz az új év kezdete. Azaz újra január elseje.

Ugyan vargabetűkkel, évszázadok alatt, de eljutottunk a rögzített, hivatalos december 31-éhez.

De nem mindenhol ilyen egyszerű

Mit kezdjünk a kínai újévvel (mozgó dátum, január 21. és február 21. közé esik, és tavaszünnepnek hívják),

a zsidó újévvel (mozgó dátum, szeptember 6. és október 5. közé esik)

vagy az iszlámmal (mozgó, 2021-ben augusztusban jön) és a perzsával (március 21., az legalább egyértelmű)?

A pravoszláv világban az év első napjaival kezdődnek az ünnepek és a megérdemelt pihenés. A Gergely-naptár szerinti „rendes” újévet követi az ortodox karácsony.

 És ha ez még mindig nem lenne elég, ráadás ünnepnek ott van a régi újév, amelynek fogalma elsőre kissé furán hangzik. A régi újév a naptárok közti eltérés miatt van.

 Hivatalosan a régi újév, amely január 13-ra esik, nem munkaszüneti nap, de annak megünneplése változatlanul tradíció.

Akkor?

A január elsejének önmagában semmi jelentősége.

Az életünk azonban véges, az időt pedig, amit megélünk, ösztönösen, óhatatlanul periódusokra osztjuk, szükségünk van a ciklikusságra és a jeles események megünneplésére. Ennek pedig legkézenfekvőbb, módja az év, ami nem egy megszerkesztett, kimódolt, esetleges időtartam, hanem a legősibb civilizációk, az emberiség legősibb megfigyelése: éppen egy év elmúltával ugyanaz a csillagos égbolt tárul elénk egy adott helyen, bárhol is vagyunk a Földön.


2020. 12.21. Ritka bolygóegyüttállás. A jelenséget “betlehemi csillagnak” vagy “a karácsony csillagának” is szokás hívni. Ez az együttállás Jézus születésekor is bekövetkezett. Azért is különleges, mert közel 800 évente egyszer fordult elő.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy 2020 a legtöbbünk számára igazán nehéz év volt: a koronavírus járvány és a vele járó gazdasági válság, a munkahelyek elvesztése, az oktatási rendszer megbolygatása és a kijárási korlátozás, ……… mind-mind megnehezítették az összes korosztály, család életét.

2020 szilvesztere 🙁

Bízzunk benne, hogy a következő év jobb lesz, jómóddal, jövedelmező új állásokkal, családi nyaralásokkal, egészségben, együtt a szeretteinkkel, öleléssel………!

Boldogabb és szebb új évet kívánok nektek!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük