Sziasztok!

Most egy olyan sorozatot indítok, amiben a szépségápolásban elterjedt hiedelmekről írok. Mi igaz ezekből, és mi nem.

A babonák egyidősek az emberiséggel, és miért pont a szépségápolással kapcsolatban ne lennének a köztudatban elbizonytalanító, fura, értelmetlennek tűnő, vagy éppen vicces hiedelmek?

A hajjal kezdeném.

A hajjal, illetve a hajvágással kapcsolatban kering talán a legtöbb babona.

 • Az egyik klasszikus, amit már mindenki hallott – ha mástól nem, akkor a Sex és New York Samantájától – ha kihúzol egy ősz hajszálat, akkor három másik jön el a temetésére, azaz három új ősz hajszálad lesz. Bármilyen rémisztően is hangzik ez, egy hajhagymából általában egy hajszál nő ki, szóval valójában nincs mitől tartani. Az, hogy idővel mindenkinek folyamatosan egyre több ősz haja lesz, természetes, és jobb őket békén hagyni, mert a sűrű, de ősz hajnál a sűrű és ritka sokkal rosszabbul néz ki.
 • Migrénesek kedvence lehet az a mondás, mi szerint, ha Nagypénteken vágatsz hajat, akkor az év hátralévő részében elkerül a fejfájás. Szerintem ezt sem érdemes készpénznek venni.
 • A kínai újév napján pedig azok, akik gazdagok szeretnének lenni, lehetőség szerint ne mossanak hajat, mivel ez állítólag egyúttal elmossa a jó szerencsét is.
 • Ha pedig már hajvágás: létezik egy olyan hiedelem is, mi szerint a levágott hajat minden esetben el kell égetni, mivel a kidobása balszerencsét hoz. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy mi van akkor, ha nem égetik el, de nem is dobják ki, hanem például paróka készül belőle.
 • A kisbabák haja pedig úgy tűnik, a szabályt erősítő kivétel lehet a babonák rendszerében, mivel állítólag az első hajvágásuk után érdemes megtartani egy tincset, mert szerencsét hoz. Ki érti ezt?
 • Emellett ráadásul állítólag még fésülködésnél sem lehetünk elég óvatosak, mivel úgy tartják, hogy ha leejtjük a hajkefét, miközben a tincseinket fésüljük, akkor hamarosan csalódásban lesz részünk.
 • Leejteni egyébként a kézitükröt sem szerencsés, mivel a szinte mindenki által ismert babona szerint a törött tükör, hét év szerencsétlenséget jelent (meg kapásból némi takarítást is).
 • Tükörügyben még azt is érdemes tudni, hogy létezik olyan hiedelem, ami állítja: nem szabad tükröt úgy felakasztani, hogy csak a fejünk látszon benne, mert aki ilyenben nézegeti magát, annak sokat fog fájni a feje.
 • A zsíros hajat nem szabad naponta mosni. Ez nem igaz. Csak a túl erős samponok válthatják ki az újabb zsírosodást. Egy gyenge, kifejezetten zsíros hajra készült samponnal nyugodtan lehet naponta hajat mosni. Ezenkívül kinek van szüksége egy lepukkant frizurára és viszkető fejbőrre?
 • A lófarok megtöri a hajat
   Ha huzamosabb ideig lófarokba kötöd a hajad, akkor bizony a szálak megtöredezhetnek a megkötésnél. Egyszóval gyakran váltogasd a frizurád. A hajad egy csatt segítségével is feltűzheted.
 • A frufru lehet az oka a pattanásos homloknak?
  Valójában csak abban az esetben, ha zsíros, problémás a bőröd. Akkor ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy pattanások keletkeznek, mert a bőr nem kap elég levegőt. Ezenkívül még pattanásokat előidéző baktériumok is kerülhetnek a frufruról a bőrre, és további gyulladásokat eredményezhetnek. Ha ez ellen tenni szeretnél, akkor időnként csatold félre a frufrudat, és naponta többször töröld át a homlokodat alkoholmentes toniccal vagy aromavízzel.
 •  A rendszeres vágástól erősödik és gyorsabban nő a haj
  Genetikailag meghatározott, hogy milyen erős a hajad, a vágás ezt nem befolyásolja. Ennek ellenére a hajvágás után dúsabbnak hat. De csak azért, mert a vékony, töredezett végeket eltávolították. A vágás a haj növekedésének gyorsaságára sincs hatással. A haj átlagosan egy-másfél centit nő egy hónapban, akár voltál fodrásznál, akár nem.
 • Száz átkeféléstől csillogó lesz a haj? Valóban.
  A nagymama trükkös ládikájából kölcsönzött ötlettel elsősorban a haj kiszáradását tudod elkerülni. Hiszen a keféléssel a fejbőrön található zsír eloszlik az egész hajon, és szuper csillogást idéz elő! A mai hajápoló szereknek köszönhetően azonban elég 10-20 átfésülés. Arra ügyelj, hogy a kefének fejbőrt kímélő természetes sörtéje legyen. Ha azonban zsíros a hajad, a nagyi trükkjét elfelejtheted, mivel a rendszeres kefélgetés következtében még aktívabb lesz a faggyútermelés.
 • Hajmosáskor kétszer kell samponozni

Hacsak nem rettenetesen zsíros a hajad, nincs értelme a kétszeres samponozásnak, sőt, ez a módszer túl sok természetes faggyút mos ki a hajból.

Hát én kezdetnek ennyit találtam! 🙂

Ha ti tudtok még, örömmel veszem, ha megosztjátok velem. Akár itt a hozzászólásnál, akár privátban, emailben, vagy messengerben. Előre is köszönöm! 🙂

Szép estét mindenkinek!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük