Sziasztok!

Hiedelmeka körömről

 • Régen széles körben elterjedt hiedelem volt, hogy a levágott körmöt nem szabad eldobni, mert a bagoly megeszi azt és gonosz varázslatokhoz használja fel.
 • A latin országokhoz hasonlóan a hosszúra növesztett körmök (főleg a kisujjakon) a gazdaságot, jólétet szimbolizálják, hiszen ilyen kézzel nem lehet fizikai munkát végezni, tehát az ilyen körmöket viselő személy nyilván megengedheti magának, hogy akár munka nélkül is megélje, vagy legalábbis nem kell “alantas” munkát végeznie.
 • Egyébként a babonások óva intenek az olyan embertől, akinek körmei hosszúak és feketék, mert ez hamis, csalárd, igazmondásra képtelen embert jelöl.
 • A babonások szerint a körmökön megjelenő fehér foltok alkalmasak az események előrejelzésére. Például, ha valakinek fehér foltos a körme, mindaddig szerencsétlen a szerelemben, amíg a foltok el nem tűnnek a körméről.
 • Massachusetsben a fehér pontocskák száma azt jelzi, hogy az illető hányszor hazudott,
 • Törökországban, ha egy lánynak a körmeit sok fehér folt tarkítja, ez biztos jele annak, hogy leendő férjének rengeteg birkája van.
 • A primitív emberek körében elterjedt hiedelem, hogy az emberek, ha levágják hajukat és körmüket, könnyen megbabonázhatók.
 • Miként az a különféle babonagyűjteményekben olvasható – akárcsak a lenyírt hajat, a levágott körmeinket is nagy gondossággal kell elhelyeznünk, mert ezek igencsak kapósak a boszorkány-varázslatok, a rontást hozók számára. Ahhoz, hogy abszolút biztosak lehessünk abban, hogy a levágott körömdarabok ne legyenek alkalmasak (használhatóak) varázslásra (boszorkányságra), mindegyiküket három darabra kell vágni, vagy egyenként háromszor le kell köpni őket.
 • A németek szerint a kártevéshez még csak varázslat sem kell, már az is megsebzi a körmök birtokosát, ha tudtán kívül átsétál a gondosan elásott körmök fölött.
 • A skandinávok jó mélyen a föld alá temették el a levágott körmöket, nehogy azok a gonosz manók birtokába kerülhessenek.
 • Régi babona szerint a levágott körmöket a házon kívül kell elásni, elégetni, eldugni.
 • Az éjszakai körömvágás Koreában azért nem ajánlott, mert a körömdarabokat megeszik az egerek, és magukkal viszik az illető lelkét.
 • Az istenfélő zsidók azért vágják nagyon rövidre a körmüket, mert szerintük a köröm a gonosz lakhelye.
 • Nálunk egykoron általános volt a hit, hogy a szopós gyerek körmét nem szabad levágni, hanem rágni kell, hogy ne legyen belőle tolvaj.
 • A levágott körmöket el kell tenni, el kell égetni, vagy el kell temetni.
 • A spanyol festő, Picasso (1881-1973) levágott haját és körmeit egy dátummal ellátott biztonságos helyen tartotta, nehogy azok boszorkány vagy varázsló kezébe kerüljenek.
 • A haj, bőr és a körmök felhasználásával hatékony varázsital is készíthető, amely tulajdonosa ellen használható fel.
 • Az ősi Egyiptomban a körmök színesre festése a gonosz szellemek távoltartását szolgálta.


És most térjünk vissza a jelenbe. Mit jelezhetnek valójában a köröm elváltozásai.

Az egészséges ember körme: sima, fényes, hajlékony, a holdja se nem túl kicsi, se nem túl nagy, követi az ujj vonalát és méretre hozzávetőlegesen fele akkora, mint a körömízperc.

A bőr, a haj és a köröm elváltozásaii sokszor nem csupán esztétikai problémát jelentenek, hanem komolyabb betegségekről, rendellenességekről árulkodhatnak.

Betegségekre utalhatnak a köröm elváltozásai.

A köröm nagyon sokfajta belső problémát jelezhet attól függően, hogy apró fehér foltocskák, hosszanti mélyedések, domború körömfelület vagy épp megduzzadt körömágy alakul ki. Ugyan egyazon tünet általában több probléma jele is lehet, sokszor csak egy étkezési hiba vagy fertőzés okozza őket, mégsem árt az óvatosság: ha huzamosabb ideig tapasztalod a következő körömtünetek egyikét, keress fel egy bőrgyógyász szakorvost!

 • A megvastagodott, kissé elgörbült köröm leggyakrabban vitamin-, illetve vashiány tüneteként alakul ki, a gömbölyű végű óraüvegkörmök viszont akár kezdődő szív- és érrendszeri problémákat is jelezhetnek.
 • Gyakori tünet a körmökön a kis fehér foltok megjelenése. A pontszerű foltok megterhelés következtében is kialakulhatnak, de B6-, illetve cinkhiányra is utalhatnak.
 • A hosszanti csíkok többnyire a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki, de a cink, a vas, a B-vitamin vagy a fehérje hiányára is utalhatnak.
 • Az elsárgult körmök kialakulhatnak a dohányzás vagy a körömlakkozás következtében, ilyenkor az ápolás és a pihentetés is sokat segít, de gombás fertőzés is okozhatja, és olykor pikkelysömör vagy légúti betegségek előjele is lehet.
 • A repedezett körömvégek dehidratáltság miatt is kialakulhatnak, de vas-, cink- és kénhiányra is utalhatnak, ami anyagcsere-problémákhoz vezethet. A legjobb kénforrások egyébként a hagymafélék, a brokkoli és a káposzta.

Ásványianyag-hiányt is jelez, és nem ritka az sem, hogy az A- vagy a D-vitamin elégtelen bevitele, vagy külső behatások, például vegyszerrel való gyakori találkozás okozza.

 • A sötét foltot gyakran külső megterhelés, például apróbb baleset, helytelen lábbeli miatti bevérzés okozza. Ha viszont mindez külső behatástól függetlenül, több foltban megjelenik, utána kell járni, hiszen pikkelysömör vagy melanoma is állhat a háttérben.
 • Az elfehéredő körmök gyakran jelzik a máj problémáit, de akár a keringési, vérellátási zavarok és vérszegénység következtében is kialakulhatnak. A nagylábujj körmén látható töredezettség körömgombára is utalhat.
 • A gyulladt, piros, duzzadt körömágy gyakran fertőzés következménye, de kötőszöveti betegségre vagy az autoimmun lupusz kialakulására is felhívhatja a figyelmet. A fehér körömvég nagysága is árulkodó: ha a félhold a köröm negyedénél nagyobb, az magas vércukorszintet és gyengeséget jelez.
 • Az apró gödröcskés, érdes, durva tapintású köröm pikkelysömörről vagy ekcémáról árulkodik leggyakrabban. Ha rendszeresen tapasztalod a problémák bármelyikét, érdemes felkeresned egy bőrgyógyász szakorvost!

Tévhitek a gyenge körmök ápolásáról

Olló helyett reszelőt

Nem is igazán tudni az eredetét ennek a tévhitnek, de időnként hallható az is, hogy olló helyett használj reszelőt a körmeid kurtítására. Habár a reszelő valóban egy hatékony eszköz és ha töredezik a körmöd, valóban jó, ha van nálad egy, de az erősítésben nem sok szerepe van.
Ennek ellenére arra nem árt figyelned, hogy olyan hosszúságúra hagyd a körmeidet, ami még nem okoz neked problémát. Mivel a gyenge körömlemez könnyen törik, nem érdemes hosszúra hagyni, mivel az első adandó alkalommal búcsút is vehetsz tőle, amikor beakad valahová.


„Barátkozz meg vele, te ilyen típus vagy!”

Könnyű azt mondani! Ráadásul nem is teljesen igaz az állítás. Tény, hogy jelentős eltérések vannak az emberek között ezen a téren is. Viszont, ha minden nap letörik valamelyik körmöd, az biztos, hogy nem típus kérdése. Ilyenkor célszerűbb felkutatni a probléma gyökerét és célzottan kezelni azt, így visszanyerheted a körmeid erejét is.

Körömerősítő kenceficék

Ha besétálsz egy drogériába, akkor sorakoznak a polcokon az ilyen-olyan kozmetikumok, melyek elméletben a körmeid erősítését szolgálják. Ezeknek a zöme azonban hatástalan, mivel már az állaguk sem minden esetben megfelelő. Ha biztosra akarsz menni, használj körömápoló olajat!

Ezzel véget ért a hiedelmek a szépségápolás terén sorozatom.

A jövőben havonta egyszer teszek fel cikket, ami az akkori aktualitásokkal foglalkozik, mivel úgy látom a heti kicsit soknak bizonyult. Nekem is és nektek is.

Legyen szép napotok!

Ildikó
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük