Így ünneplik az anyák napját a világkörül!

Boldog anyák napját! Happy Mother’s Day! Feliz Dia de las Madres! Furaha Ya Mama Siku! ……………….

Nem számít, hogyan mondják, az üzenet mindenhol ugyanaz: így fejezzük ki hálánkat édesanyánk felé, éljünk bárhol is a világban.

Ismerjük meg, hogyan ünneplik ezt a napot a világ más országaiban.

 • USA: 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye.

Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep elüzletisedett. További élete során oly hevesen tiltakozott ez ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét, és nem akarta nevét anyák napjával kapcsolatba hozni.

 • Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Sajnos a politikában is felhasználták egy időben ezt az ünnepet. 🙁
  Itthon általában virággal, apróbb meglepetéssel köszöntjük fel az édesanyákat, kisebbek énekekkel, mondókákkal az anyák napi ünnepélyeken. A legszebb a saját kézzel készült ajándék. 
 •  Anglia (május 4. vasárnapja)
  Bár a név, Mothering Sunday (Anyaság vasárnapja) meglehetősen hasonló az anyák napjához, eredete teljesen más. A legtöbb történelmi beszámoló szerint Anglia egyháza hozta létre az anyai vasárnapot, hogy megtisztelje Anglia édesanyáit, illetve, hogy megemlékezzen magáról az anyaszentegyházról. Az anyák napját Angliában virágokkal, apróbb ajándékokkal ünneplik nagyobb családi körben.
 • Franciaország – (május utolsó vasárnapja)
  A francia anyák napját május utolsó vasárnapján ünneplik a Fête des mères-t, de Pünkösd miatt, tolódhat június első vasárnapjára is. Az ünnepnapot először Napóleon hirdette ki, aki a családok anyáit akarta jutalmazni. A modern anyák napját 1950-ben alapították. A francia gyermekek hagyományosan házimunkát végeznek ilyenkor, illetve ajándékokat, például saját verset, virágot, süteményt adnak nekik. A napot ünnepi vacsorával fejezik be.
 • India (május 2. vasárnapja)
  A változatos indiai kultúrában május 2. vasárnapján ünneplik az anyák napja nyugati változatát, amikor az indiai emberek elgondolkodnak az anyák életben betöltött fontos szerepéről és az általuk tett áldozatokról. A hinduk azonban hivatalosan októberben ünneplik az anyákat, vagyis Durga istennőt, az isteni anyát egy 10 napos fesztiválon. Durga Puja idején a jó gonosz fölötti győzelmét is ünneplik, és ajándékokat ajánlanak fel az istennő számára.
 • Tájföld  (augusztus 12.)
  Sirikit, Tájföld királynőjét tekintik minden tájföldi édesanyjának. Születésnapját augusztus 12-én ünneplik, ekkor tartják az országban hivatalosan az anyák napját.
 • Bolívia (május 27.)
  A 19. század elején a Spanyolországtól való függetlenségért folytatott küzdelem során számos ország apái, fiai, férjei sérültek vagy haltak meg a csatatéren. A bolíviai nők – megelégelve a helyzetet- május 27-én összeálltak, hogy harcoljanak a spanyol hadsereggel a Coronilla-hegyen. Bár több százan haltak meg, az ő örökségük az 1920-as években elfogadott Országos Anyák Napja, a Coronillák hősnőinek tiszteletére.
 • Brazília (május 2. vasárnapja)
  A Dia das Mães hihetetlenül népszerű ünnep Brazíliában – valójában ez a második legnagyobb ünnep (az első a karácsony). Brazília május 2. vasárnapján ünnepli az anyákat a gyerekek különleges előadásaival és egyházi összejövetelekkel, amelyek gyakran nagy, többgenerációs grillezésbe csapnak át.
 • Ausztrália (május 2. vasárnapja)
  Anyák napján az ausztrál gyerekek szegfűt, krizantémot adnak az anyukák mellett a nagynéniknek és a nagymamáknak is. Anyák napja alkalmából rengeteg szervezet tart rendezvényt, hogy pénzt gyűjtsenek különböző női ügyekre.
 • Etiópia (esős évszak vége)
  Az anyák napját az esős évszak végén, az anyáknak szentelt háromnapos Antrosht fesztivál részeként ünneplik. Amikor az égbolt végre tiszta, a családtagok hazatérnek, hogy ezt nagy ünnepség keretében ünnepeljék meg. A lányok hagyományosan zöldségeket, vajat, fűszereket és sajtot visznek, míg a fiúk különböző féle húsokat, bárányt vagy bikát, és egész este énekelnek és táncolnak.
 • Japán (május 2. vasárnapja)
  Japánban anyák napján gyönyörű szegfűket adnak az édesanyáknak, amelyek a japán kultúrában az anyák szelíd erejét képviselik. A gyerekek lerajzolják anyjukat az iskolában. Japánban is átvállalják a gyerekek az anyáktól a házimunkát, sőt a főzést is – sushit vagy tojást készítenek.
 • Arab országok: A modernizációnak köszönhetően az arab országokban is egyre kedveltebb ünneppé válik az anyák napja. Bár egyes kultúrákban a nő személye alacsonyabb rendűnek számított, mint a férfiaké, a vallás és a nemek közötti megkülönböztetés háttérbe szorulásával ez a lealacsonyított szerep is kezd megváltozni. Nem véletlen, hogy ezen a napon a gyerekek nem csak tiszteletüket fejezik ki anyjuk és más szeretett asszonyok iránt, hanem ez egyfajta alkalom is arra, hogy az anya és gyermek közötti feszültségeket feloldják, javítsanak kapcsolatukon. Az arab világ legtöbb országában az anyák napját a tavasz első napján, azaz március 21-én ünneplik.
 • Mexikóban az anyák napja fix dátum: május 10-én ünneplik. Az ország legtöbb ünnepéhez hasonlóan az anyák napja is egy színes kavalkád. A gyerekek már egy nappal előbb hazatérnek a családi házba, hogy felkészüljenek az édesanyák megünneplésére. A gyerekek hagyományosan ajándékokkal halmozzák el szüleiket: a kicsik saját készítésű, a nagyok vásárolt ajándéktárgyakkal kedveskednek, dalokkal és versekkel szórakoztatják édesanyjukat.

És még lehetne folytatni, mert szerte a világban szeretett veszi körül az anyákat.

Megpróbálhatják ezt politikai, üzleti célokra felhasználni, de a lényeg, a SZERETET az marad!

A szeretet a legszebb ajándék!

Nagyon sok szép vers született az anyáknak, én ezeket választottam ki. 🙂

Fogadja szeretettel minden anya, nagymama, nagynéni, keresztanya……!

Az édesanya

Nincsen a gyermeknek
Olyan erős vára,
Mint mikor az anyja
Őt karjaiba zárja.

Nincsen őrzőbb angyal
Az édesanyánál,
Éberebb csillag sincs
Szeme sugaránál.

Nincs is annyi áldás
Amennyi sok lenne,
Amennyit az anya
Meg ne érdemelne. 

Nadányi Zoltán: Anyu

Tudok egy varázsszót,
ha én azt kimondom,
egyszerre elmúlik,
minden bajom, gondom.

Ha kávé keserű,
ha mártás savanyú,
csak egy szót kiáltok,
csak annyit, hogy anyu!

Mindjárt porcukor hull
kávéba, mártásba,
csak egy szóba kerül,
csak egy kiáltásba.

Keserűből édes,
rosszból csuda jó lesz,
sírásból mosolygás,
olyan csuda-szó ez.

“Anyu! Anyu! Anyu!”
hangzik este-reggel,
jaj de sok baj is van,

ilyen kis gyerekkel.

“Anyu! Anyu! Anyu!”
most is kiabálom,
most semmi baj nincsen,
mégis meg nem állom.

Csak látni akarlak,
anyu fényes csillag,
látni, ahogy jössz, jössz,
mindig jössz, ha hívlak.

Látni sietséged,
angyal szelídséged,
odabújni hozzád,
megölelni téged. 

Fecske Csaba: A nagymamánál

A nagymamánál jó,
csak ott jó igazán.
A nagymamának sok keze van,
de ez igaz ám!

Egyik kezével főz,
a másikkal mosogat,
a harmadikkal fejemen
egy dudort borogat.

A nagymamánál jó,
mert ott van nagyapa,
aki a mezőről tücsökszavú
estét hoz haza. 

Tudom hosszúra nyúlik, de találtam néhány nagyon szép képet az anyákról, amit nem tudok kihagyni. Kérlek fogadjátok ezt még szeretettel! 🙂

Kiddieland, September 1966.
Végül, mert nem tagadhatom le, hogy kozmetikus vagyok. 🙂

Boldog anyáknapját!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük