Sziasztok!

Ebben az évben az utolsó kozmetikai cikket kapjátok tőlem.

A szem alatti karikákat, nem csak az alváshiány okozhatja.Az ellenszert ahhoz kell igazítani, mi okozza.

A legfőbb ok a genetika

Legnagyobb részt a gének felelősek a karikás szem kialakulásáért. A genetika szabályozza a bőr típusát és tónusát, ami pedig befolyásolja a karikákra való hajlamot. Alapvetően azok esetében jellemzőbb, akiknek a bőrében több a melanin – vagyis a barnásabb tónusú bőrűeknél gyakoribb jelenség.

Ugyanakkor a világos bőrűeknél is megjelenhet a karikás szem, mivel a vékony, sápadt bőrön keresztül jobban meglátszanak az apró vérerek. Ezért van az, hogy náluk leginkább lilás színe van a szem alatti területnek. A genetika által okozott karikára sajnos nincs olyan krém, ami csodát tenne, bár egyes készítmények segíthetnek elhalványítani. Korrektorral lehet szépíteni.

Gyulladás és pigmentprobléma is okozhatja

A bőrgyógyász szerint a szem alatti sötét karikák egyik potenciális oka az ekcéma, melynek gyulladása után pigment túltengés keletkezik az adott területen. Olyan allergia is állhat a háttérben, ami gyakori szemdörzsölésre készteti az illetőt, ezzel szintén gyulladást és pigment túltengést előidézve.

Mi a teendő ilyenkor? Először is az irritáció okát kell megszüntetni, majd olyan gyulladáscsökkentő krémet használni, ami a szem alatti érzékeny részre is biztonságosan kenhető. A szakértő emellett azokat a termékeket javasolja, amikben C-vitamin található.

Ezek az életmódtényezők befolyásolják

  • Az elsődleges tényező természetesen az alváshiány, ami valóban megmutatkozhat az arcon. Ilyenkor vérbőség keletkezik a szem alatti erekben, ezért tűnik sötétebbnek.
  • De a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás,
  • valamint stressz lenyomata is lehet a karika,
  • mint ahogy a hosszan a napsütésnek kitett bőr is állhat a háttérben.

A kipihentség és az egészséges táplálkozás a karikák állapotát is javítja, valamint nagyon fontos a legalább 30-as erősségű fényvédő krémek és alapozók használata.

Az öregedés velejárója

Az öregedés természetes velejárója, hogy megereszkedik a bőr, veszít rugalmasságából, a szem alatti rész pedig besüllyed, és sötét felületet eredményez. A legjobb ellenszer ilyenkor a retinolalapú krém, mely elősegíti a kollagén termelődését, és így segít feltölteni a szem alatti beesett részt, valamint visszanyerni egészséges színét.

Szép estét és pihentető álmokat!

Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük