A divatvilág legbefolyásosabb női IV.

Sziasztok!

A folytatásban: Madame Gres

A divatvilág egyik legnagyobb szégyene volt, hogy hagyták tönkremenni.

Az eredetileg szobrász és festő Madame Gres bár nem olyan ismert, mint Vionnet, Chanel vagy Schiaparelli, eredeti, művészi színvonalú és klasszikus, földig érő redőzött ruháival hamar elismertté vált a szakmában. Gres olyan hírességeket öltöztetett, mint Marlene Dietrich, Greta Garbo vagy Jackie Kennedy. A divatház a nyolcvanas években hanyatlásnak indult, így a vállalatot eladták az Escadának.

Madame Grès a zseniális ruhaszobrász

Madame Grés, Germanie Emilie Krebs néven született 1903-ban Párizsban. Eredetileg szobrásznak készült. ” Szobrász szerettem volna lenni. Textillel, vagy kővel dolgozni számomra ugyanazt jelenti.” -mondta. 1934-ben megnyitotta saját divatházát Alix Barton néven, Juliette Bartonnal közösen. Majd ezt a nevet elhagyva, saját lábára állt, és 1942-ben Grès néven nyitott szalont. A név, amelyet választott, orosz férjének nevéből képzett anagramma.

Ruháit modelljein, vagy a próbabábukon redőzte be, hogy a kellő hatást elérje. Első múzsája Isadora Duncan volt. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen Madame Grès ruhái ugyanúgy az ókori görög szobrokból nyertek ihletet, mint a táncosnő koreográfiái. A második világháború előtt komoly klientúrát tudhatott magáénak. Királyi házak tagjai, arisztokraták, és hírességek adták egymásnak a kilincset szalonjában. Tervezett többek közt Marlene Dietrichnek, Greta Garbonak, és Dolores del Rionak. A mindig turbánt viselő törékeny tervezőnőt az Elegancia Csillagának nevezték. 

A háború alatt a németek bezárták Madam Grès üzletét, mert nem volt hajnaldó a feleségeiknek ruhákat készíteni. Történt ez hat hónappal a nyitás után. Ezek mellett Madame Grès másképpen is tanúbizonyságot tett hazafias érzelmeiről.

A német megszállás alatt volt bátorsága a trikolór színeiből, piros-fehér-kék-ből tervezni a kollekcióját. A bemutató napján pedig a szalon ablakaiból is ilyen színű textileket lógatott ki. Nem csoda, hogy ezek után bujkálnia kellett.  Majd a háború után, mintha mi sem történt volna, jellegzetes turbánjával a fején visszatért Párizsba, és folytatta a munkát. Sokszor ellátogatott a Képzőművészeti Múzeumba, ahol a görög szobrokat tanulmányozta, hogy kreációihoz felhasználja a látottakat.

Munkája elismeréseként számos címet és titulust tudhatott magáénak, 1988-ban a Vogue például a Világ legjobb szabászának választotta. Pályatársai is nagyra tartották. Bill Blass amerikai tervezőt egyszer arról kérdezték, hogy művészet-e a divat. A válasza ez volt: “A divat csak akkor válik művészetté, ha olyan ember alkotja meg, mint Madame Grès, vagy Balenciaga”

1959-ben Cabochard néven parfümöt ad ki, melyben újfajta jegyeket használ, és ezzel inspirálja a fiatalabb generáció következő illatait. Ez az üzletága volt az, amely 1982-ig életben tartotta a Grès márkát.

Hiába indította el konfekció márkáját, két évre rá a divatházat is el kellett adnia egy üzletembernek, aki 1987-re csődbe vitte a céget. Rue de la Paix 1-ben lévő szalont felszámolták, és három nap alatt megsemmisítették Madame Grès életművét. A bútorokat, próbababákat összetörték, a textileket szemeteszsákokban dobták ki.

1990-ben öregek otthonába költözött, ahol 1993 novemberében meghalt. A sajtó csak hetekkel később értesült haláláról.

A másik méltatlanul elfeledett divattervező: Valentina

Valentina az egyik volt azok közül, akik pusztán utónevükkel váltak ismerté: drámai estélyi ruhákat tervezett a hollywoodi elitnek és megreformálta a vörös szőnyegen való csillogás fogalmát.

Időtálló kortalan kreációi miatt érdemes beszélni róla. Valentina Nyikolájevna Szanyina 1899-ben született Kijevben. 1917-ben a nagy októberi szocialista forradalom miatt több honfitársához hasonlóan neki is menekülnie kellett. Az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol 1923-től már, mint a társasági élet jeles tagjaiként jegyezték.

Valentina már ekkor kitűnt nagyszerű eleganciájával és stílusával a többiek közül.

1928-ban megnyitotta saját szalonját. Nem távolodott el a színháztól sem, jelmezeket is tervezett. Egyik híres színházi kritikus, Brooks Atkinson például így írt munkájáról. “az ő jelmezei már előbb eljátsszák a szerepet, mielőtt bárki is megszólalna”.

Egyes pletykák szerint több Hollywood-i jelmeztervező is szívesen másolt le Valentina modelleket. Mivel otthonosan mozgott a felsőbb körökben, ismerték és csodálták egyedi megjelenését, első kuncsaftjai is ebből a körből kerültek ki. Korának legnagyobb ideáljait öltöztette, színésznőket Gloria Swanson-t, Greta Garbo-t, Katherina Hepburn-t, és híres családok hölgytagjait például a Vanderbilt családból. Későbbiekben nagyon megválogatta vevőkörét. Aki nem tetszett neki, azt egyszerűen elutasította.

Kreációi messze megelőzték korukat. Ötvözte a Madame Vionnet által meghonosított sré szabást, valamint Alexis Grés eleganciáját. Olyan ruhákat talált ki, amelyeket remekül lehetett variálni, és átlapolós, vagy éppen körbe tekerős szabásuknál fogva 36-től 42-es méretig mindenkire jók voltak. Letisztult remekművei valóban időtállóak lettek: “Az egyszerűség túléli a divat változásait” – nyilatkozta a negyvenes években. Ha megnézzük ruháit, még ma is bármelyik nagy divatház kollekciójában megállnák a helyüket, és fogalmunk nem lenne arról, hogy nem most készültek.

Hasonlóan Chanelhez, Valentina is először saját mítoszát teremtette meg. Saját maga által tervezett ruhákat hordott, és mindig tökéletesen nézett ki, akár egy modell. A megfelelő emberekkel barátkozott, és mutatkozott. Mai szóval élve celebként élte az életét, és elég érdekes, valamint egzotikus múlttal és származással rendelkezett ahhoz, hogy felkeltse a figyelmet, akár a felső tízezer, a művészek, vagy éppen az újságírók körében. 1950-ben saját parfümöt jelentetett meg “My Own” néven.


Kreációit mindig az adott emberre tervezte, úgy, hogy a lehető legegyszerűbb, legkényelmesebb, és legidőtállóbb legyen. Inspirációi gyakran a görög szobrok, az apáca ruhák, vagy éppen a népviseletek voltak. Divatházát 1958-ig működtette.

Legendás barátság fűzte Greta Garbo-hoz, akivel a pletykák szerint a Schlee házaspár egyfajta édeshármasban élt. Élete vége felé azonban ez a kapcsolat megromlott. Mivel egy épület különböző szintjein éltek, Valentina állítólag saját tervezetet készített, és úgy közlekedett, hogy a hallban véletlenül se fusson össze Garboval. Ekkor már nagyon zavarta férje, és Garbo túl közeli barátsága. Garbo-t nemes egyszerűséggel “az a vámpír” vagy “ötödik emelet” néven emlegette. a sors fintora, hogy éppen a Schlee házaspár közbenjárására kaphatta meg Garbo az apartmanját, mivel a házban nem szívesen láttak színész foglalkozású lakót.
Valentina 1989-ben 90 éves korában halt meg.
2009-ben New Yorkban életmű kiállítást rendeztek munkáiból. Érdekes, hogy míg kortársainak neve fennmaradt, addig Valentina nevét mára már nagyon kevesen ismerik.

Én is elég nehezen találtam képeket.

Ezzel véget is ért ez a sorozat. 🙁 Ha találok még valamit ígérem közzéteszem!

Szép hétvégét!

Ildikó

A divatvilág legbefolyásosabb női III.

Sziasztok!

Elsa Schiaparellivel folytatom.

Bár ő már elismert divattervező volt, ő volt Coco Chanel nagy riválisa, mégis helyet kapott nálam ebben a sorozatban.

A gazdag családba született Elsa Schiaparelli alkalmazta először, 1933-ban a cipzárt, mellyel igencsak megelőzte korát. A tervezőnő, akit a szürrealisták inspiráltak, 1935-1936-os őszi/téli kollekciójához használt először fém és műanyag cipzárt díszítőelemként zsebekhez, vállrészekhez és estélyi ruhákhoz is, amivel megdöbbentette a közönségét. Schiaparelli állítólag 1000 dollárt kapott egy cégtől, hogy részt vegyen a cipzár népszerűsítésében.

Elsa Schiaparelli ruháit a legnagyobb hírességek viselték

Elsa Schiaparelli a 20. század egyik leghíresebb divattervezője volt, akinek egyedi kreációiért rajongtak a sztárok.

Bár a 20. század leginkább a férfiaké volt, szerencsére akadtak olyan inspiráló nők is, akik akkora sikereket értek el, hogy nevüket az egész világ megismerte. Az 1900-as évek divatját például leginkább Coco Chanel és Elsa Schiaparelli, a két nagy rivális uralták. Mindketten hihetetlenül elszántak és tehetségesek voltak, kreációikkal pedig levették a lábukról az embereket.

Schiaparelli rengeteg olyat alkotott, amiben világelső volt, és híres volt különleges dizájnjairól. Elképesztő sikereket ért el, a háború után mégis bezárni kényszerült üzleteit.

A kezdetek

Elsa Luisa Maria Schiaparelli 1890-ben született Rómában egy nápolyi arisztokrata anya és egy tudós apa gyermekeként. Már kicsi korában széles körű ismeretekre és érdeklődési körökre tett szert művelt családjának köszönhetően, és egyáltalán nem volt egy egyszerű, könnyen kezelhető kislány. Makacs volt, sok csínytevést elkövetett, még olyan is előfordult, hogy a bentlakásos lányiskolában éhségsztrájkkal tüntetett a szigorú rendszer ellen. Igazi kalandvágyó természettel rendelkezett, szinte az egész világot fel akarta fedezni. 

Hozzáment Wilhelm Frederick Wendt de Kerlorhoz, aki valójában egy igazi sarlatán volt. A férfit 1915-ben kitoloncolták illegális tevékenységei miatt, így feleségével először Párizsba költöztek, de éltek Cannes-ban, Nizzában és Monte Carlóban is, majd Amerika felé vették az irányt. 1920-ban megszületett kislányuk, a férfi pedig hamarosan elhagyta feleségét és gyermekét.

Elsa visszaköltözött Párizsba, és bár családjának köszönhetően nem kellett anyagi problémáktól tartania, úgy döntött, saját jövedelemre van szüksége. A művészet és a divat már korábban is érdekelték, és ruhákat is varrt saját maga, valamint ismerősei részére. Végül 1924-ben ismerkedett össze Paul Poiret divattervezővel, ő inspirálta, és bátorította arra, hogy belevágjon a munkába. Először megrendelésekre készített darabokat, 1926-ban pedig megnyitotta saját üzletét, amit hamarosan be is kényszerült zárni.

Első, 1927-ben bemutatott kollekciójában a kötött anyagok, a szürrealista minták és a speciális kettős varrás domináltak. Innentől kezdve neve és kreációi egyre ismertebbek lettek, hamarosan sportruhákat, pizsamákat és úszóruhákat dobott piacra. Masnimintás pulóvere annyira népszerű lett, hogy sorra jelent meg a magazinokban. 1931-ben luxusminőségű selyemből készült estélyi, illetve koktélruhákat adott a repertoárjához. Ő volt az első, aki kabátot tervezett az estélyikhez, aki megalkotta a melltartós fürdőruhát, aki átlapolós ruhát tervezett, és a szoknyanadrág létrehozása is az ő nevéhez fűződik. Elnevezett egy rózsaszín árnyalatot sokkoló pinknek, és elsőként használta látható dizájnelemként a cipzárt is.

A tervező mind jobban kiélte kreativitását darabjaiban, melyek egyre egyedibbek, különlegesebbek lettek. Jó kapcsolatot épített ki a híres művészekkel, alkotásaik és a szürrealizmus pedig erőteljes hatással voltak kollekcióira. Néhányukkal, például Jean Cocteau-val és Salvador Dalíval kollaborált is. Egyik Dalíval készített ruháját Wallis Simpson viselte a Vogue-ban, de született olyan parfümje is, amelynek üvegét a színésznő, Mae West idomairól mintázta. Kreációit a merészség, a minták, a színek, a különleges, élettel teli dizájnok jellemezték, a ’30-as évek végére pedig a legnagyobb sztárok rajongtak darabjaiért: például Marlene Dietrich, Greta Garbo és Katherine Hepburn is előszeretettel hordták ruháit. 

A háború után bezárta üzleteit

A 20. század divatvilágát a két asszony, Coco Chanel és Elsa Schiaparelli uralták, ők voltak egymás legnagyobb riválisai, de jövőjüket az határozta meg leginkább, hogy míg Coco Chanel jól alkalmazkodott a változásokhoz, addig Elsa Schiaparelli kevésbé – ez okozta divatházának vesztét is.

Miután Franciaország 1939-ben hadat üzent Németországnak, a tervező 1940-es kollekciójában a földszínek és a kamuflázs domináltak. Schiaparelli 1941-ben Amerikába utazott, és a háború végéig ott is maradt. Miután visszatért, rájött, hogy az események miatt a divat is teljesen megváltozott – megjelent például Christian Dior ultranőies „New Look” -ja húzott derékkal és kifelé bővülő szoknyákkal -, ő azonban nem érzett rá az új helyzetre, és nem tudta tovább fenntartani divatháza sikerét. 1954-re annyira eladósodott, hogy bezárta üzleteit, de ugyanebben az évben megjelent önéletrajzi könyve Shocking Life címmel. Ezután visszavonult, és 1973-ban, 84 évesen hunyt el.

Schiaparelli ruha Marlene Dietrich számára

Madeleine Vionnet

Madeleine Vionnet a huszas évek Párizsának egyik legbefolyásosabb divattervezője, nevéhez fűződik a bias, azaz a ferde szabásvonal kifejezés. Geometriai trükkjeivel, innovatív technikáival újítónak számított, de korszakalkotónak bizonyult a görög és a japán viseletek hétköznapi ruhaként való bevezetésével is.

11 évesen kezdte karrierjét a híres divattervező: Madeleine Vionnet ruhái megváltoztatták a 20. századi divatot

Madeleine Vionnet gyermekként kezdett varrni tanulni, és elképesztően sikeres tervezővé vált. Kreációi nagyon eltértek az akkoriban megszokottaktól.

A 19. század végén és a 20. század elején még hódítottak a fűzők és a kényelmetlenebb darabok, ám néhány tervező igyekezett elfeledtetni ezeket a nőkkel. Közéjük tartozott Madeleine Vionnet is, aki a test szépségét kiemelő darabokat alkotott, és megváltoztatta a korabeli divatot. 

Ruháiért a legnagyobb színésznők rajongtak, óriási sikert aratott, ő mégis szerény és visszafogott maradt, még alkalmazottjairól is mindig gondoskodott. A tervező stílusa azóta is számos híres dizájnerre hatott.

Már gyermekként is varrónőnek tanult

1876-ban született a franciaországi Chilleurs-aux-Bois-ban szegény család gyermekeként. Még kicsi volt, amikor szülei elváltak, ötéves korában apjával Aubervilliers-be költözött. 11 éves volt, amikor otthagyta az iskolát, és varrónőtanonc lett – ekkor kezdődött el karrierje is. Dolgozni kezdett, majd férjhez ment, és teherbe esett. 18 éves volt, amikor elveszítette kisbabáját, ezután pedig elhagyta párját, és visszatért Párizsba, ahol a Callot Soeurs divatháznál dolgozott. Itt rengeteget tanult, egyre tovább fejlesztette varrónői és couture-készségeit, majd négy év után önálló karrierbe kezdett.

Madeleine Vionnet és dolgozói egy workshopon.

Saját divatházat nyitott, de a világháború miatt ezt két év után be kellett zárnia. Végül 1919-ben nyitotta meg újra, és ekkor már sikerrel is járt. 1925-ben a New York-i Fifth Avenue-n is rendelkezett üzlettel, pályája csúcsán több mint ezer embert foglalkoztatott 26 műteremben, és mindig a korban szokatlan módon gondoskodott alkalmazottjairól: egészségügyi ellátást, fizetett szabadságot és szülési szabadságot is kínált nekik.

Megváltoztatta a 20. századi női divatot

Madeleine Vionnet nagy hangsúlyt fektetett a formákra, gyakran az építészethez és a szobrászathoz hasonlította a tervezést, őt magát pedig szinte építésznek tartották különleges darabjai miatt. Elképesztő részletesség és precizitás jellemezte ruháit, igazi géniusznak vélték, alkotásai megváltoztatták a 20. századi divatot. A bias cut, azaz a keresztirányú szabás királynőjének nevezték, a hajtogatás és a rétegzés úttörője volt, ritka anyagokat használt, ruhái luxusérzetet keltettek, célja pedig az volt, hogy elfelejttesse a fűzőket, és lágyan kiemelje a női test szépségét. Olyan magas szintre emelte a ruhakészítést, mint addig senki más, még Christian Dior elismerését szintén kivívta.

Sonia Vionnet modell egy Madeleine Vionnet ruhában.

Érzéki kreációit olyan hírességek viselték, mint Marlene Dietrich, Katherine Hepburn vagy Greta Garbo. A tervező forradalmasította a modern női divatot, inspirációt merített a görög művészetből, ruhái együtt mozogtak viselőjükkel, egyedisége miatt pedig rengetegen rajongtak érte, és a kor egyik legkeresettebb dizájnerévé vált. 


Modell Madeleine Vionnet ruhában.

A második világháború miatt 1939-ben újra be kellett zárnia üzleteit, egy évvel később pedig nyugdíjba vonult. 1975-ben, 98 évesen hunyt el. Élete során több mint 12 ezer darabot alkotott, és ha lehetett, kerülte a nyilvánosságot, nem akart sztár lenni. Inkább csendben alkotott, kreációi és technikái azonban óriási hatással voltak a divatra. Dizájnjai a ’70-es és a ’90-es években is visszatértek, többek közt Ossie Clark, Halston, John Galliano és Issey Miyakeis inspirálódott belőlük.

Ugye tetszett? 🙂

Szép hétvégét!

Két hét múlva jövök!

Ildikó

A divatvilág legbefolyásosabb női II.


Sziasztok!

Ismerjük meg Ann Lowe színesbőrű divattervezőt.

Ő volt az első igazán elismert fekete divattervező.

Karrierje során rengeteg akadállyal kellett megküzdenie Ann Lowe-nak, de nem adta fel, és hatalmas sikereket ért el. Ann Lowe volt az első afroamerikai dizájner, aki híres és elismert lett a szakmában, nevét ma mégis kevesen ismerik.

Az elképesztően tehetséges tervező Manhattan elitjét öltöztette, és Jackie Kennedy esküvői ruháját is ő álmodta meg. Bár sok nehézséggel szembesült, soha nem adta fel, és felküzdötte magát a csúcsra.

Megdolgozott a sikerért

1898-ban született az amerikai Alabamában egy rabszolgasorban élő nő és egy ültetvénytulajdonos dédunokájaként. Már kicsi korától kezdve érdekelte a tervezés, főleg azért, mert anyja és nagyanyja is varrónőként dolgoztak. 16 éves volt, amikor édesanyja elhunyt. Az asszony halála idején éppen az alabamai first lady, Elizabeth Kirkman O’Neal báli ruháin dolgozott, munkáit később lánya fejezte be.

1912-ben hozzáment Lee Cohenhez, akivel egy fiuk született, ám férje azt akarta, hogy adja fel a munkáját. Ebbe egy ideig beleegyezett, azonban később kapott egy felkérést egy esküvői ruha megtervezésére, amit el is fogadott, és elhagyta a férfit. Gyermekével együtt New Yorkba költöztek, és beiratkozott egy dizájniskolába. Ő volt az egyetlen fekete diák az iskolában, és úgy vehetett csak részt az órákon, hogy egyedül volt egy tanteremben. Miután végzett tanulmányaival, a floridai Tampába költöztek, megnyitotta első ruhaszalonját, ami gyorsan sikeres lett az elit körében. 1928-ban spórolt pénzéből visszaköltözött New Yorkba, ahol egy ideig különböző boltokban dolgozott, majd létrehozta második saját üzletét.

Hírességek viselték a ruháit

Nem sokkal később New Yorkban hozta létre második üzletét, amit imádtak a tehetős vásárlók. Volt, aki egy magazinnak úgy nyilatkozott, Ann Lowe ruhái sokkal többet érnek, mint amennyibe kerülnek, nőies, időtlen, szinte művészeti alkotásokhoz hasonlítható darabjait agyondicsérték a vevők. Ennek ellenére bőrszíne miatt nem kapta meg a többi tervezőhöz hasonló nyilvánosságot és elismerést. 1947-ben például Olivia de Havillandnek tervezett ruhát az Oscar-gálára, de más klienseihez hasonlóan ő is eltávolította a kreációról a márka belső címkéjét, amiben Lowe neve szerepelt. A dizájner azonban ezt is tűrte, és sosem panaszkodott. Inkább azt tartotta szem előtt, hogy milyen nagy sztárok viselték darabjait, és persze azt, hogy mennyi profitot termeltek neki. A tervező ruháit rengetegen hordták, ő pedig úgy nyilatkozott magáról, hogy igazi sznob, később ugyanis már megválogatta, kinek készít ruhákat.

Ő tervezte Jackie Kennedy esküvői ruháját

1953-ban Janet Lee Auchincloss, Jackie Kennedy – akkor még Jacqueline Bouvier – édesanyja felkérte őt arra, hogy megtervezze lánya esküvői ruháját, illetve a koszorúslányokét is. Korábban, 1942-ben az asszony esküvői kreációját is ő álmodta meg. A csodás ruhához közel 46 méternyi kiváló minőségű, elefántcsontszínű selymet használt fel, és bár a leendő first lady eredetileg egy egyszerű darabra vágyott, végül egy igazi hercegnős álomdarabban egyeztek meg a menyasszony édesanyja és John F. Kennedy apja jóváhagyásával. Tíz nappal a ceremónia előtt egy vízvezeték tönkrement a szalonban, és elárasztotta az egész helyiséget, és tönkretette az esküvői, valamint a koszorúslányruhákat is. A tervező és csapata éjt nappallá téve dolgoztak, hogy újra alkossák őket a lakodalomra.

Bár a ruha óriási sikernek örvendett, Ann Lowe nem kapott nagy, nyilvános elismerést, sőt az esküvőre sem akarták beengedni. Megtiltották neki, hogy belépjen az első bejárati ajtón, és a hátsó ajtóhoz irányították, hogy ne lássák az emberek. Ő azonban közölte, hogy ha ezt nem engedik neki, visszaviszi a ruhát, majd meg sem várta a választ, és beviharzott az első bejáraton.

A tehetős réteget szolgálták ki darabjai

Karrierje során később is az elit, tehetős rétegeknek tervezett, de rengetegen nem fizették meg rendesen, lebeszélték őt a magas árakról, így általában nem termelt sok profitot. 1961-ben végül elnyerte a Couturier of the Year, azaz az Év Tervezője díjat, de egy évvel később be kellett zárnia New York-i szalonját pénzügyi problémák miatt. Ugyanebben az évben elvesztette egyik szemét glaukóma következtében. Hamarosan egy ismerőse névtelenül rendezte az összes tartozását, így újra dolgozhatott. 1968-ban még új üzletet nyitott, majd 1972-ben nyugdíjba ment. 1981-ben, hosszas betegség után hunyt el. Bár hihetetlenül tehetséges tervező volt, és nemcsak Jackie Kennedynek, hanem a manhattani elit tagjainak is készített ruhákat, nevét ma már igencsak kevesen ismerik.

Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin Madame Félix párizsi kalap stúdiójában kezdte karrierjét, 22 évesen nyitotta meg első divatáru boltját a párizsi Faouburg Saint Honoré-n. Lánya számára kezdett kényelmes, hímzett ruhákat készíteni, amiket egy idő után ügyfelei is rendeltek tőle, mellyel nagy népszerűségre tett szert. Lanvinnak jó érzéke volt a reklámozáshoz, butikjával kapcsolatos híreit megjelentette különböző magazinokban vagy programfüzetek hasábjain. Szívesen öltöztetett hírességeket, mint például Marlene Dietrich-t vagy Yvonne Printemps-ot. Lanvin hozta létre a ‘lifestyle brand’ fogalmát, hamar üzletet nyitott a divatos nagyvárosokban, többek között Madridban, Londonban és az USA-ban is.

22 évesen nyitotta meg első üzletét, a 20. század egyik legsikeresebb tervezője lett.

Jeanne Lanvin inspiráló története

Jeanne Lanvin vérbeli üzletasszony volt, aki mindenben meglátta a lehetőséget. Úgy tekintett a divatra, ahogyan addig még senki más.

A Lanvin márkát egy divatrajongónak sem kell bemutatni, az ikonikus divatház alapítójának inspiráló élete azonban már kevésbé ismert.

Jeanne Lanvin tehetsége már fiatalon megmutatkozott, és vérbeli üzletasszonyként tette világhírűvé nevét, valamint kreációit. Lánya, Marguerite egész életében legnagyobb múzsája volt.

Anya, tervező és üzletasszony

1867-ben született Párizsban Constantin Lanvin és Sophie Deshayes első gyermekeként, később még tíz testvérrel bővült a családjuk. 16 évesen Madame Felix kalapboltjában lett tanonc, majd Suzanne Talbotnál tanult varrónőként. 22 évesen pedig már első saját kalapüzletét nyitotta meg a párizsi rue Boissy d’Anglas-n.

Ilyen fiatalon is mindenkit elvarázsolt tehetségével, egyre több vásárlója lett, az emberek imádták kreációit. Négy évvel később a rangos rue du Faubourg Saint-Honoré utcán hozta létre saját divatházát, amivel azonnal sikert aratott. A párizsiak rajongtak darabjaiért és a Lanvin-stílusért.

3790545 French fashion: Jeanne Lanvin

1895-ben hozzáment Emilio di Pietróhoz – akivel 1903-ban váltak el -, 1897-ben pedig megszületett lánya, Marguerite, és az egész életét megváltoztatta. A kezdeti nehézségek után gyermeke a legfőbb múzsája lett, fényűző anyagokból tervezett számára olyan gardróbot, amilyenről a legtöbb kislány csak álmodozhat.

Marguerite ruhái persze gyorsan felkeltették a többi anyuka figyelmét, akik közül egyre többen Jeanne ügyfelei lettek.

A rendkívül jó üzleti érzékkel megáldott anya a sikereken felbuzdulva gyermekruházati osztályt nyitott, darabjaira pedig óriási lett a kereslet. 1909-re ezek a rendelések már túlszárnyalták a kalapokét, a tervező így még tovább lépett: ebben az évben nyitotta meg a Fiatal Hölgyek és Nők Osztályát. Anyák és lányaik együtt jártak hozzá, hogy kiválasszák Lanvin ruháikat. Hétköznapi és estélyi ruhákat, kabátokat, fehérneműket is készített, alkotásai pedig egész Párizst lenyűgözték. Imádta a gyönyörű díszítéseket, hímzéseket, gyöngyöket, textíliákat, és művészi darabokat alkotott.

A Lanvin-életérzés

Modell Lanvin kreációban.

Nemsokára már a Chambre Syndicale de la Couture, azaz a párizsi divattanács tagja lett, így hivatalosan is elismert tervezővé vált. Anyaként és üzletasszonyként is bizonyított, de a társadalmi eseményektől inkább távol maradt, az elit körökben pedig nem találta a helyét. 1915-re a Lanvin Párizs egyik legelismertebb divatháza lett, és meghódította az egész világot. Az asszony kortárs művészekkel, írókkal és zenészekkel is együttműködött, így még különlegesebb kollekciók születtek. 

Jeanne Lanvin 1938-ban.

Hamar rájött, hogy a siker kulcsa nem csupán a kreációkban rejlik. Ő volt az első dizájner, aki a divatra egyfajta életmódként, életérzésként tekintett, és úgy vélte, a ruhatervezés nem elég ehhez. 1920-ban a híres építész-dekorátor Armand-Albert Rateau-val többek között bútorokat, szőnyegeket, függönyöket, ólomüvegeket, tapétákat alkotott, majd 1924-ben parfümüzletet nyitott, hiszen azt vallotta: a parfüm nélkülözhetetlen része egy női fésülködőasztalnak.

Az első nagy sikert a My Sin aratta, de az igazi ikonikus illattá az Arpège vált, amely lánya iránti szeretetének szimbóluma lett. Utóbbi ugyanis úgy született meg, hogy Jeanne szeretett volna egy egyedi parfümöt ajándékozni Marguerite-nek a harmincadik születésnapjára, ehhez kérte a híres parfümőr, André Fraysse segítségét. 1926-ban pedig ő lett az első párizsi tervező, aki méretre szabott férfiruha-kollekciót dobott a piacra, az ő üzlete lett az egyetlen hely, ahol a vevők férfi és női darabokat egyaránt találhattak.

 A divatvilág legbefolyásosabb női I.

Jaj, megint találtam egy témát, amit nem tudok elengedni! 😊 Remélem ti is olyan lelkesen olvassátok ezt a sorozatot, ahogy én szerkesztem!

Női divattervezőkről írok. Ezt a témát azért tartom különösen fontosnak, mert ha megnézitek, manapság főként a férfiak diktálják a divatot.

Cocco azért marad ki, annak ellenére, hogy imádom, mert róla már a sikeres nők sorozatban írtam.

“Amit viselsz, az mutat be téged a világnak, különösen fontos ez napjainkban, amikor az emberi kapcsolatok ilyen gyorsak. A divat egy azonnali nyelv” – mondta a 67 éves Miuccia Prada

Nők, akik a divatot irányították

Napjainkban Miuccia Pradán, Coco Chanelen vagy legnagyobb riválisán, Elsa Schiaparellin kívül kevés női tervezőt részesítenek méltó elismerésben, pedig volt olyan időszak a XX. században, amikor a nők uralták a divatot. Idézzük fel őket!

Lady Duff-Gordon

Lady Duff-Gordon a 19-20. század meghatározó, nemzetközi elismertségre szert tevő divattervezője volt, aki nemcsak csinos, a korszellemhez tökéletesen alkalmazkodó ruhakölteményeivel és hangulatos divatbemutatóival, hanem a remek marketingstratégiájával is felhívta magára a figyelmet. 

Már gyermekként megszerette a divatot

A Lucile márkanév alatt alkotó Lucy Christiana Sutherland Londonban született 1863-ban, testvére a későbbi regényíró, Elinor Glyn volt. Lucy a családi festményeket tanulmányozva tett szert a divat iránti rajongására, megfigyeléseit pedig a gyakorlatba is átültette, amikor előbb a babáinak, majd magának és a húgának varrt ruhákat. 

1884-ben feleségül ment James Stuart Wallace-hoz, akitől egy gyermeke is született, Esme. A férfiról hamar kiderült, hogy az alkohol rabja és hűtlen, így a nő is különböző afférokban keresett vigaszt, mígnem az 1890-es évek elején elváltak. Hogy bevételre tegyen szert, Lucy ruhakészítőként kezdett dolgozni otthonról. 1893-ban egy kis boltocskát is nyitott, a következő években pedig mind nagyobb üzlethelyiségekbe költözött. 1900-ban férjhez ment egy skót nemeshez, Sir Cosmo Duff-Gordonhoz.

Híres volt az innovációiról

A Lucile néven futó márka sikeres lett, vásárlói közé az arisztokrácia és a színház vagyonos tagjai tartoztak. A nő 1910 és 1915 között szalonokat nyitott New Yorkban, Párizsban és Chicagóban, ami ritkaságszámba ment a korban. A cég leginkább a fehérneműkről, az előkelő pongyolákról és estélyikről volt híres, de egyszerű, remek szabású hétköznapi viseletet is kínáltak. 

A tervező testvére, Elinor Glyn, Lucile-ruhában.

Lucy Duff-Gordon munkásságához kapcsolják az első professzionális modellek, manökenek megjelenését, valamint az első divatbemutatók rendezését is. Ezek alaposan megkomponált események voltak, kizárólag meghívott vendégek számára, színpaddal, függönyökkel, hangulatvilágítással és ajándékokkal, a zenéről zenekar gondoskodott.

A Lucile divatház ruháit az irodalmon, a történelmen és a mindennapi igényeken túl a megrendelők személyisége is inspirálta. Lucy el is nevezte a kreációkat, így született az „Add nekem a szíved” vagy a „Boldogság ruhája”. A színekhez hangulatokat, érzéseket társított. Színházi kosztümöket is készítettek. Ahogy nőtt az igény a termékeikre, egyre több tervezőt foglalkoztattak. Memoárjában Lucy be is ismeri, hogy a New York-i sikereit nagyrészt nekik köszönheti. 

Előadóművészek a Lucile divatház tervezte kosztümökben.

A korban szintén szokatlan módon Lady Duff-Gordon divatmagazinokban is reklámozta a céget, rendszeres rovattal jelentkezett például a Harper’s Bazaarban, és írásait közölte a Vogue is. 

A Lucile az 1920-as években lényegében csődbe ment, mert az amerikai sajtó felkapta a tényt, miszerint a ruhák nagy részét nem is Lucy tervezi, hiába az ő neve alatt futnak. Privát ügyfeleknek később is alkotott, illetve divatújságírói tevékenységét is folytatta. 1935-ben hunyt el, mellrákban, amit tüdőgyulladás súlyosbított. 

Madeleine Chéruit

Madame ChéruitPaul Heleu

Madeleine Chéruit-et, lehet, hogy nem lehet egy lapon említeni Coco Chanellel vagy Elsa Schiaparellivel, de tény, hogy ő taposta ki az utat az első női divattervező-generációnak. Chéruit a Raudnitz & Cie Couture szalonjában dolgozott az 1880as években, de tehetsége annyira rendkívüli volt, hogy 1905-ben saját nevén átvette a szalont és több mint 100 embert foglalkoztatott, ezzel a húzással ő lett az első nő, aki alá egy francia divatház irányítása tartozott. Ő segített beindítani a karrierjét többek között Paul Poiretnek is azáltal, hogy támogatta terveit és beajánlotta őt a Vogue-nak. Madeleine Chéruit 1935-ben halt meg.

Ő vezeti a divat szakaszt az 1900-as Világkiállításon. 

Az első női couture tervezőként tartják számon, XVIII. századi ihletésű
prémmel vagy csipkével díszített pasztell estélyi ruháival és személyre szabott hétköznapi ruháival vált ismertté Párizsban, az első nő volt, aki modelleket küldött az operába és rendezvényekre, hogy a nyilvánosság előtt is bemutassa kollekcióját. Modern és innovatív formatervezési ötletei miatt gyakran működött együtt olyan illusztrátorokkal és építészekkel, mint Leon Bakst, George Barbier vagy Robert Mallet-Stevens, de szívesen dekorált lakásokat és készített színpadi jelmezeket is. Jeanne Paquin 1920-ban vonult vissza a divatházából, az igazgatást Henri Joire-ra, a művészeti irányítást Madeleine Wallisra bízta.

Remélem tetszett!

Két hét múlva újra jelentkezem!

Szép napot!

Ildikó

Készüljünk a tavaszra!

Az extrém időjárási körülmények és a nem megfelelő vagy egyhangú táplálkozás hamar megmutatkozik a bőrünkön.  A téli hónapok után ezért kiemelten fontos a bőrápolás és bőrregenerálás.

Itt az idő készülni a tavaszra!

Kezdjük ott, hogy a kozmetikai kezelések és az otthoni ápolás nagyon sokban hozzá járul a bőr egészségéhez és szépségéhez, de a külső ápolást párosítani kell a megfelelő belső támogatással is, hogy elérjük a kívánt eredményt.

Bőrápolás belülről

Nincs két egyforma ember, és ezért nincs mindenkire egyaránt érvényes táplálkozási rendszer sem. 

 • Általánosságban azért elmondható, hogy mindenkinek javára válik, ha a napi étkezéseiben megnöveli a zöldségek arányát. 
  Az emésztőrendszer kipucolására a zöldségek és a gyümölcsök a leghatékonyabb élelmiszerek. Vitaminokban, ásványi anyagokban, anyagcserét aktivizáló enzimekben gazdagok. A rostban gazdag élelmiszerek elősegítik az emésztőrendszer megtisztulását, így segítik az elengedhetetlen tápanyagok felszívódását.
 • A salaktalanításhoz nagy segítséget nyújt a szaunázás (infra- vagy finn szauna),
 • valamint a heti többszöri rendszerességgel végzett sportolás,
  de mindenkinek magának kell kiválasztania a neki megfelelő testmozgást, az a lényeg, hogy heti rendszerességű legyen.
 • A friss levegőn, természetben töltött idő a tüdő salaktalanítását segíti és energiával tölti fel az embert.

A jó minőségű folyadék fogyasztásáról sem lehet eleget beszélni. 

 • Ne igyunk testhőmérsékletnél hidegebb italt.
 • A cukros italokat (ide tartoznak a kereskedelemben kapható gyümölcslevek is) kerüljük, helyettük igyunk minél több szűrt vizet és herbateát, gyümölcs vagy zöldségturmixot.
 • A koffein tartalmú italok vízelvonó hatásúak a bőrre is, ráadásul a fogyasztásuk hozzájárul a mellékvesék kifáradásához is.

De nem csak a szervezetünknek kell a méregtelenítés. Bőrünknek is jót tesz egy méregtelenítő kúra.

A tavaszi bőrápolást kezdjük:

 • egy alapos tisztítással,
 • utána jöhet a salaktalanító kúra,
 • végül a táplálás.
Az én salaktalanító kezelésem.
 • Letisztítom a bőröd, tonizálom, majd hámlasztom.
 •  masszázs hatóanyaggal.
 • Felteszek egy salaktalanító maszkot.
 • Meleg kendővel letisztítom, majd hideg kendős átsimítás következik (a bőr termodinamikájára hatok).
 • Gépi kezelés.

Remélem tetszett a cikkem!

Egészségben, boldogságban gazdag áprilist kívánok Nektek!

Ildikó

Lakástrendek 2022

Sziasztok!

Akik ismernek tudják, hogy épp nagy változás előtt állok. Eladtam a régi szeretett lakásomat és új helyen, új lakást keresek, és ezért elkezdtem kutakodni a jelenlegi lakástrendek között. Ennek eredményét osztom most meg veletek.

Nappali

A falak:

1. Fehér falak

Nagyon jól kombinálható szín. Tágítja és világosabbá varázsolja a teret. A túl steril hatást színes plafonnal, kiegészítőkkel vagy bútorokkal tudjuk ellensúlyozni, azaz bátran válasszunk élénk, vagy sötét (ami még drámaibbá teszi a hatást) színű bútorokat vagy képeket. A fehér fal előtt ezek majdhogynem világítani fognak.

Bézs

Kényelmet és barátságos hangulatot sugároz. Ez az árnyalat nagyon sokoldalú, azokhoz is illik, akik a visszafogott és elegáns stílust kedvelik, míg azoknak is ajánljuk, akik jobban szeretik a merészebb stílust, hiszen a bézst számos más árnyalattal fel lehet dobni. Szerezzünk be például pár piros párnát, és máris vadabb hatást fog kelteni a nappalink.

Szürke

A szürkét semleges színként tartják számon, hiszen sokfélemódon lehet kombinálni. Mindegy, hogy milyen színnel használjuk, mindig kényelmet és eleganciát fog sugallani. Ezenkívül a használható anyagok terén sem szab határt, ugyanis a fa, a fém, a kő, a lenvászon és számos más alapanyag is tökéletesen illik hozzá.

Ha nem szereted az egyszerű fehéret, szűrkét, vagy bézst, adj egy kis textúrát a falaknak visszafogott mintájú tapéták segítségével, vagy játssz ezeknek a színeknek a különböző árnyalataival.

Ha unod már a semleges színeket, most előtérbe kerültek az intenzívebb és erőteljesebb árnyalatok. Ez nem azt jelenti mindenképpen azt, hogy át kell festenünk a falakat. Az is elegendő, ha lecseréljük például a függönyöket, a díszpárna huzatokat vagy átfesthetjük a szekrényeket, polcokat.

A hálószobába inkább ezt a nyugtató hatású trendszínt ajánlanám.

A vezető festékgyártók megválasztották az idei év legnyugtatóbb színét, ami egyben barátságosabbá varázsolja a lakásunkat. Ez a zöld! Ezen belül bármilyen árnyalatot választhatunk: dönthetünk egy sötétebb olívazöld mellett, de akár egy lágy zsálya vagy menta is jó választásnak bizonyul.

Plafon

Ha magas a beltér, jó ötlet a színes plafon.

A fehér szín az esetek többségében előnyös és szép, ám rengeteg más árnyalat is jól mutat a fejünk fölött. Íme:

Barna

A barna szín kisebbé és otthonosabbá teszi a teret. A nagy belmagasság vagy tágas alaprajz hajlamos rideg atmoszférát teremteni a szobában. A barna pont ezt ellensúlyozza, és ha amúgy is a természetes színeket kedveled, tökéletes megoldást jelenthet számodra.F

Bordó

Feltűnő, nem mindennapi dizájnra vágysz? Fesd bordóra a plafont! Az egyszerű szobákat is remekül feldobja. A barnához hasonlóan otthonos és meleg, ami egy legridegebb szobát is hangulatossá tesz.

Rózsaszín

Ha az otthonodban sok rosé gold kiegészítő van, a legjobb dolog, amit tehetsz a szobával, hogy rózsaszínre fested a plafont. Persze nem csak rosé golddal lehet kombinálni, hanem a fa kiegészítőkkel is

Konyha

Pasztell színű konyhabútor

Égkék

Annak ellenére, hogy a kék alapvetően egy hideg szín, a képen látható konyha egyáltalán nem rideg. Épp ellenkezőleg! Ez a lágy égkék szín azonnal jókedvre derít minket, továbbá fantasztikusan mutat ezüst és arany kiegészítőkkel is. De lehet zsályazöld, türkíz,……. is a konyhád színe.

Sötét színű konyha

A sötét színek az utóbbi években egyre inkább összefonódtak a modern elegancia fogalmával, a konyhákban pedig kifejezetten elegáns és egyben meghitt hangulatot teremtenek. Az antracit, a fekete és a sötétszürke a legkedveltebbek.

Természetes anyagok

A modern hatású konyhákban a fafelületeket a fekete színűekkel keverik, például gránittal, de a beton- és az üvegfelületek is rendkívül kedveltek. Az összhatás rendkívül stílusos és hangulatos.

A matt felületekvisszafogott eleganciát sugároznak, továbbá meghitt és meleg hangulatot kölcsönöznek a konyhának. Mivel a matt felületek rendkívül sokoldalúak, bármilyen stílusú konyhában jól mutatnak. Jelenleg a matt felületek párosítása fényes részletekkel számít trendinek, így nyugodtan válasszunk fényes fogantyúkat, vázákat vagy lámpákat.

Na ez, mint mindig, ha kedvelem a témát, jó hosszúra sikeredett. Azért remélem tetszik és átrágjátok rajta magatokat!

Szép napot!

Ildikó

Hogyan legyél karcsúbb és stílusosabb

Sziasztok!

Maradok az öltözködés témájánál csak most általános érvényű öltözködési tanácsokat szeretnék megosztani veletek arról, hogyan legyél karcsúbb és stílusosabb?

A farmer és a póló kényelmes viselet, ahogyan a sportcipő és a lapos talpú bokacsizma is. Én is ezeket hordom legszívesebben. Alkalmanként azonban nem árt csinosan felöltözni, nem csak akkor, ha olyan programod van, néha csak azért, mert olyan kedved van, vagy a hangultod is javíthatod vele.

A nőiesség a részletekben rejlik

A fent említett farmer is lehet nőies, ha megfelelő szabású darabokat választasz, inggel, blézerrel kombinálod, vagy nőies kiegészítőket választasz melléjük.

 • A háromnegyedes ujj is nagyon szexi, főleg, ha szűk felsőhöz társul.

Fontos, hogy nézd át időnként a gardróbszekrényedet!

 • Lehet időközben fogytál vagy híztál. A ruhádnak illeszkednie kell hozzád, ne viselj a méretednél kisebb vagy nagyobb ruhákat. Ezek csak kiemelik a hibákat.
 • Győződj meg róla, hogy a ruhád jó állapotban van, mert egy kinyúlt, megereszkedett ruha a sziluettedet szélesebbnek mutatja.
 • Kerüld el a túl nagy, zsákszerű ruhákat. A túl nagy méretek és a nem megfelelő ruhák (például vastag pulcsik és pufikabátok) szélesebbé és formátlanabbá tesznek, mint amilyen vagy valójában.
 • A szűk, rosszul szabott ruhák viselése az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz. A jól illeszkedő ruházat viselése minden nőnél beválik.

Nagyon fontos a helyes testtartás!

A testtartás javítása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy azonnal karcsúbbnak tűnj.

Ez a kép jól illusztrálja a különbséget.
 • Tartsd mindig egyenesen a hátad,
 • húzd enyhén hátra a vállad,
 • nyomd előre a mellkasod,
 • és kissé feszítsd meg a feneked.
 • Tartsd magasan a fejed, ez elősegíti a nyak meghosszabbítását (különösen az áll alatti területet) és megteremti a karcsú magasság illúzióját.

Persze ez nem jelenti azt, hogy úgy járj kelj, mint, aki karót nyelt. 😊

Fontos az is, hogy megfelelő anyagú ruhákat válassz.

 • Válassz sima és rugalmas szövetből (nem baj, ha picit elasztikus) készült ruhákat.
 • A ruha anyaga rendelkezzen jó tartással. A lágyan leomló, jó esésű anyagok (amiknek van némi önsúlya) nőiessé tesznek, eleganciát sugároznak.
 • Ne vásárolj durva anyagokból készült, vagy túl vékony, tartás nélküli anyagokból szűk ruhákat.
 • Ha vékonyabbnak szeretnél tűnni, kerüld a terjedelmes anyagokat, mint például kordbársony, bársony, brokát, flanel, vastag bőr és velúr anyagok, mohair, angóra. Ugyanígy erősíthetnek a fényes és csillogó anyagok: taft, szatén, flitterek.

Megfelelő szabás moletteknek.

A mell alatt szabott nem új keletű a divatban, sőt, ezek a szabások minden évben előkerülnek, és nem csak a pluszos méretű kollekciókban lehet találkozni velük.

Az átlapolt ruhafazonok nőies idomokon mutatnak a legjobban. Kiemelik a szép kerekded formákat, keskenyítik a derék és a csípő vonalát, és jótékonyan eltakarják a zsírpárnákat.

Empire ruhaszabás

A mell alá helyezett szabásvonal célja, hogy a ruha a törzs legkeskenyebb részét hangsúlyozza, a pocakot, valamint a deréktájra lerakódott súlyfelesleget pedig eltüntesse a mozgalmas, lenge anyagredőkkel.

Karcsúsító, derékszűkítő fazon

Bár sokfélék lehetnek, az alapszabásuk megegyezik: két, csúcsaiknál összefordított háromszöggel lehet körbe rajzolni őket, vagyis válltól derékig szűkülnek, deréktól lefelé pedig bővülnek.

 • Válassz megfelelő illeszkedésű és fazonú ruhadarabokat. A jól szabott, test vonalát követő szűkített ruhadarabok karcsúsítanak, de nem tapadnak rá minden idomodra.
 • Valamennyi testalkat esetében arra kell törekedni, hogy ahol erősebb vagy, ott kell optikailag kicsit lefaragni, míg máshol szélesítened magad.
 • A derekad még karcsúbbnak fog tűnni, ha hangsúlyozod a mellkasod és a csípőd.
 • Hiába a karcsúsító szabásvonal, ha egy-egy oda nem illő minta, fodor vagy zseb tönkreteszi az összhatást. Szélesebbnek tűnsz tőlük.
 • Azokon a pontokon, ahol karcsúsítani szeretnél, jótékony hatással bírnak a függőleges, az átlós és az aszimmetrikus vonalak, valamint a V-kivágás.
 • Mutasd meg, emeld ki a kedvenc testrészeid: – például a karod, a vállad vagy a kulcscsont részt, és válassz olyan nyakkivágásokat, amelyek meghosszabbítják a nyakad (például v-nyak és nyitott vállú felső). – Ha van egy pici hasad, akkor viselj egy szép laza szoknyát, amely megmutatja formás lábaid.

Minták

 • Kerüld el a vastag vízszintes nyomatokat.
 • Kerüld a nagy mintákat (például túl méretezett virágok, formák, állatok vagy más minták). A túl nagy mintákkal nemcsak az a fő gond, hogy kövérítenek, hanem általában nem tanúskodnak kifinomult ízlésről, és öregíthetnek.
 • Van néhány olyan mintaválasztás is, amit viszont érdemes alkalmaznod:
 • A függőleges vagy átlós csíkok alkalmazása jó választás, mivel ezek egy kisebb, áramvonalas sziluett illúzióját keltik.
 • Az átlós csíkok nyújtanak, ezért az alacsony hölgyek is bátran alkalmazhatják.
 • Ha karcsúbbnak szeretnél kinézni, akkor érdemesebb egyszínű vagy apró mintás ruhadarabokat viselni. Ha mintás ruhát viselsz, vedd figyelembe, hogy a tested melyik részén van. Minden attól függ, hogy milyen az alkatod, hol szeretnél szélesíteni, illetve keskenyíteni.

Karcsúsító színek

Nagyon sok emberben él az a válasz, hogy a fekete karcsúsít. Nemcsak a fekete, hanem a többi sötét szín is karcsúsít.

 • Bátran viselhetsz más sötét színeket is, mint a szürke, barna, mély bordó, sötétkék, sötétzöld stb.
 • Próbáld ki a monokróm megjelenést, öltözz tetőtől talpig azonos, vagy közel hasonló színbe.
 • Természetesen nem kell félned a színektől sem, csak az árnyalatra és arra ügyelj, hogy megfelelően kombináld.

A cipő hogyan karcsúsíthat?

 • Annak érdekében, hogy karcsúbbnak tűnj, és a lábad is hosszabbnak, viselj a bőrszínedhez hasonló színű cipőt. Tehát a bézs, nude, karamell, barna vagy bármelyik szín, amelyik a legközelebb a lábad színéhez, megnyújtja megjelenésed.
 • Ha nadrágot vagy harisnyát viselsz, válassz hozzá hasonló színű cipőt. Ez a trükk azért működik, mert vizuálisan növeli a lábad hosszát, és néhány centivel magasabbnak látszol.
 • A cipő formája segít, válassz hegyes orrú cipőt vagy csizmát, ha nyújtani szeretnéd a lábfejed.
 • Kerüld el a bokapántos cipőket, ha alacsony vagy, mivel ettől a lábad rövidebbnek és vaskosabbnak tűnik, mint valójában. Az ilyen cipő vizuálisan lerövidíti az alakot.
 • Amikor az alacsony nők bokapántos cipőt viselnek, akkor szélesebbnek is tűnnek. Csak akkor viselj ilyen fazont, ha kifejezetten hosszú, vékony lábad van.
 • A cipő eleje legyen minél mélyebb kivágású.
 • A saroktól a lábad hosszabbá válik. Ilyenkor a testtartásod is javul, a cipő segít egyenesen tartani a hátad és a vállad. A saroknak nem kell extra magasnak lennie. Már néhány centiméteres sarokmagasság is segít.

Remélem tetszett és találtál benne hasznos információkat is!

Szép napot kívánok!

Ildikó

2022 divat trendek

Sziasztok!

Új év, új trendek. Nézzük mi lesz a divat 2022-ben

A divatban sokkal inkább az évszakváltás, és nem az új év kezdete számít vízválasztónak.

A téli trend egészen a tavaszi szezonig kitart, sőt, nem egyszer előfordul, hogy bizonyos fazonok, minták és színek, újra felbukkan tavasszal is.

Íme, néhány nőies téli darab.

A téli divat az elmúlt években hatalmas átalakuláson esett át. Korábban a hidegebb hónapokban főként a sötét tónus kerültek előtérbe, manapság pedig a színek és a minták dominálnak.

Pufidzseki

Ez a kabátfazont már számos formában gondolták újra a tervezők. Idén minden fazonhossz népszerűnek számít, egyikkel sem tudsz mellé lőni. Ha nőiesebb darabot keresel, már vannak övvel kiegészített felöltők, melyek optikailag karcsúsítják az alakot. Nem érdemes leragadni a feketénél, bátran jöhetnek a vidámabb színek!

Virágminta

A szezon legmeglepőbb motívuma a virágminta, hiszen ez sokáig csak a melegebb hónapokban bukkant fel. Ha esetleg lapul egy világos motívumos darab a szekrényedben, azt is felveheted, ám érdemesebb sötét tónusokkal variálni, így téliesebb lesz az összkép.

Kosztümök

A nadrágkosztümök már elmaradhatatlan elemei a divatnak. A határozottságot és nőiességet sugalló nadrágkosztümök továbbra is kiemelt figyelmet kapnak majd a divatban. A színes és mintás szettek a tél derekán is bekerülhetnek az öltözékbe.

Feltűnő kötöttek

A kötött pulóverek, kötött szoknyák és ruhák, illetve a kardigánok
idén is menők. Ám erős irányvonalat jelentenek majd az úgynevezett luxuspulóverek, vagyis a moher- és kasmírkardigánok. Hideg ide vagy oda, a kivágott részletmegoldások előnyt élveznek a szezonban, és ez tavasszal újult erővel folytatódik majd, a hátul villantós vagy elöl mélyen dekoltált felsők, a kivágott anyagú pulóverek és ruhák trendje.

Kockák mindenhol

A kocka minta letaszíthatatlan a trónról. A téli divat a jól ismert skót kockát melegíti újra. A szezonhoz nagyszerűen passzol a piros és a zöld kombinációja, az efféle darabokkal biztosan sikert aratsz.

Szőrme

A legmelegebb divatkiegészítő egyértelműen a műszőrme. A felöltők mellett a táskákat, egyéb kiegészítőket is elérte a szőrmemánia. Színes és izgalmas részletelemként bukkan fel a kabátgallérokon, mandzsettákon, táskákon és kesztyűkön.

A metálfényű, csillogó anyagok persze mindig nagy figyelmet kapnak a téli időszakban, karácsony és szilveszter tájékán. Most azonban nem csak pár napra szól a csillogás! Az aranyló és ezüstös felületek az utcai öltözékben éppúgy megjelennek.

A maszkulin és feminin divatjegyek keverésével izgalmas összhatást lehet elérni. Nem csak a nyakkendő, hanem a nyakba kötött franciás kendősál, és a blúzok nyakát díszítő bársonyszalag is szóba jöhet, ha megidéznéd a hatvanas évek hangulatát.

Szövetnadrágok

A lágy esésű, bő szövetnadrágok meghatározó elemei lesznek a hétköznapi szetteknek, elszakadunk a skinny naciktól. A trend maga nem új, de a jelek szerint tartós, mint ahogy a háromnegyedes hossz is.

Letisztult, hétköznapi elegancia

Minimál fazonok, kényelmesen elegáns ruhák, nadrágruhák tucatját láthatjuk a kifutókon. Visszafogott alapszínek, pasztell árnyalatok jellemzik őket, a gazdag anyaghasználat pedig a rafinált szabásoknak köszönhetően igazán nőies szetteket eredményeznek. 

GYÖNYÖRŰ DIVATSZÍNEKET HOZ MAGÁVAL 2022 TAVASZA

A Pantone összeállította a listát a tavaszi kollekciók alapján.

Bár az öltözékünk árnyalatait leginkább aszerint válogatjuk össze, hogy mi az, ami jól áll és tetszik nekünk, mégis minden évnek megvannak a meghatározó színei. Idén a klasszikus pasztelles és natúr tavaszi tónusok mellett a vibrálóan eleven, valamint a kirobbanóan üde színfoltok is megjelennek.

Pink, minden mennyiségben

A púderes, vagy a rágógumi-rózsaszínnel bővül a divatvilág színskálája. Az idősebb korosztálynak inkább a valamivel visszafogottabb, lágyabb a Coral Rose, mely a tavaszi tearózsák egyik legüdébb árnyalatát idézi meg, míg a Potpourri egy könnyed, gondtalan, friss pasztelltónus.

Hűsítő kék békés és vibráló verziókban

A légies lazúros árnyalat, mely visszatükrözi a nyári égbolt legvilágosabb kékjét, és az intenzív, sziporkázóan energikus, ragyogó kék szín egyaránt divatos.

A Cascade hűsít és frissít, mint egy vízesés, míg a Glacier Lake, a Harbor Blue és a Skydiver nyugalmat és békességet áraszt.

Derűs sárga, amennyi csak belefér

Az idei év egyik uralkodó színe a napsárga, melynek békés kiegészítője a tengerparti kavicsokat megjelenítő nyugtató szürke.

Jön a Popcorn kolorit, ami egy lágyabb, vajas sárgának felel meg, illetve a Daffodil, melyet a tavaszi kertek vidámsága ihletett. A kifutón úgyszintén felbukkantak még az aranyló és friss citromsárgák, valamint a pasztelles verzióik.

Zöld, zöld, zöld

A tél komorsága után jól fognak esni a derűs, zöld színárnyalatok, melyek között a lime tónusai is felbukkannak.

A lila sem búcsúzik el

A pasztelles Orchid Bloom színtónust a természet ihlette, de divat a dinamikusabb és vibrálóbb Dahlia is.

A natúr színek sem vonulnak háttérbe

A nude és barna továbbra is divat, és néhány változatuk kiemeltebb szerepet kap majd a trendek jóvoltából. A Coca Mocha és a Coffee Quartz lesz z uralkodó, de izgalmas újításnak ígérkezik a narancsos, egzotikus Sudan Brown is.

Kiegészítésnek jöhet a narancs!

A friss gyümölcsös árnyalatok jól megférnek majd a virágszínekkel. A narancsot a hűvös, pasztelles kék, illetve a vibráló pink mellé is társíthatod, de a barna divatszínek mellett éppúgy jól mutat majd.

Bocs, ha kicsit hosszúra sikeredett, de egyszerűen nem tudtam tovább rövidíteni. 🙂

Remélem tetszett és találtatok számotokra is megfelelő ötletet.

Szép estét!

Ildikó

Adventi naptár 24

Nagyon boldog, szeretetben gazdag békés karácsonyi ünnepeket kívánok Mindenkinek!

Donászy Magda: Karácsony délután

Karácsony délután
lassan jön az alkony.
Kíváncsiság bujkál
minden gyermekarcon.

Végre sötétedik…
hamvas lesz az este.
Bodri velem együtt
figyel minden neszre.

Mikor szól a csengő,
az ajtó kitárul,
piros alma nevet
rám a fenyőfárul.

Tudom, az erdőből
édesapám hozta,
a diót meg anyám
be is aranyozta…

Azért olyan kedves…
azért olyan drága.
Meghatottan nézek
Apára…Anyára. 

Ildikó

Adventi naptár 23

Sziasztok!

Lassan véget ér az advent.

Fogadjátok szeretettel tőlem ezeket a verseket!

Nagymamám… – Adventi emlék

A Gyertyák lángja Ünnepre hívogat már,
mint szellem bolyongok körbe tejfehér ködben: 
– Jer haza Vándor, régi otthonod hazavár!

Nagymamám… – Ó, nagyon régen volt, milyen kár! –
pampuskát szaggatott konyhai kötényében,
sürgött-forgott, baracklekvárral töltögette -,
forrón kisült fánkot kívánt a kis gyermekszáj.

Finoman édes ízét ma is kóstolgatnám,
s úgy vágyom csodálatos történeteire!
Szállt a hangja felém, kályhatűz melegével…

meseszép Adventi estéken.

A puha hóban, csillagokban,
az ünnepi foszlós kalácson
láthatatlanul ott a jel,
hogy itt van újra a karácsony.

Mint szomjazónak a pohár víz,
úgy kell mindig e kis melegség,
hisz arra született az ember,
hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony.

(Szilágyi Domokos: Karácsony)

“Olyan jó néha angyalt lesni
s angyalt lesve a csillagok közt 
Isten szekerét megkeresni. 
Ünneplőben elébe menni,
mesék tavában megfürödni 
s mesék tavában mélyen,
mélyen ezt a világot elfeledni.”

Wass Albert