Nyári ápolások 2020

Sziasztok!

Igaz, még nem nagyon érezzük, 🙁 de mégis itt a nyár.

Minden évszaknak megvannak a jellegzetes kozmetikai elváltozásai, amelyek más és más kezelési eljárást és hatóanyagot igényelnek.

Tekintsük át nyáron mi a legfontosabb!

Most, hogy a tavasz sok embernek úgymond kimaradt a karantén miatt, a bőrünk nem szokott hozzá fokozatosan a napsütéshez, még fontosabb, hogy odafigyeljünk rá.

A fényvédelemtől a bőrmegújításig

Ha visszatekintünk a múltba, megállapíthatjuk, hogy a szépségideál mindig változott. Volt idő, amikor csak a hófehér bőr, de volt olyan korszak is, amikor kizárólag a napégette barna bőrt tekintették szépnek. Kívánatos az egészséges középút lenne.

Miért?

Mindenekelőtt: fény nélkül nincs élet. Legfontosabb természetes fényforrásunk, a Nap sugárzása alapvetően háromféle összetevőből áll, hullámhossz szerint csökkenő sorrendben az infravörös, a látható és az ultraibolya (UV) komponensből.

 Az infravörös sugarak (700-900 nm) kicsit leegyszerűsítve alapvetően melegítenek, a látható sugarak (400-700 nm) világítanak, az ultraibolya sugarak (100-400 nm) pedig fertőtlenítenek.

Szükségünk van UV-fényre, de csak kontrollált körülmények között. A káros sugarak elleni megfelelő védelem mellett, mivel öregítő, pigment-rendellenességek kialakulását elősegítő, sőt, egészségkárosító hatása mindhárom hullámhossz-tartományának van.

Ezekről a sugarakról és a fényvédőkről már írtam egy régebbi cikkembe, ezért most nem térek ki rá részletesen.

Inkább tekintsük át a modern kozmetika lehetőségeit a korszerű fényvédelmet, prevenciót és utókezelést:

Prevenció

 • Fényvédő anyagok alkalmazása, melyek a (káros) UV-fénytartomány bőrbe jutását megakadályozva a melanin-termelődést gátolják. A kozmetikai vegyészet feladata olyan fényvédő anyagok kifejlesztése, melyek minimális mellékhatás mellett maximális védelmet nyújtanak, a felhasználóké pedig az, hogy megkeressék a számukra legkevesebb mellékhatással járó készítményeket.
 • Antioxidánsok alkalmazása, melyek, vagy a melanin képződéséhez szükséges oxidációs folyamatokat vagy az enzimek működését gátolják. Ilyenek például a medveszőlő-, fehéreper-, édesgyökér-kivonatok, valamint pl. a C-vitamin származékok.

A veszélyek ellenére létezik egészséges és biztonságos barnulás, ha kellő fényvédelem mellett, mértéktartóan és a megfelelő napszakban napozunk. 


A divatok jönnek, mennek, de D-vitaminra mindig szükségünk van. D-vitamin szintünk fenntartására a kültéri napozás a legjobb módszer. Zárt helyen, üveg mögött napozni ugyanis semmiképpen nem egészséges, mivel az üveg az UV-B sugarakat kiszűri, így D-vitamin nem termelődik, az UV-A sugarakat viszont, melyek a D-vitamint bontják (mellesleg öregítenek is), átengedi.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a D-vitamin felszívódásához több óra szükséges, emiatt közvetlenül napozás után sem az uszodai klóros vizes, sem a szappanos fürdés nem ajánlatos.

Az UV-sugárzás hatásai:

 • fokozódik a szaruképzés.
 • A bőr fény elleni védekezéseként a pigmentképzés is aktivizálódik, helytelen napozásnál pigmentfoltok alakulhatnak ki, vagy “leégünk”. 

A bőr fényvédelme kiemelkedő fontosságú. Napjainkban egyre kedveltebbek a természetes eredetű fényvédőszerek, pl. a szezámolaj és a sheavaj.

Ezek mellett a bőr fénykároktól való megóvásában a fizikai (pl. TiO2) és a kémiai elven (pl. fahéjsav-származékok) működő fényvédő kozmetikumok alkalmazása is jelentős.

A modern fényvédők már nem csak az ultraviola sugárzás ellen „veszik fel a kesztyűt”, hanem az infravörös sugárzás okozta károk megelőzésére is törekednek.

A helyes napozás szabályai

A helyes napozás szabályait kiválóan foglalja össze az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-index ismertetője.

Nyári kezelések

 • koptatás, hámlasztás, mely segíti és gyorsítja az elhalt szarusejtek leválását, így az új, bőr hamarabb megjelenik.

Az utókezelésre használhatunk hámlasztó anyagokat és kezeléseket, ilyenek például az enzimes peeling, vagy a Hydroabrázió.

Az Aha-t, a Dermabráziót, valamint a különböző hatóanyag-komplexek, a gyógynövényes mélyhámlasztó kezeléseket is inkább halaszd őszre.

 • A bőr évszaknak megfelelő táplálása és hidratálása is nagyon fontos.
  A nyári nap által cserzett, szomjas bőrökre gyógyír például a kiválóan hidratáló hyaluronsav, vagy a prokollagén, aminosav-komplexs, hársfa-kivonat, Aloé vera, algák, édes gyümölcsök leve, az olajok, pl. argán-, édes mandula-, olíva, vagy makadámia olaj.

A forró évszak során túlzásba vitt napozás következményeként gyulladás, vízhiány alakulhat ki a bőrön, ezért érdemes olyan kezeléseket igénybe venned, amik mélyebb rétegekbe juttatják be a hatóanyagot, mint például a mezoterápiás kezelés.

És a legkedveltebb, legkellemesebb kezelést, ami mindig tökéletes, a masszázst se hanyagold el. 🙂

 • Sajnos a karantén miatt kimaradt az úgynevezett „tavaszi nagytakarítása” is a bőrnek, ezért most ezt feltétlenül pótolni kell.

Szőrtelenítés

A nyár kihagyhatatlan, majdhogynem ,,kötelező” művelete a nemkívánt szőrszálak eltávolítása. A napfény pozitívan hat a mátrix sejtek működésére is, így a szőrnövés is fokozottabb.

Borotválás utáni szőrtüszőgyulladás.
 • Érdemes napozás előtt szakszerű szőrtelenítést kérni, mert könnyebben begyulladhatnak a szőrtüszők.
 • A beavatkozást követő 6-8 órában a napfürdőzést kerüld, és gondoskodj a fényvédelméről és az adott bőrterület hidratálásáról.

Vitaminok és antioxidánsok a bőr egészségéért

A megfelelő vitaminok és antioxidánsok bevitele nemcsak a bőr fiatalságának és egészségének megőrzésében játszanak elengedhetetlen szerepet, hanem a gyönyörű, barna bőr kialakulásában és megtartásában is.

A legfontosabbak az antioxidáns hatású vitaminok, mint például a C és az E vitamin, melyek lekötik az UV sugarak révén keletkezett szabadgyököket, s ezzel segítenek megelőzni a bőr öregedését, megőrzik a bőr rugalmasságát, és elősegítik a regenerációját.

C-vitamin utánpótlásért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin szükségleteinket pedig legjobban magvakból és növényi olajokból elégíthetjük ki bőségesen. Az olívaolaj és egyéb hidegen sajtolt olajok ráadásul egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlását.

Karotinoidok a jó színért

A karotinoidok fogyasztása segít az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. A legismertebb barnító étel, a sárgarépa fogyasztására, mely magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak véd az UV-sugarak káros hatásaitól a melanin termelés elősegítésével, hanem segít kialakítani és megtartani a bőr természetes barna színét is. Hasonlóan gazdag béta-karotin forrás például az édesburgonya, cékla, sárgadinnye, spenót, sütőtök, kajszibarack, kelkáposzta és rebarbara is. 

 Ezeknek a könnyű nyári alapanyagoknak ráadásul szinte végtelen felhasználási módja létezik, mind ételként, mind pedig italként is fogyaszthatjuk a hőségben.

Hidratálás a feszességért

Az egészséges bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzésének alapja a külső-belső hidratálás. A megfelelő mennyiségű folyadék ugyanis garantálja a feszességet, frissességet, a jól hidratált bőr pedig tovább megőrzi a napbarnított színt, hiszen nem hámlik.

 Így a legfontosabb: mindig ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra!

A szénsavmentes ásványvíz mellett azonban vannak izgalmasabb alternatívák is a kellő folyadékbevitelre. Gyümölcslevek, teák, gyümölcsvizek…..

Én is alig várom, hogy végre a vendégeim is megkaphassák a megszokott gyümölcsvizüket! 🙂

Remélem tetszett! 🙂

Szép hétvégét kívánok nektek!

Ildikó

Gumikesztyű

Sziasztok!

A járványhelyzet miatt gyakrabban. alaposabban mossuk a kezünket, fertőtlenítőt és gumikesztyűt is gyakran használunk. Ezek szükséges védekezések, viszont a kézbőrre rossz hatással lehetnek.

Mindegy, hogy mivel foglalkozunk, bármit is teszünk a hétköznapokban, az meglátszik a kezeinken. Mivel folyamatosan terhelésnek vannak kitéve, és különböző környezeti hatások érik, nem csoda, hogy kiszárad, érdessé, sokszor berepedezetté válik. 
Amikor bőrápolásról beszélünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk a kezeinkről. Itt az idő, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk, és úgy foglalkozzunk velük, ahogyan azt megérdemlik.

Általános okok, amiért kiszárad a bőr a kezünkön

 • Hideg és szeles időjárás.
 • UVA- és UVB-sugarak érik.
 • Háztartási tisztítószerek, jelen esetben a fertőtlenítők is.
 • Túl gyakori kézmosás.
 • Fűtés vagy a klíma használata.
 • Jelen esetben a gumikesztyű is veszélyeztetheti kezeink állapotát, ekcémát, bőrgombát okozhat, ha nem jól választjuk ki és helytelenül használjuk.

A kéz ápolásáról már írtam a karantén blogomban, ezért erre nem térek most ki.

Most már egy alapos, kényeztető kézápolásra hozzám is el tudsz jönni! 🙂

Amiről viszont még nem írtam, az a kesztyű használata. Most erre térnék ki bővebben.

Mire kell figyelni?

Nem mindegy, hogy milyen minőségű kesztyűt használsz.

 1. Allergia, kontaktekcéma.

Bár a latex természetes anyag, feldolgozása során, hogy kesztyűvé formálódhasson, olyan anyagokkal vegyítik, amelyek allergizálhatnak. Ez a gond a latex védőkesztyűkkel.

De nem egyszerű a döntés, mert amikor kiválasztod, milyen kesztyűt hordj, az anyagán kívül figyelembe kell venni azt is, hogy mennyire fog passzolni a kezedre, mire és mennyi ideig fogod használni. Nincs két egyforma kesztyű, bár kinézetre talán annak tűnnek.

Latex, nitril vagy vinyl?

Ahhoz, hogy végig tudd gondolni, melyik a legjobb választás számodra, fontos, hogy tisztában legyél az egyes anyagok előnyeivel és hátrányaival. Ebben próbálok segíteni most neked:

1. Latex

Természetes anyagból készült, kaucsukból (gumi alapanyaga). A gyártása során vegyi anyagokkal kezelik a természetes kaucsukot, mire kesztyű lesz belőle. Általában púderezett formában kapható. Ipari felhasználásra ajánlott.

 Előnyei:

 • Vékony, 
 • Hatékonyan véd a fertőző anyagokkal szemben.
 • Rugalmas.
 • Biológiailag lebomló.

Hátrányai:

 • Allergiás reakciót válthat ki, amely sajnos végleg nem gyógyítható.
  Annak a latexallergiás betegnek, aki nem kerüli ezt az anyagot, állandó ekcémával kell szembesülnie.
 • Előállítása a természet “kihasználásával” történik.
 • Nem olyan erős a kémiai ellenálló képessége, mint más típusú kesztyűknek (pl.: nitril).
 • Erős gumiszaga van, ami levétel után is érződik a kezeden.
 • Szárítja a kezet.

2. Nitril

A nitril szintetikus anyag, tehát nem gumi. Tökéletes alternatíva azok számára, akik allergiásak a latexre. Gyakran nevezik orvosi minőségű kesztyűnek is a nitril kesztyűket, mert kevésbé sérülékeny, nagyobb védettséget biztosít a baktériumokkal és vírusokkal szemben, mint a vinyl. Tartósabb, élettartalma is hosszabb.

Előnyei:

 • Latexmentes, így nem allergizál, érzékeny bőrűeknek ajánlott!
 • Nem púderes, hanem a belső rétege úgy került kialakításra, hogy könnyen felhúzható, kényelmes legyen és jól simuljon a kézre.
 • Jobban ellenáll a szúrásnak, illetve fizikai megterhelésnek.
 • Magasabb az érzékenységi indexe. Olyan érzést biztosít, mintha nem lenne rajtunk semmi.
 • Ha a megfelelő méretet választod belőle, tökéletesen illeszkedik a kezedre.
 • Hosszú távra a legjobb választás.
 • Hatékonyan véd a fertőzések ellen.
 • Vegyszerálló!
 • Színesben is legyártható! (csak a képzelet szab határt)

Hátrányai:

 • Latex használata után kevésbé tűnik rugalmasnak és illeszkedőnek, de a folyamatos fejlesztéseknek megfelelően az új termékek rugalmassága a latexhez közelít
 • Nem szakad, nem nyúlik el úgy, mint a hagyományos latex
 • Egy kicsit többe kerül, összehasonlítva árát a latex és vinyl kesztyűkével.

3. Vinyl

A vinyl is szintetikus eredetű polimer anyag, ismertebb nevén PVC (polyvinyl-klorid). A legtöbb vinyl kesztyűt kukoricakeményítővel „púderezik”, vagy más könnyű porral van bélelve, hogy segítse a felhasználót a könnyebb le- és felvételben.

Előnyei:

 • Allergénmentes.
 • Alacsony az ára.
 • Enyhén púderezett, így könnyebb a fel- és levétele.

Hátrányai:

 • Kevésbé rugalmas, mint a nitril vagy a latex.
 • Könnyen szakad, ezért csak a rövid távú, alacsony kockázatú feladatok ellátására alkalmas
 • Gyenge az ellenálló képessége, nem nyújt teljes védelmet a baktériumok és kórokozók ellen.
 • Biológiailag nem lebomló.

Amire figyelj még a kesztyű használata esetén.

Ha hosszútávon használod beleizzad a kezed.

 • Érdemes ezért púdert használni, mielőtt felveszed.
 • Ha levetted, mosd meg a kezed és jó alaposan szárítsd meg, nehogy kipálljon, gombásodjon.

Tünetei: Száraz, rendszerint csak az egyik kezet (a domináns oldalit) érintő tenyéri hámlás, kirepedezés vagy viszkető hólyagosodás jelezhet gombás fertőzést és a kézujjközök viszkető kirepedezése.

Az állandó nedvesség, felázás hajlamosít erre az állapotra.

Fontos, hogy helyesen használd!

A gumikesztyű felvétele:

A gumikesztyű felvétele előtt mindig gondoskodjunk kezeink tisztaságáról.

A gumikesztyű viselése:

Ügyeljünk rá, hogy a gumikesztyű viselése közben a kesztyű külső felülete ne érintkezhessen a bőrünkkel.

 Ne nyúljunk vele a szemünkhöz, arcunkhoz vagy testünk egyéb felületéhez.

A gumikesztyű levétele:

 Saját érdekünkben, a fertőzéstől való védelem céljából a kesztyűt úgy kell levetnünk, hogy külső felszíne ne érintkezzék a kezünk bőrével.

Ezért jobb kezünkkel megfogjuk a bal kesztyű mandzsettáját, és kifordítva a tenyerünk közepéig lehúzzuk úgy, hogy a kesztyű kifordult belső része túlérjen az ujjainkon.

Ezzel megfogjuk a jobb kesztyű mandzsettáját, és ezt is kifordítva húzzuk le.

Így csak a kesztyű belső felszíne érintkezhet a bőrünkkel.

A hulladékká vált gumikesztyű tárolása:

A levett gumikesztyűket egyből dobjuk ki, tetővel záródó szemetesben tároljuk.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő

“Ha olyan helyre kell menni, ahol sokan megfordulnak, felvehetünk gumikesztyűt is, de ott nagyon kell figyelni, ugyanis mielőtt levesszük a kesztyűt, azt is fertőtleníteni kell alkoholos fertőtlenítővel, és utána azonnal ki kell dobni.”

Nem használhatom két alkalommal ugyanazt a gumikesztyűt?

“Jobb, ha az ember csak egyszer használja. Egyfelől a felületén sokáig életképesek maradhatnak a kórokozók, másfelől pedig a kesztyűk károsodhatnak – apró szakadások keletkezhetnek azokon.”

Vita?

Ennél a pontnál elértem egy vitatott témakörhöz. Beszéljünk kicsit róla.

Vannak, akik feleslegesnek tartják, vannak, akik fontosnak a kesztyű használatát.

Én nem akarok állást foglalni a kérdésben, ezért most három lerövidített nyilatkozatot teszek közzé, ki-ki döntse el maga, melyiket tartja jónak.

 • Dr. Kunetz Zsombor: a kesztyű nem OK, a maszk és a kézmosás, a kézfertőtlenítés meg nagyon OK!

Ahhoz, hogy megőrizd a kezed tisztaságát minden egyes alkalommal, amikor a szennyezett, vagy annak hitt felületen kívül mást fogsz meg, akkor kesztyűt kellene cserélned.

Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez, vagy tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban.

Persze le is veheted ezeket a gumikesztyűket, azonban az újra felvételénél gond lehet. Sokszor csak úgy tudod levenni, hogy kifordul, az ujjak bent ragadnak, ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod. Ez utóbbival pedig, be is nyaltad jó eséllyel a koronavírust. Tehát, ha kesztyűt használsz, akkor amennyiben ezt korrekten akarod megtenni sokkal többre lesz szükséged, mint napi 1-2 párra.

Ráadásul amennyiben elfelejtkezel magadról és kesztyűvel piszkálod az arcot, vagy akárcsak vakarod meg az orrod hegyét, jó esélyt adsz a vírusnak.

A kesztyű viselést pedig, sokkal hatékonyabban lehet helyettesíteni gyakori kézmosással és kézfertőtlenítéssel.

 • A gumikesztyű nem váltja ki a kézmosást – a Bense doktor tanácsai

Azt gondolná az ember, hogy felesleges kezet mosni, ha kesztyűt veszünk fel, mondván, a vírus ellen az teljesen véd. Ez azonban nincs így.

A járvány ideje alatt mindenkinek komolyan kell venni a javasolt védekezési módokat. A védőfelszerelés része a kesztyű, de nem mindegy, milyet és hogyan használjuk.

– Attól, hogy kesztyűvel védekezik az ember, a rendszeres kézmosás nem szabad, hogy háttérbe szoruljon. A kesztyű felvétele előtt és után is kezet kell mosni, és fertőtleníteni.

Ha az ember megfog egy kilincset, kutat a kulcsa után, esetleg hozzáér valami szúróshoz, olyan sérülések keletkeznek a kesztyűn, ami biztosítja a vírusok bejutását. Hiába fertőtlenítem le használat után, ha ezek a sérülések már létrejöttek. Mivel az apró szakadások szabad szemmel nem láthatóak, érdemes minden használat után otthon szelektíven gyűjteni, majd kidobni őket. Ha a sokáig áll egy termék, akkor ugyanúgy megrepedhet az anyag.

– Ha elsajátítunk egy technikát, minimalizálhatjuk, hogy a kesztyűn keresztül megfertőződjünk. Utána pedig érdemes alaposan kezet mosni – tette hozzá Bense doktor.

 • A vírus nem ijed meg tőle. Szennyezett tárgyak érintésekor a kesztyű ugyanúgy szennyezetté válik, mint a puszta kezed. Ha az arcodhoz érsz vele, megfertőzheted magad.

A kesztyű sima felületéről még könnyebben le lehet mosni a vírusokat, mint bőrödről, de le is kell mosni, különben semmit sem véd.

A kesztyű igazából egy dologra jó: arra, hogy a bőrödet ne kelljen naponta százszor fertőtlenítőszerrel, szappannal szárítani.

Téged csak addig véd, amíg nem nyúlsz vele az arcodhoz, másokat pedig addig, amíg az első fertőzött tárgyhoz hozzáértél.

(Koronavírus kisokos)

Tudom sok olyan dologról is írtam, amit a legtöbb ember már sokat hallott, de remélem azért olyan is akadt, ami nem annyira köztudott!

Szép hétvégét mindenkinek!

Ildikó

Maskne

Sziasztok!

Sajnos még nincs vége a járvánnyal együtt járó kellemetlenségeknek. Most ezekről fogok írni, és arról mit tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé viseljenek meg.

Kezdem rögtön a maszkviselés nem várt mellékhatásával, aminek a szakemberek már nevet is adtak: maskne.

A maskne az akne és a maszk szavak kapcsolatából született, ami egyértelműen utal a problémára.

Az orrot és szájat fedő maszk viselése csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát, azonban negatív mellékhatása, hogy árt a bőrünknek.

Viselése közben folyamatosan dörzsöli a felhámot, ami irritációhoz vezethet, mindeközben nem hagyja, hogy az általunk kilélegzett levegő 100%-ban távozzon belőle, így egy olyan meleg és párás környezet hoz létre, amelyben a pórusok kitágulnak, a kórokozók elszaporodhatnak, ráadásul könnyebben bejutnak a bőrbe, ami pedig gyulladáshoz, mitesszerekhez és pattanásokhoz vezethet.

Műszak végére az én bőröm is így kipirosodik és viszket, a maszk széleinél.

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, nem csak a bőrápolási rutinodat kell átgondolnod, de érdemes a maszkot is sűrűbben mosnod, cserélned.

Ha mosható maszkot hordsz, mindig tartsd tisztán, és csak és kizárólag tiszta kézzel vedd fel, illetve le.

Fertőtlenítő oldatban álljon kb. 15 percig, utána kézzel mosd ki forró vízben, és mielőtt újra felvennéd, szárítsd legalább 24 órán keresztül.

Ha papírmaszkod van, minden viselés után fújd be, 60% izopropil-alkohol tartalmú szerrel. Ezzel minimalizálhatod a felszínen található kórokozókat.

Szintén nagyon fontos, hogy az arctisztításra és a bőrápolásra is fokozottabban figyelj!

 • Arctisztítás

A bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy minden egyes maszkviselés után alaposan mossunk arcot, ehhez pedig a legjobb, ha alkohol-, és szulfátmentes gyengéd lemosókat használunk. Mindamellett azt is hangsúlyozzák, hogy ha egy mód van rá, a kezünkkel, nem pedig szivaccsal (ami további irritációt okozhat) végezzük a műveletet, majd óvatos, tapogató mozdulatokkal szárogassuk meg bőrünket, egy puha törölközővel.

 • Krémezés

Tonizálás (nagyon jó az aloés tonic, vagy némelyik aromavíz) után, érdemes egy könnyű, illatmentes hidratálókrémet felvinni a bőrre, majd minimum 15 percet várni, míg az teljesen beszívódik, és csak ezután felvenni újra a maszkot.

Abban az esetben, ha észleled magadon a maskne tüneteit, célszerű olyan kencéket választanod, amelyek tartalmaznak glicerint, niacinamide- vagy szalicilsavat, amelyek jótékonyan hatnak a gyulladt bőrre, segítenek kitisztítani a pórusokat és visszaállítják a bőr védőgátját. (De arra mindenképp ügyelj, hogy közvetlenül a szád köré ne kenj belőlük, mert a krémben található savak irritálhatják azt!)

 • Arckezelés

Ha már kialakultak a pattanások, és képes tolerálni a bőröd, rövidtávon használj 0,1%-os differin gélt, vagy Diprosalic kenőcsöt, Phantenol krémet a gyulladás ellen. Javasolják a bőrgyógyászok.

Én ha nem súlyos, érzékeny bőrre való gyulladáscsökkentő krémeket pakolásokat ajánlok. Szívesen segítek a kiválasztásában.

 • Bőrradírozás

Arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy míg az elkövetkezendő időkben maszkot kell viselnünk, hetente egynél többször semmiképp se radírozzuk a bőrünket, hiszen az most sokkal érzékenyebb a megszokottnál.

 • Fényvédelem

Semmiképp nem érdemes megfeledkeznünk arról sem, hogy napközben maszkviselés mellett is használjunk fényvédő krémet, hiszen attól még, hogy arcunk egy részét védi a káros sugaraktól, bőrünk többi része szabadon van. Részesítsd előnyben a nem-komedogén (az a textúra, amely nem tömíti el a bőr pórusait) és az olajmentes verziókat, és amelyek cink-oxidot tartalmaznak, pláne, ha pattanásokra hajlamos a bőröd.

Természetesen azok veszélyeztetettebbek, akik huzamosabb ideig használják a maszkot, ebben dolgoznak.

Ha csak a boltba, vagy az utcára veszed fel kisebb az esélye, hogy bármi gondot okozzon, de ebben az esetben sem árt fokozottabban oda figyelni a bőrödre.

Remélem hasznosnak találtad a cikkem! 🙂

Szép hétvégét!

Ildikó

Hogyan éltem a karantén alatt?

Most tőlem talán szokatlan lesz a következő cikk, ugyanis ebben csak a személyes élményeimet osztom meg veletek.

Nagyon örülnék, ha ti is megosztanátok velem, akár itt, akár személyesen emailban. 🙂 Aki hozzájárul annak a történetét, természetesen név nélkül, szintén közzé tenném.

Szerintem érdekes lenne.

Tehát, hogy telt nekem a karantén?

Majdnem két hónapig voltam karanténban. 2020. 03. 19 –től 2020. 05. 14 -ig.

Március 19-én úgy döntöttem úgy vigyázhatok a saját, a vendégeim, és a tornásaim egészségére, ha bezárok. Nem volt könnyű döntés, de ezt gondoltam helyesnek és etikusnak.

Lecsupaszítva, üresen. 🙁

Május negyedikén újra nyithattak a kozmetikák is, de én még kicsit vártam.

Mi volt rossz?

 • A szeretteim, a barátaim, a vendégeim, a tornásaim, az emberek hiánya!

Ezt úgy kompenzáltam, hogy online tartottam mindenkivel a kapcsolatot.

 • Természetesen anyagilag sem volt könnyű, egy fillér bevételem sem volt, csak kiadásom. 🙁

De mégis megpróbáltam ebből a helyzetből is kihozni a legjobbat! Úgy fogtam fel, mint egy hosszú szabit.

A szokásos egy hét helyett kaptam 2 hónapot. 😊

Mi mindent csináltam?

 • Megejtettem az eddig csak halogatott nagytakarításokat, és a szekrények pakolását, selejtezéseket.
  Természetesen én is sütöttem, főztem finomakat.

Mint mindenki.

A kovászolást is kipróbáltam.

 • Mégsem híztam, mert sokat tornáztam. Kipróbáltam többféle mozgást, volt, ami sajnos nem ment, de találtam kedvemre valót is. Kedvencem a zumba volt Nessivel. Egy kedves, vidám fiatal lány, aki alaposan megtáncoltatott és mindig jó kedvre derített, ha épp kicsit magam alatt voltam. Sokat táncoltam Keleti Andreával is. Ugye fel sem tűnik, hogy imádok táncolni? 🙂
Nagy Nesika Nikole
Keleti Andrera
 • Hetente egyszer kirándulni mentünk a párommal. Ez volt a hét csúcspontja! 🙂 Eleinte a Rácalmási szigeten túráztunk, később a Szalki szigeten, az Erdei tornapályán. Elcsodálkoztunk, hogy eddig miért hanyagoltuk el a környezetünk felfedezését?
Rácalmási nagy sziget
Szalki sziget
Erdei tornapálya
 • Színházba, koncertre is „jártam” sokat.

A Dunaújvárosi Bartók Kamara, a Fehérvári Vörösmarty Színház, Újszínház, Pince Színház, Jászai Mari Színház és a Müpa online előadásaiból is válogathattam. Bőséges volt a kínálat. 🙂

 • A lelki egyensúlyomat meditálással is erősítettem. Kedvencem volt. Kósa Csilla „Tibeti hangfürdője”.
 • Akik ismernek tudják, hogy nagyon szeretek barkácsolni.

Csináltam esküvői dekorációkat a lányom lagzijára, ajándékokat kreáltam,

 • és rákaptam a festésre is. Több ingyenes online festő óra is volt, nekem legjobban a “FessNeki” órái tetszettek. De már volt pár egyéni próbálkozásom is.
A “műtermem” 🙂

 A műveim. 😊

A karantén legjobb napja az anyáknapja volt!

Március 14-én találkoztam utoljára személyesen a gyerekeimet. Mivel Pesten és környékén laknak, így vigyáznak rám, hogy nem jönnek.

Nagyon hiányoznak! 😢

Azt hittem ez lesz életem legrosszabb anyáknapja. A képüket nézegetve sirdogáltam, hogy nagyon hiányzik a kis trióm.

És egyszer csak csengettek! Igaz csak az ajtóban állva és maszkban, de láttam , ha nem is ölelhettem meg őket.
Felköszöntöttek és hozták az ajándékukat.

Így lett mégis szép az anyáknapom!

Köszönöm nektek Dóra, Viktor, Balázs!😍😘🥰

 • A szüleimnek, mivel ők nem neteznek, hogy “lássanak” minket, minden héten újságot szerkesztettem, nyomtattam. Az unokáik is küldtek hozzá képeket magukról, mi mindent csinálnak otthon és érdekességeket.
 • Emellett rendszeresen írtam a blogomba, ápolási tanácsokat, (remélem olvastátok). Videót csináltam: a masszázsról a face oldalamon, a tornáról is a zárt csoportban, ahova most aki kérte felvételt nyert átmenetileg, de még élőben táncoltunk is a tornásaimmal.

Nem mondom, hogy azért néha nem szomorkodtam, de higgyétek el, hogy elrepült az idő! 😊

Azért szerettem az élő online adásokon részt venni, még akkor is, ha utána is fent volt a videó, mert nem hagyta, hogy lazsáljak, halogassak, csinálni kellett időben.

Ilyenek voltak a Google naptáramban a napok. Minden program más színnel jelölve.

Ránézni is jó volt. 😊

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni azoknak az embereknek a munkáját, akik a sok ingyenes online élő adást csinálták. Nagy segítséget jelentett!

Minden tiszteletemaz övék, akik segítettek nekünk ebben a nehéz időben.

Köszönöm a páromnak is, hogy ő is segített a karantént átvészelni. Például, volt, hogy a rossz kedvem miatt még kirándulni sem akartam elmenni, de ő a maga szelíd módján rávett. Jól tette. 🙂

Most már dolgozom, bár még nem úgy, ahogy szeretném.

Még túl steril, de egyszer csak minden jó lesz! 🙂

Nektek, hogy telt a karantén? Boldog lennék ha írnátok nekem róla! 🙂

Szép hétvégét mindenkinek!

Ildikó

Május elseje

Sziasztok!

Mi jut eszetekbe május elsejéről?

Ugye a felvonulás, a majális, az oroszok…..?

A legtöbb embernek (én is közéjük tartoztam ☹) május elsejéről csak sztereotípiáink vannak.

Ezért utána néztem, mit is ünneplünk május elsején.

Ezeket gyűjtöttem össze.

 • 1890-ben ünnepelték először május 1-jét, amely egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja.

Eredetileg azért kezdték ünnepelni, mert ekkor emlékeztek meg azokról a meggyilkolt munkásokról, akik a rendőrségi intézkedés közben vesztették életüket egy 1886-os chicagó-i munkássztrájkban.

A munka nemzetközi napját a II. Internacionálé vezette be 1889-ben. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé (1889–1916 között működött, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt), melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolcórás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért.

Mára május elseje több mint 80 országban hivatalos munkaszüneti nap. A

A munka ünnepének eredete

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a roppant hangzatos (hazánkban a Beatrice együttes által is feldolgozott) Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra egyéb tevékenység (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel.

1919. május 1-jei plakát

A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották, és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain.

 Egészen 1856. április 21-ig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen.

Akciójuk sikerrel zárult, még csak a fizetésük sem lett kevesebb a rövidebb munkaidő ellenére, így egyben a világon első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak (későbbi nevén szakszervezetnek) bármiféle sikert is elérni fizetésmegvonás és retorziók nélkül.

Ez a siker is nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését.

1856 – Stonemasons megnyeri a nyolcórás napot


A dátum kiválasztása

1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetéséért, melyet május 4-én a Haymarketi zavargás zárt le, mikoris a tüntető munkások közé vegyült anarchisták egy bombát dobtak a rendőrök közé, akik viszonzásul azonnal tüzet nyitottak.

HACAT_V46

Több tucat sebesült maradt a helyszínen, akik félve a letartóztatástól nem mentek kórházba. Összesen 11 ember (7 rendőr és 4 tüntető) vesztette életét, a későbbi perek során nyolc szocialista-anarchistát állítottak bíróság elé Mathias J. Degan rendőr meggyilkolásának vádjával. Louis Lingg, August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer, és George Engel halálos ítéletet kapott, míg másik három társuk Michael Schwab és Samuel Fielden életfogytiglani, illetve Oscar Neeble 15 éves börtönbüntetést kaptak, de mindhárman kormányzói kegyelem útján 1893-ban kiszabadultak.


1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé (1889–1916 között működött, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt), melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolcórás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért.

A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy a II. kongresszuson, 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították.

Szintén ez az internacionálé deklarálta 1910-ben a VIII. kongresszusán a nők választójogának elérése céljából, szolidaritásból március 8-át nemzetközi nőnappá.

1904-ben az amszterdami kongresszuson ismét egy felhívást adtak ki, miszerint „Minden ország összes szociáldemokrata pártja, és hasonló kötődésű bármilyen szervezete nagy erőkkel demonstráljon május elsején a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, a proletariátus osztályszükségleteiért és az egyetemes békéért”.

 Mivelhogy a legkézenfekvőbbnek erre a sztrájk ígérkezett, elfogadtak és kihirdettek egy felszólítást is, melyben kijelentették, hogy „a Föld összes országában kötelező minden munkás-proletár szervezetnek május elsején felfüggeszteni a munkát mindenhol, ahol az a munkások testi épségének veszélyeztetése nélkül csak lehetséges.”

 • Május 1-jén nem csak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek.

 Jézus nevelőatyjára, az ácsra emlékezve. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa.

Korábban a szent tiszteletének hónapja általában március volt, Magyarországon is.


Munkás Szent József

 • Májusfa állítás

  A 15. sz.-tól kezdődően szólnak forrásaink a májusfa állításáról, a szokás azonban bizonyosan régibb.

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág.

A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé.

Sok helyütt csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát, a lányos házak udvarán kisebb fa díszelgett.

A májusfákat színes szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral, hímes tojással stb. díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna.

Erdélyben (Csík) ki is faragták a fát, vagy a legény rávéste a nevét (Háromszék).

A fa kivágása, hazaszállítása inkább titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt.

A reggelre díszelgő májusfa kiállítása, nagysága stb. számos helyen szokásos magyarázatra adott okot: ki-kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát, kinek a májusfáját csúfította el reggelre a haragosa stb.

 • Híres emberek

Ezen a napon született:

 • Zrínyi Miklós költő, hadvezér 1620-ban.
 • Szerb Antal író 1901-ben.
 • Lorán Lenke színésznő 1927-ben.
 • Gregor Bernadett színésznő 1972-ben.

Ezen a napon hunyt el:

 • Munkácsy Mihály festőművész 1900-ban.

Örülök, ha érdekesnek találtátok a cikkem! 🙂

Szép napokat, kitartást és türelmet kívánok Nektek!

Reméljük hamarosan minden rendben lesz! 🙂

Ildikó

Húsvéti köszöntés

Húsvét hétfőre

Sziasztok!

Egy történet:

A húsvétot megelőző hetekben serény munka folyt a szüleim házában. Minden helyiséget alaposan kitakarítottak. Mindent, ami csilloghatott, centiről centire átfényesítettek. Mi, gyerekek e munkálatok ideje alatt nem ehettünk édességet. Elvégre ez volt a böjt időszaka. A nagybácsiktól és nagynéniktől kapott édességek mind a böjti fémdobozba kerültek.

A templomban minden szobrot sötétlila lepellel takartak le. Tudtam, hogy ez valahogy összefügg nagypéntek közeledtével. Két plébániatemplom között laktunk, és mindig meglepett, amikor egyszer csak nem hallottam a harangszót. A csend mindig a húsvét előtti szerdán kezdődött. Aztán a mamám azt mondta, hogy a harangok Rómába mentek. Húsvétszombaton térnek vissza.

Aznap korán felkeltünk. Elővettük a szekrényből a színültig telt böjti fémdobozokat, és elmentünk a templomba. A karmelita nővérek árvaházánál álltunk sorba sok más gyerekkel együtt, hogy átadjuk a dobozokat.

– Ez az árváké, nekik oly kevés jut – mondogatta anyám. Én meg csak néztem a dobozom után, amikor az apáca birtokába került.

Aztán bánatosan ballagtam haza. A hathetes böjtöt nem bántam, de azt nem tartottam rendjén valónak, hogy annak hozadékát egy másik gyereknek kell odaadnom.

A testvéreim tiltakozásának se lett semmi foganatja. – Minden gyereknek meg kell tanulnia lemondani – felelte ilyenkor a mama, aztán derűsen folytatta a húsvétra való felkészülést.

Aztán apám felvetette, hogy elvisz minket, gyerekeket sétálni, mondván: – Legalább egy ideig nem lesznek útban. – Ezzel ő a maga módján átvette az ünnep irányítását.

Ilyenkor a leideni piacra vitt minket, mi meg tátott szájjal bámultuk az egyik árusnál a húsvéti kosarakat, csokoládétojásokat és húsvéti nyuszikat. Leírhatatlan volt az örömünk, amikor vett nekünk négy nagy csokitojást. Ott helyben meg kellett ennünk. – El ne áruljátok a mamának! – Szavai máig a fülemben csengenek.

Emlékszem e percek határtalan boldogságára. A délelőtt történései és az adakozás után a piacon suttyomban befalt csokoládé ízét most is érzem a számban. Az ünnepi hangulatot még tovább fokozta az örömteli zenebona: a harangok visszatértek Rómából.

Egy mese.

GÁRDONYI GÉZA: A KIS CSACSI MEG A NAGY NYUSZI

– Kelj fel kis csacsi fiam – szólt hajnalban a nagy csacsi az istállóban. – Kiviszlek ma a mezőre.
Hopp, felugrik a kis csacsi. Összeüti a bokáját. Jó reggelt kíván a mamájának és kérdezi a fülét vidáman megbillentve.
– Mi az a mező, anyukám?
– A mező – feleli a nagy csacsi – nem egyéb, mint egy nagy-nagy zöld asztal. Olyan nagy, hogy az egyik szélétől a másikig sohase tudod végig enni.
Ez tetszett a kis csacsinak. Táncolva ment az anyja után a mezőre. Amint ott legelésznek, egyszer csak odafut az anyjához a kis csacsi:
– Jaj, de megijedtem.
– Mitől?
– Furcsát láttam.
– Mit láttál?
– Icike-picike kis csacsikat.
– Mekkorákat?
– Mint a fülem.
– Nem lehet az.
– De bizony. Úgy ugráltak, mint a szöcske. Gyere, nézd meg, ha nem hiszed.
Odavezeti az anyját. Hát két kis nyúl ül ott a fű között. Éppen mosakodtak.
– Jaj, mit látok? Mekkora két nyulat látok? – kiáltott a kis nyúl.
– Nem nyulak ezek, te kis csacsi – szólt az öreg nyúl.
Az öreg szamár pedig azt mondta erre a fiának: – Nem csacsik ezek, te kis nyúl.
És mind a ketten barátságosan néztek egymásra.
Mikor jól megnézték egymást, a kis csacsi hazament a nagy csacsival és a kis nyuszi a nagy nyuszival.

Kellemes ünnepeket, és kitartást kívánok mindenkinek!


Most egy kis szünetet tartok, témát gyűjtök. Ha bármi kérdésetek, ötletetek van, hogy miről szeretnétek olvasni, kérem jelezzétek.

Vigyázzatok magatokra és egymásra!

Ildikó

Húsvéti köszöntés

Sziasztok!

Ez a húsvét, most más, mint eddig. Talán szomorúbb, mivel nem lehetünk együtt mindenkivel, akit szeretünk.
De ne bánkódjunk, majd bepótoljuk az elmaradt dolgokat. 🙂 Csakazért is legyen kellemes az ünnep! Díszítsük fel az otthonunkat, fessünk tojást,

főzzük meg a sonkát, és érezzük jól magunkat!

Nekem ilyen. 🙂

Kedves vendégeim, tornásaim!

Most nem tudom nektek átadni a szokásos apró, kis meglepetéseimet. ☹ Helyettük fogadjátok tőlem szeretettel ezeket a történeteket, meséket, képeket, régi képeslapokat ma és holnap is.

De mindenki, aki olvassa a blogomat, fogadja szeretettel!

Alekszej Tolsztoj: A kérkedő nyúl

Élt az erdőben egy nyúl. Jól él nyáron, semmi gondja, hej, de télen sanyarú a sorsa – szérűre kell mennie, onnan zabot csennie.
Elmegy egyszer egy paraszthoz, parasztember szérűjére – ott van már egy falka nyúl. A mi nyulunk így beszél:
– Nem bajuszkám van: araszos bajuszom, nem lábacskám, roppant mancsom, nem fogam van, agyaram van. Nem félek én senkitől.
Elfecsegték a nyulak a holló nénének, mivel kérkedett a társuk. Az pedig a nagy kérkedő keresésére indult. Rá is talált egy fa tövében. Megijedt a nagy legény.
– Holló néne, ó, jaj nekem, soha többé nem kérkedem!
– Halljam, hogy kérkedtél!
– Nem bajuszkám van: araszos bajuszom, nem lábacskám, roppant mancsom, nem fogam van, agyaram van!
Megcibálta szelíden a holló.
– Ne dicsekedj máskor!
Egyszer a holló kerítésére telepedett, a kuvaszok megtámadták: húzták, tépték, rázták, cibálták. Meglátta ezt a mi nyulunk: „Segítek én rajta!” – gondolta magában.
Felszökkent a dombra és ott békésen megállott. A kuvaszok észrevették, odahagyták a holló nénét, s a nyúl után eredtek. Elröppent a holló, fel a kerítésre. A nyúl meg elszaladt a kuvaszok elől. Találkozott nemsokára ezzel a nyúllal a holló néne, s lekiáltott néki: – Nem kérkedő vagy te: igazi vitéz, vagy te!

A húsvét mégis örömünnep

“Húsvét szombatján délután felvettük a legszebb ruhánkat, így mentünk a templomba: anyám az új kalapjában, fivéreim az új öltönyeikben, mi, lányok pedig kissé dideregtünk hagyományos pasztellszínű ruhánkban. Apánk fenntartotta izgatottságunkat azzal, hogy korábban valódi csibéket ígért nekünk, de nem tudhattuk, sikerült-e szereznie.

Csak akkor adott jelt nekünk, amikor már mindannyian a húsvéti kosarakkal és hímes tojásokkal dúsan megrakott vacsoraasztalnál ültünk, és a másik szobában meg is találtuk a csibéket. Ekkor töltött el bennünket az a boldogság, hogy most már jobb idők jönnek.

Nekem máig ez az élmény a húsvét legfontosabb üzenete. A karácsony fényei csak fénysugarak a sötétségben, a tavasz sugárzó fényében azonban az egész bolygó felragyog.

Bármilyen zord és hideg idővel köszönt is ránk a húsvét, a változás jelei mindig láthatók. A téli dunnát, a téli ruhákat eltesszük jövőre. Épp eleget láttam ezeket a sötét színeket. A ház ragyog, a lélek felüdül, reggel pedig hangosan csivitelő madarak koncertjére ébredek.

Odakinn is megtörténik a tavaszi varázslat: bárányok szökdécselnek a mezőn, nárciszokat és tulipánokat lenget a szél, megint cinkepár fészkel a levélszekrényemben, üde zöld hajtások jelennek meg a bokrokon, és a fény már a leghosszabb nap ígéretét hordozza.

Fatojásokat és -madarakat aggatok a mandulafára, virágkoszorút akasztok a bejárati ajtóra. Reggelire húsvéti kalácsot veszek, az unokáimnak pedig húsvéti kosarakat.

Böjti fémdobozok ma már nincsenek, és a karmelita nővérek is eltűntek. Errefelé a templomi harangok nem szólalnak meg húsvét szombatján délben. A húsvét mégis örömünnep: köszöntik templomokban, üzletekben, az otthonokban, körülöttünk mindenütt. Abban az élményben gyökerezik, hogy ez a megújulás ideje.

A húsvét a megvalósuló ígéretek ünnepe, a legrövidebb nap után a leghosszabb következik. A sötétséget felváltja a fény. A halál után az élet jön.”

Remélem tetszett! Holnap kettőkor újra jelentkezem!

Kellemes ünnepeket, finom sonkát és holnapra online locsolást, kitartást és türelmet kívánok Nektek! 🙂

Ildikó

Maradj otthon krónikák VIII.

Sziasztok!

A testápolást azzal kezdem, hogy hogyan méregteleníts, mert a méregtelenítés nem csak a szervezetednek, hanem a bőrödnek is fantasztikus!

Nem csak az a fontos, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem az is, hogy a lerakódott toxinokat onnan kivezessük. A detox kezelések nem csak tisztítják a bőrt, de az általános egészségi állapotnak is jó alapot adnak.

 • Víz, víz, víz! A bőr tisztításának egyik kulcsfontosságú lépése. –  Ugye milyen sok dolog miatt fontos a bőséges vízfogyasztás! Ez a bőr hidratáltság növelésének és a toxinok kivezetésének egyik legkönnyebb eszköze. Turbózd fel a vizet, adj hozzá pár csepp citromlét.
 • Az vagy, amit megeszel. Az elfogyasztott étel megválogatása a méregtelenítés másik könnyű módszere.
 • Ne egyél olyan ételeket, melyektől pang a bőr – például túl fűszeres ételek, alkohol, koffein, finomított cukor -, így elkerülheted a toxinok felhalmozódását. Ez persze nem azt jelenti, hogy néha-néha nem ehetsz a kedvenc egészségtelen fogásodból, de arra figyelj, hogy mi az, ami rendszeresen bekerül a szervezetedbe. A 80/20-as általános szabályt a legjobb.
 • A C vitamin és a C vitamint tartalmazó ételek is segítenek a méregtelenítésben, mint: a paprika,petrezselyem, káposzta, citrusok.
 • Fontos a rostban gazdag táplálkozás.
  Minden nap szükséges enni friss zöldséget és gyümölcsöt, mert ezek a táplálékok tele vannak értékes rostokkal, amelyek biztosítani tudják az emésztőrendszerünk egészségét.

Magas rosttartalmú étrend mellett különösen fontos a napi 2-3 liter folyadék, lehetőleg tiszta víz vagy gyógytea fogyasztása. Ha nem iszol elegendő vizet, akkor a rostok nagy vízmegkötő képessége miatt pont ellentéte folyamat játszódhat le, így székrekedés léphet fel. Ez magyarázza azt is, hogy a rostban gazdag táplálkozás hatásos lehet hasmenés esetén is!

Érdemes odafigyelni arra is, hogy kerüld a hirtelen nagy mennyiségű rost fogyasztást, mert ekkor szélgörcs, puffadás, székrekedés jelentkezhet.

 • Vértezd fel magad probiotikumokkal. A probiotikumok étkezésbe iktatásáról bebizonyították, hogy kívülről és belülről is méregtelenítő hatást gyakorol. A probiotikumoknak hála a belek mozgása rendszeressé válik, és támogatják az erős immunrendszert. Ezek a kulcsfontosságú összetevők fő szerephez jutnak, ha a toxinmentes bőr a tét. Többek között probiotikumokat tartalmaz: a joghurt, a tej, a fekete csoki, a savanyúság és az olívabogyó.
 • Izzadj! Mozogj rendszeresen! Naponta legalább 30 percnyi edzéssel nagyszerűen karban tarthatod magad. A toxinok kiizzadása igen könnyű módja annak, hogyan tisztítsd teljesen természetes módon a bőrödet.

A mozgás emellett csökkenti a stresszt, ami visszahat a bőrre is, javítja annak állapotát. Ne felejtsd el edzést után kímélő lemosóval, pl növényi olajjal, megtisztítani arcodat, amely eltávolítja a szennyeződést.

Most a neten sokan csinálnak online élő órákat, köszönet nekik érte!  Yutubon is taláhatsz számodra megfelelőt, de én azért szeretem az élőt, mert valamilyen szinten kényszerít, hogy csináljam, még akkor is, ha tudom, hogy utána fent lesz a videó. (Pl. fél óra múlva szüneteltetem a szerkesztést is, mert jön a zumba órám. Utána folytatom.) 😊 Keress magadnak olyat, ami tetszik és rajta!

Ezen kívűl mit tehetsz még a bőrödért.

Kényeztető fürdők

Száraz bőrre joghurtot, olívaolajat, mézet, kókuszolajat, illóolajoat, tejet és még sok más anyagot használhatsz

Aromaterápiás fürdő vagy zuhany, ami a lelkednek is jó!

Ugyanis a stressz is árt nem csak a bőrünknek, hanem például az immunrendszerünket is gyengíti.

 • A fürdőhöz keverjünk el egy deci tejszínben, vagy tejben, vagy 2 evőkanál mézben 10 cseppet a kedvenc illóolajunkból (relaxáló, lazító hatású például a rózsa, a geránium, levendula, vagy az ylang-ylang), és ezt öntsük a fürdővízhez.
 • aromaterápiás zuhanyhoz egy kis törülközőt nedvesítsünk be, tegyünk rá tíz csepp illóolajat, majd tegyük a zuhanytálca egyik sarkába. A meleg vízből származó gőz segít “eloszlatni” az aromákat, és ez nagyon jó hatással lehet a lelkünkre.
 • Tejes fürdő: Egyszerűen tej hozzáadásával is egy pihentető és nyugtató fürdőt készíthetsz magadnak, ha száraz bőrrel rendelkezel.

A tej nyugtató hatása a benne található tejsavnak köszönhető. Adj egy liter nyers tejet a fürdővízhez, és relaxálj 10 – 20 percet, majd egy gyors zuhanyt követően hidratáld a megszokott módon a bőröd.

 • Zabpelyhes fürdő. A vízbe áztatott zabpehelyből olyan ásványi anyagok oldódnak ki, amelyek bőrnyugtató és bőrápoló tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyszerűen tegyünk egy bögrényi zabpelyhet egy öreg harisnyába, kössük össze, és dobjuk egy kád forró fürdővízbe. Némileg felturbózhatjuk a dolgot, ha a zabpehelyhez egy kis mézet és egy fél deci tejport keverünk. A relaxációt elősegítendő adhatunk hozzá levendula- vagy mentaolajat.

Testradírok:

 • Cukor testradír: Keverjünk össze 5 dkg cukor, 3-4 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj, 2 evőkanál joghurttal. Használjuk a zuhany alatt, masszírozzuk vele bőrünket körkörös mozdulatokkal.
 • Kávés radír. Kávézaccot keverjünk össze annyi olajjal, hogy kenhető massza legyen. Fokozhatjuk a hatást 1 teáskanál tengeri sóval.
 • Frissítő radír. A kávé és olaj kombóhoz tehetünk 5 csepp borsmenta és 5 csepp levendula illóolajat.

A radírok után is öblítsük le alaposan a bőrünkről, majd használjunk testápolót. Hetente, kéthetente érdemes megcsinálni.

A kezek lábak és test ápolása.

 • A rendszeres hidratálás, krémezés a mostani gyakori kézmosás fertőtlenítés miatt nagyon fontos Tápanyagban gazdag, enyhén zsíros krémmel gyengéden masszírozd át. Ezzel nem csak a kezed, hanem a körmöd is ápoltabb lesz.
 • Kezzed is radírozd át amikor a tested.
 • Csinálhatsz a radírozás után a kezednek egy meleg olajos dunszt pakolást.

Vízfürdőn langyosíts fel alamilyen növényi olakat. Tedd bele a kezed, (Vigyázz ne égesd meg magad!)utána húzz rá zacskót és tekerd be törölközővel. Legalább 15-20 percig hagyd fent.

A lábakra ugyanez érvényes, alapos radírozás, és egy jó lábáztatás után
tápanyagokban gazdag hidratáló test -, vagy lábápolóval legalább öt percen át masszírozd át a lábfejed körkörös mozdulatokkal, Ez kisegít, amíg nem tudunk pedikűröshöz menni.

6.    Párásíts

A párásító készülék üzemeltetése megfelelő mennyiségű párát juttat, amely megnyugtatja a kiszáradt, viszkető, repedezett bőrt. 

A párologtatóba tehetsz illóolajokat.

Végül egy Coco Chanel idézet, amire lelkünknek szüksége lehet:

„Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!”
😊

Vasárnap és hétfőn egy kis meglepivel várlak benneteket itt a blogomon! 😀

Szép napokat, kitartást és türelmet kívánok Nektek!

Ildikó

Maradj otthon krónikák VII.

Sziasztok!

Bőrünk az emberi test legnagyobb szerve, megérdemli hát, hogy jobban figyeljünk rá.

Most a zsíros bőrről írok.

A zsíros bőr nem csak a tinédzserek problémája.

Latinul a zsíros bőr neve seborrhoea, amely fokozott faggyúműködést jelent. Nemcsak a faggyú mennyisége több az átlagosnál, hanem a minősége is megváltozik.

Bőrproblémák

Kialakulása:

 • Kialakulásában elsősorban öröklött alkati tényezők játszanak szerepet.
 • A férfi nemi hormonok (androgén) fokozzák a faggyúmirigy működését.
 • Külső tényezők még csak tovább ronthatnak a helyzeten:
 • például stressz,
 • a friss levegő és a mozgás hiánya,
 • a helytelen táplálkozási szokások,
 • emésztési zavarok,
 • helytelen bőrápolás stb.

Fajtái:

A zsíros bőrnek két fajtáját különböztetjük meg:

 • Olajos (Seborrhoea oleosa):

Jellemzői: Zsírosán fénylő, fakó színű, sokszor sárgásán faggyús árnyalatú. Az arc középvonalában, de nem ritkán az egész arcon sok szürkésfekete, könnyen eltávolítható comedo (mitteszer) látható. A faggyú serkenti az elszarusodást, ezáltal a szőrtüszők kivezető nyílása eltömődik, a faggyú nem tud ürülni, kis faggyúdugaszok (comedók) keletkeznek.;

 • A korpás, vagy száraz (Seborrhoea sicca):

Jellemzői: Fénytelen, sápadt szürkés színű, szűk pórusú, korpázóan hámló, érdes tapintású. Komedói kemények. Gyakran “húzódik”, gyulladt. Mosakodás után sokszor úgy reagál, mint a zsírhiányos bőr, ezért gyakran keverik vele – ami a kezelésük különbözősége miatt súlyos következményekkel járhat. A zsírhiányos bőrrel ellentétben tele van nehezen ürülő fekete és fehér comedókkal.

A korpás szeborreát mindig felszíni vízhiány kíséri. Mivel a bőrfelszíni emulzió nem megfelelő, funkcióját nem képes tökéletesen ellátni. A bőr érzékenyebbé válik, gyakran alakul ki ún. szeborreás gyulladás (dermatitis seborrhoica, azaz a szeborreás dermatitisz).

Akne

Zsíros bőr esetén, nyílt és zárt komedók (miteszerek és pattanások) jelennek meg az arcon, a nyakon, a vállakon, a mellkason, valamint a háton.

Az akné fajtái:

 • Enyhe akné, más néven a comedonica.

Közepesen súlyos akné, más néven papulopustulosa.

Súlyos akné, más néven acne conglobata.

Az akné kialakulásának oka:

 • Amikor a bőr túl sok faggyút termel (seborrhea) és az elhalt bőrsejtek a bőrön maradnak (hiperkeratózis), a két folyamat a szőrtüszőknél egyesül és egyfajta puha tömítésként kezd funkcionálni. Ez a tömítés kidomboríthatja a szőrtüsző falát és pattanás, vagy a bőr felszínéhez való közelség esetén miteszer kialakulását okozhatja.
 • Az aknéra hajlamos bőrben a faggyú túltermelése ideális körülményeket teremt az alapvetően ártalmatlan baktériumok számára, hogy túlszaporodjanak. Ez gyulladást okoz és piros vagy gennyes foltok kialakulását eredményezi.

Ez – a hiedelmekkel ellentétben – nem azért van, mert az aknétól szenvedők nem eléggé higiénikusak. Éppen az ellenkezője: az agresszív tisztálkodó szerekkel való túlzott mosakodás nagyobb valószínűséggel okozhat irritációt a bőrön.

Mit tehetünk otthon?

 • A zsíros bőr otthoni ápolásakor nagyon fontos a rendszeres napi bőrtisztítás,
 • a heti egyszeri radírozás,
 • a mélyhidratálás
 • és az olyan kozmetikumok használata, melyek a bőrt nem szárítják, hanem szabályozzák a faggyúmirigyek működését, miközben minden olyan hasznos anyagot tartalmaznak, melyek a bőr megfelelő működéséhez szükségesek (pl. algák, ásványi sók, vitaminok).

Tisztítás

A reggeli-esti arctisztítás elengedhetetlen, de olyan készítményeket használjunk, amelyek nem irritálják a bőrt,és kíméletesen távolítják el a sminket és a szennyeződéseket.
A fokozott faggyútúltermelés a bőr víztartalmát nem pótolja, ezért az állapotán csak rontanak a szárító arclemosók, sőt inább fokozzák azt.

Krémezés

Akinek zsíros a bőre, hajlamos kerülni mindenféle arckrémet, attól tartva, hogy ez csak még jobban ront a bőre állapotán. Valójában azonban az ilyen típusú bőrnek is szüksége van hidratálásra, a bőr faggyúrétege ugyanis megvéd a kiszáradástól, de a bőr szükséges víztartalmát nem pótolja. A zsíros bőr ápolására kifejlesztett korszerű, könnyű hidratáló krémek, folyadékok, zselék a bőr irritálása nélkül képesek korrigálni a vízhiányt.

Radírozás

Az arcradírozással és -maszkokkal hasonló a helyzet, mint az arclemosással: nagy a csábítás, hogy sokat használjuk őket, hiszen köztudottan enyhítik a zsírosságot és kitisztítják a pórusokat, ugyanakkor gyakori alkalmazásukkal igen nagy a túlszárítás veszélye. Ezért hetente egyszer alkalmazzuk őket.

Tudom, az arc, a pattanások piszkálásának elkerülése nagy önfegyelmet igényel, de fontos, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg és főleg ne nyomkodjuk!

Otthoni, szakszerűtlen nyomkodás eredménye:

 • Ha rosszul, szakszerűtlenül van kinyomva egy pattanás, amely eredendően egy lobgáttal határolt, lokális góc, akkor helyette egy diffúz, mély és szétterülő gyulladásos-ödémás tályogszerű képződményalakulhat ki.
 • Nyirokerekbe is bekerülhet a faggyú a pattanás piszkálása miatt.Még a közönséges akne is gennykeltő kórokozók tömkelegét tartalmazza, a fertőzött faggyú pedig a nyirokerekbe is bekerülhet, ahonnan a fertőzés továbbterjedhet.
 • A rosszul, szakszerűtlenül kinyomott aknék helyén a bőr hegesedhet és maradványtünetekkel gyógyulhat. 

Ha már nagyon érett annyit tehetsz, hogy fürdés után, amikor jól felpuhult a bőröd, alaposan letisztítod, fertőtleníted, (a kezed is, és a körmöd legyen rövidre vágva), és a két mutatóujjadat oda helyezed, ahol már nincs göb és nem piros. Óvatosan lenyomod és széthúzod. Nem nyomod, húzod! Ha elég érett, kipattan. Ebben az esetben utána mindenképpen fertőtlenítsd le és nyugtató krémmel is kend be. Ha nem jön ki, akkor várj még vele.

Milyen pakolások jók erre a típusra:

Élesztős pakolás. Az élesztő gazdag B-komplex vitaminokban és H-vitaminban, ami javítja a bőrlégzést, nyugtat, gyulladáscsökkentő.

Az élesztőt törd össze higítsd joghurttal vagy tejföllel és már mehet is az arcodra.

Burgonya pakolás: a burgonya nyugtató, gyulladáscsökkenő, szárító hatású.
Reszeld le a krumplit, majd egy szűrőn át nyomkodd ki a levét egy tálba, és hagyd lecsepegni. Add hozzá a zöld teát, alaposan keverd el. Ha nem elég kenhető adj hozzá tejfölt.

Uborkás pakolás: az uborka remek házi halványító, tisztító, hámképző, fertőtlenítő, azonban szárító hatása miatt a szem környékét kerüljük. Reszeljünk le egy uborkát, majd a péphez adjunk néhány csepp citromot és élesztőt. Ha a masszába egy kevés lisztet is teszünk, akkor keverhetőbb lesz. Kenjük az arcunkra, majd 15-20 perc múltán dörzsöljük le. Mitesszeres bőr esetén kifejezetten hatásos.

Tojásos:

Egy tojásfehérjét keverjünk el egy evőkanál olívaolajjal, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi friss citromlevet. A tisztító hatású pakolást 30 perc múltán távolítsuk el!

Túrós

2 evőkanál túrót alaposan keverjünk össze egy teáskanál mézzel és egy evőkanál citromlével. Húsz percig hagyjuk hatni az arcunkon.

Almás:

Reszelj le egy fél almát és keverd össze egy kanál mézzel. Alkalmazd az érintett bőrfelületre. Hagyd rajta körülbelül 15 percig, majd öblítsd le vízzel. Ez az arcpakolás sok vitamint, ásványi anyagot és bőrfeszesítő pektint tartalmaz.

A következő részben a test ápolásáról írok.

Szép napokat, kitartást és türelmet kívánok Nektek!

Ildikó

Maradj otthon krónikák VI.

Sziasztok

Most a zsírhiányos bőrről lesz szó.

Az alipikus bőr jellemzése:

A zsírhiányos bőrt könnyen össze lehet keverni a vízhiányos bőrrel. Hogyan ismerhetjük fel, hogy a bőrünk ebbe a típusba tartozik-e?

Száraz bőr

A bőrszárazság kialakulásáért a kötőszövet zsírtartalma a felelős. Ebben az esetben a bőr faggyútermelése minimálisra csökken, minek hatására a bőr húzódni kezd, érdessé válik, sőt, sokszor le is hámlik.

 • Az alipikus bőr (száraz bőr) púderszerűen hámlik,
 • matt fényű,
 • kissé érdes tapintású. 
 • Gyakran már a legkisebb külső hatásra vagy belső változásra – mint a stressz, feszültség- piros foltokkal és viszketéssel reagál.
 • Mitesszer nagyon elvétve található rajta (legfeljebb az orr tövében).
 • A természetes lágyság hiányzik belőle. 
 • A száraz bőr faggyú- és szaruzsír-termelése csökkent, ezáltal a bőrfelszíni emulzió összetétele megváltozik, és nem képes a vízvesztés megakadályozására.
 • A csökkent tónus oka a bőr rugalmasságáért felelős kollagén csökkenése.

A zsírhiány tehát együtt jár a vízhiánnyal. Ezért ez a bőrtípus öregszik a leggyorsabban 

Hogy milyen okokra vezethető vissza?

 • Zsírsavakban szegény étrend nagyon fontos a bőr, haj, köröm egészséges működéséhez. Ilyenek az omega-3, omega-6 zsírsavak, amelyek puhává, bársonyossá varázsolják a bőrt.
 • Nem megfelelő ápolás, szárító kozmetikumok használata
 • Szappan és alkoholos készítmények használata.
 •    Hormonegyensúly felborulása
 • Anyagcserezavar
 • Öregedés
 • Vitaminhiány

Hogy ápoljuk 

A táplálás és feszesítés rendkívül fontos. 

 • Mindennap tisztítsuk le arcunkat növényi zsírokból, olajokból készült arctejjel, amelyek kíméletesen távolítják el a szennyeződéseket.
 • Csak alkoholmentes tonikot szabad használni. A virágvizek nagyon jók rá.
 • Fontos a hidratálás! Érdemes tápláló, zsírpótló készítményt használni, amely védő réteget is képez a bőr felszínén, ezzel is fokozva a száraz bőr védelmét. Az ilyen kozmetikai krémek avokádóolajat, búza,- és kukorica-csíraolajat, jojobaolajat, kalendulaolajat, A, E, F-vitamint, lecitint tartalmaznak.
 • A száraz bőrnek kifejezetten szüksége van egy zsírosabb reggeli és éjszakai arckrémre, illetve a folyamatos védelemre is. Éjszakára tápanyagokban gazdag krémet használjunk. A szem környékét sem szabad elfelejteni, reggel és este is be kell kenni zsírpótló anyagokat tartalmazó szemápoló krémmel.
 • Mivel ez a bőrtípus nagyon érzékeny, elsősorban zsírban gazdag, illat- és adalékanyagmentes termékeket használjunk.
 • A víz mellett a hagyományos szappanok is ártanak a bőr természetes zsírtartalmának, ezért érdemes kímélő, tartósítószer mentes tisztálkodószereket használniuk.

Titkos receptek a száraz, zsírhiányos bőr szépségéért:

Ennél a bőrtípusnál, épp úgy, ahogy a vízhiányosnál használjuk bátran a zsírokat olajokat.

Miért?

 Zsírok, olajok bőrre gyakorolt hatása:

–          Bőrrokon anyagok, bőrtáplálóak. A szőrtüszőn keresztül szívódnak fel, jól oldódnak a faggyúban, jól feszívódnak és vitamin-, ásványi anyag- és víztartalmuk is bejut a bőrbe.

–          Tisztító hatásúak, oldják a bőr mirigyeinek váladékát és a bőr szennyeződéseit

–          Puhítanak, simává teszik a bőrt, ránctalanítanak.

–          Védik a bőrt a káros környezeti hatásoktól, mert bevonatot képeznek a bőrön.

–          Gátolják a láthatatlan vízleadást.

–          Pótolják a tisztálkodás során elveszett zsíranyagokat.

Válasszuk a hidegen sajtolt olajokat!
A természetes zsírok, olajok esetében sem mindegy, hogy milyen kivonási mód szerint állítjuk elő. A legjobb minőségű és a bőr számára is legtöbbet adó olajok a hidegen sajtolt olajok

Az olajok hatásai, összetételük:

Olívaolaj

–          Összetétel: esszenciális zsírsavak, hasonlít a faggyú összetételéhez.

–          Hatás: táplál, hidratál, gyulladáscsökkentő.

Aloe vera olaj

–          Összetétel: vitaminok, ásványi anyagok, proteinek.

–          Hatás: hidratáló, nyugtató, gyulladáscsökkentő.

Argánolaj

–          Összetétel: A-, E-vitaminok.

–          Hatás: sejtregeneráló, tápláló, öregedéskésleltető.

Avokádóolaj

–          Összetétel: A-, E-, D-vitaminok.

–          Hatás: sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő.

Búzacsíraolaj

–          Összetétel: E-vitamin, esszenciális zsírsavak, proteinek.

–          Hatás: tápláló, védő, ránctalanító, rugalmasító.

Kókuszolaj

–          Összetétel: telített zsírsavak, antioxidánsok.

–          Hatás: antibakteriális, hidratáló, védő (UV).

Körömvirágolaj

–          Összetétel: azulén, karotinoidok, flavonoidok.

–          Hatás: sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hámosító, hidratáló, feszesítő.

Lenmagolaj

–          Összetétel: esszenciális zsírsavak.

–          Hatás: táplál, regenerál.

Napraforgóolaj

–          Összetétel: E-, B-, C-vitaminok, ásványi anyagok, linolsav.

–          Hatás: hidratáló, antioxidáns, regeneráló.

Szezámolaj

–          Összetétel: A-, E-, B-vitaminok.

–          Hatás: táplál, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, fungicid, fényvédő.

Szójaolaj

–          Összetétel: omega 3 zsírsav, többszörösen telítetlen zsírsavak, E-vitamin.

–          Hatás: hidratáló, sejtregeneráló, öregedésgátló.

Szőlőmagolaj

–          Összetétel: E-vitamin, polifenolok.

–          Hatás: antioxidáns, sejtregeneráló, öregedésgátló, tápláló, puhító, gyulladáscsökkentő, faggyúmirigy-működést szabályozó.

Csak néhány a sok közül. 🙂 Ugye nem is feltünő, hogy az illóolajok mellett ők a másik kedvenceim. Elnézést, ha elszaladt velem a ló. 😀

Most nézzünk néhány pakolást:

 • Készíthetünk tápláló banános pakolást is: pürésítsünk, egy fél banánt majd keverjük tejszínnel.
 • Az őszibarack kitűnő regeneráló hatással rendelkezik és ritkán okoz érzékenységet: használjuk levét tejporral, tejszínnel és olajjal dúsítva.
 • Majonézes pakolás: Hozzávalók: 1 tojássárgája, 3 ek. Búzacsíraolaj vagy olíva olaj. Ha túl híg sűritsd tejporral.

 Meleg vízfürdőben a majonézhez hasonlóan kikeverjük a sárgáját és az olajat. Harminc percig hatni hagyjuk, majd nedves törlőkendővel eltávolítjuk.

Ez a krémmaszk mindent tartalmaz, amire a száraz bőrnek szüksége van: zsiradékot, lecitint. A búzacsíraolaj tápanyagokban igen gazdag, de ha nincs kéznél, lehet napraforgó- vagy olívaolajjal is helyettesíteni.

 • Tojásos-túros pakolás:  
 • evőkanál túrót keverjünk össze egy tojássárgájával és pár csepp olivaolajjal.

Az olívaolaj csak úgy mint a tojás sárgája – hidratálja a száraz bőrt.

A tojásban és olajban a vitaminok – A, B2, D és E vitamin – oldott formában vannak jelen, ezért a bőr rögtön hasznosítani tudja azt.

A túró – csak úgy, mint a tej – jelentős kazein tartalommal bír, ez nyugtatja a bőrt.

Mint látjátok akár a tünetek, akár az okok, akár az ápolása nagyon sok hasonlóságot mutat a dehidratált bőrrel. Nem véletlen, mert a zsirhiányhoz felszíni vízhiány is társul.

A következő részben a seborreás bőrről és annak házi ápolásáról írok. 

Viszont kicsit túl vállaltam magam, a heti három cikkel 🙁 , ezért a jövőben kedden és szombaton fogok jelentkezni.:

Szép napokat, kitartást és türelmet kívánok Nektek!

Ildikó