Tagadj le éveket a korodból

Mi lehet a titkuk azoknak, akik jó pár évet letagadhatnak a korukból?

Hát nézelődjünk kicsit!

Bár nagyon jó lenne, ha örökké 30 évesnek néznénk ki, az öregedés jelei előbb-utóbb mindenkinél elkezdődnek. Kezdetben csak egy-két ráncot látunk a szemeink körül, majd azon kapjuk magunkat, hogy megérkeztek az ősz hajszálak, a szarkalábak, megereszkedik az arcunk…..

Noha először ezt nagyon rosszul éljük meg, idővel a legtöbben elfogadjuk, hogy ez egy természetes folyamat.

Sokan úgy gondolják, hogy az erős smink segít eltüntetni a bőrhibákat, és fiatalosabb megjelenést biztosít. Nem így van!

Ha a púder, a festék túl sok, túl erős, nem illik a hajszínedhez, bőrszínedhez, szemformádhoz, stb., könnyű elérni, hogy inkább öregítsen pár évet.

Azt javaslom, hogy inkább a kevesebb több elvét alkalmazd, és törekedj a természetes vonalakra.

Fiatalító sminktippek

Hibátlan bőr

Semmi nem öregít jobban, mint a szarkalábakban és ráncocskákban összegyűlt alapozó. És ahogy érik a bőrünk, úgy lesz egyre fontosabb, hogy megfelelően hidratáljunk.

Ha igazán szépen szeretnéd felvinni az alapozót az arcodra, használj előtte hidratáló krémet és primert.

Nagyon figyelj a megfelelő alapozó tónus kiválasztására is! Legyen egy árnyalattal világosabb, mint a bőrszíned. Mindig természetes fénynél próbálgassátok a színeket!

A púder használatát érettebb bőrön érdemes kerülni, amennyire csak lehet, hiszen a leghalványabb vonalakat is felerősíti, így pont a céllal ellentétes hatást értek el. Ha zsíros a bőröd, akkor is csak a „T-vonalra” vidd fel!

Inkább használj alapozót. Ma már nagyon sok féle van.
Nekem a kedvencem az, ami primert és korrektort is tartalmaz. Leegyszerűsíti a dolgod.

  A bőrszínhez igazodóval óvatosan bánj. Előfordulhat, hogy túlságosan felfokozza az eredeti bőrszínt. Én is jártam úgy, hogy túlszolizott vendégre tettem fel és óóóóóóó…………….Már töröltem is le!

Rózsás arc

Hogy igazán ragyogó és fiatalos légy, vigyél fel egy kis pirosítót az arcodra. A bőrszínedhez illő, pl. terrakotta, rózsaszín, halvány piros …… színt használj.

Fiatalos tekintet és igéző pillantás

A korrektortnál fontos, hogy olyat válasszatok a szem alatti sötétebb karikák halványítására, aminek könnyű az állaga, semmi esetre sem szárít és világosabb színű mint az alapozó. Érdemes jó minőségűt választani, hogy a szem alatti pici ráncokban ne gyűljön össze festék.

A fekete szemceruza tudom, hogy nagyon népszerű, de lássuk be, egy bizonyos kor felett nem ajánlott, főleg nem a szem alatt és nem végig húzva a szem vonalán. Nagyon lezárhatja, szűkítheti a szemet. Érdemes fehér szemceruzát keresni, amit, ha alulra visztek fel, szépen kinyitja a tekintetet és kerüljétek a sötét, füstös megoldást, ha egy mód van rá, annyi szép szín van még!

Szemöldök

Szerencsére divatba a természetes hatású, kicsit vastagabbra hagyott szemöldök! De ha szépen dúsra nőtt, akkor is kell neki egy kis formázás!

A kszinezéséhez használj a hajszínednél kicsivel világosabb árnyalatot.

Teltebb ajkak

Először is tedd simává és bársonyossá őket radírral. Ezután használj könnyű állagú, regeneráló ajakápolót. Ha ez beszívódott, válassz a szád árnyalatával megegyező színű kontúrceruzát, óvatosan vidd fel, de nagyon figyelj a vonalakra. A ceruzára azért van szükség, hogy a szájfény vagy rúzs ne tudjon elfolyni!

Ezek színét is körültekintően kell megválasztani, hiszen, ugyanúgy, mint a szemednél, a túl sötét árnyalat öregíthet. Viselj inkább középmély, rózsaszínes tónusokat ajkaidon. A pink színvilág sokkal természetesebb és fiatalos kisugárzást ad viselőjének. A fogakat is fehéríti optikailag.

Mit tehetsz még a fiatalos külsőért?

Van pár dolog, ami jelentősen képes lassítani az öregedési folyamatokat.

Mozogj

 • Egy friss kutatás szerint a mozgás lassít az öregedési folyamatokon. Nem véletlen, hogy azok, akik figyelnek a sportolásra, szinte mindig évekkel fiatalabbnak néznek ki a koruknál.
 • Számos kutatás bizonyította már, hogy a mozgás milyen csodás hatással van a testünkre, többek között azért is, mert fiatalít. Feszesebbé teszi a bőrödet, erősíti az izmaidat, plusz még a szívednek és tüdődnek is jót tesz.

Öltözz megfelelően

 • Öltözz a külsődnek megfelelően! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem a saját testalkatukhoz, korukhoz illő darabokat viselik, ezért a végeredmény előnytelenné válik, hiába mutat csinosan egy-egy darab a próbababán.
 • Sok esetben maguk a színek is öregítenek rajtunk, és bár az élénk árnyalatok kortalanok, ha fiatalítani szeretnél magadon, figyelj a mértékletességre. Jó ötlet, ha egy kis pinket vagy kéket beleviszel a megjelenésedbe, de sose ess túlzásokba, és hagyd, hogy ezek inkább a kiegészítőkre korlátozódjanak.

Kiegyensúlyozott étkezés

 • Az vagy, amit eszel, tartja a mondás is, sokan mégsem veszik komolyan ezeket a szavakat, mert nem azonnal látszik meg a következménye a sok káros ételnek. A japán nők például az étkezés terén nagyon odafigyelnek arra, hogy sokszínű legyen a diétájuk, ezért rengeteg friss, feldolgozatlan élelmiszert fogyasztanak: például halat, zöldségeket, gyümölcsöt, valamint zöld teát. Az állati eredetű ételeket csak módjával fogyasztják, beosztva, míg a cukrozott, tartósítószerezett ételeket igyekeznek minél inkább mellőzni. Érdemes ezt észben tartanunk!

Hidratálj

 • A szorbit, ami a szőlőnek, bogyós gyümölcsöknek, körtének, szilvának biztosítja az édeskés ízvilágot, igazából nedvesítő hatással rendelkezik, ennek köszönhetően pedig a bőrödre is csodás hatással van: amikor elfogyasztod, belülről hidratál, és segít, hogy üdébb, frissebb legyen az arcbőröd is, és ne veszítsen sok vizet.
 • A napi vízfogyasztásra is figyelj, így a fenti gyümölcsökkel együtt máris hatékonyabb lesz hidratálás terén!
 • És persze ne feledkezzünk meg a külső hidratálásról sem, hiszen az idő múlásával a bőröd is veszít a rugalmasságából, könnyebben kiszárad, márpedig a száraz bőrön a ráncok is gyorsabban elmélyülnek. Válassz olyan termékeket, amelyek illenek a bőrtípusodhoz, és minden nap használd őket, reggel és este egyaránt!
 • Ezt egészítsd ki rendszeres kozmetikai kezeléssel.

Lehet, hogy egy-két nap alatt nem látsz változást, de hosszú távon ez a néhány részlet segít, hogy éveket tagadhass le a korodból.

A fiataloknak is érdemes figyelni magukra, a megelőzés miatt!

Remélem találtatok hasznos dolgokat!

Szép estét mindenkinek!

Ildikó

“Én idő”

Sziasztok!

A mai, modern, gyors világban mindenki rohan, feladatokat teljesít, versenyt fut az idővel.

Sok az elvárás a nők felé. Meg kell felelniük önmaguknak, a családnak, a partnernek, a munkáltatónak. Hajszoltak vagyunk, ritkán jut időnk a feltöltődésre.

A stressz korunk népbetegsége!

Lépten, nyomon szembesülünk vele, szinte elkerülhetetlen.
Most még a vírushelyzet és a sok ellentét, bizonytalanság, is ront az állapotunkon.
Az állandó feszült állapot komoly betegségeket okozhat. Magas vérnyomás, infarktus, gyomorfekély, stb.

Viszont tudunk segíteni magunkon, különböző technikákkal!

Szükségünk van egy kis megállásra, lassításra, kényeztetésre – én időre!

Mit tehetsz a jó közérzetést? Pár ötlet.

Figyelj a testedre – és ha szükséges, mondj nemet! Ez az egyik legfontosabb szempont a stressz kezelésében! Ne vállalj további feladatokat, vagy legalább is mérlegelj, ha már egyébként is zsúfoltak a napjaid, nem éri meg hosszabb távon!

Sportolj rendszeresen! A mozgás csökkenti a szorongást és a stresszt, de csak abban az esetben, ha ezen a téren sem vállalod magad túl. Könnyíts az edzéseken, ha úgy érzed, nehezen tudod beilleszteni a napjaidba, de ne hagyd abba teljesen a mozgást. A kevesebb olykor több!

Ügyelj az étkezésre! A stressz okozhat fokozott évágyat, (láthattuk ezt a karantén alatti gömbölyödésen), ezért érdemes tudatosan figyelni arra, hogy amikor eszel, lassan rágd meg az ételt, fogyassz minél egészségesebb fogásokat, legyen sokszínű a tányérod, igyál sok folyadékot.

 Lélegezz tudatosan! Ha olyan helyzetben vagy, ami feszültté tesz, esetleg olyan emberek vesznek körül, akik társaságában fokozott stresszt élsz át, állj meg egy pillanatra és lélegezz be és ki mélyen pár pillanatig lehetőleg a szabadban. Ezek után tégy kísérletet arra, hogy megértsd a másik szempontjait, csillapítsd a saját reakciódat, ha az erőteljes, tekints a helyzetre és a személyre pozitív gondolatokkal és érzelmekkel. Ne engedd meg magadnak, hogy negatív tartalmakat „fogyassz” a közösségi médián keresztül.

Hallgass megnyugtató zenét, olvass egy kellemes könyvet, vagy nézz meg egy szórakoztató filmet.

Tiszteld a biológiai órád!

Nem lehet minden órában ugyanolyan intenzitással dolgozni, hiába várná el a főnököd. Minden embernek van egy belső órája, ami az energiaszint alakulásáért felelős.

Pihenés!!!

A meditáció és a relaxálás hatékony módja a stressz leküzdésének, mert erősíti az idegi kapcsolatokat, javítja az agy oxigénellátását és elősegíti a normális vérkeringést.

És itt, a pihenésnél jövök képbe én is a kozmetikámmal! 🙂

Kényeztetés a kozmetikában

Mi kozmetikusok olyan szerencsések vagyunk, hogy sok embernek tudjuk az én időt, kényeztetést biztosítani, akár a kezünkkel (masszázs), a személyiségünkkel, a környezettel és a csodálatos anyagainkkal kezeléseinkkel.

Azon kívül, hogy megszépítem az arcod figyelek rád, pihenhetsz, feltöltődhetsz nálam. Kellemes illat, zene és környezet vár. Ha beszélgetni szeretnél beszélgetünk, ha csendben pihennél hallgatunk, minden megoldható mert csak ketten vagyunk.

A kényeztetése már a megérkezésed előtt kezdődik.

Kiszellőztetek, bekapcsolom az aromalámpát, gondoskodom a halk zenéről, a frissítő italról, kis nasiról, elrendezem a kezelőágyat, kikészítem a kezelőruhád, – meghitt hangulatot teremtek.

A kezelés és a kényeztetés csúcsa pedig a masszázs!

Az arc masszázsodhoz nálam alapból jár a nyak-, dekoltázsmasszázs is.  
Sokféle masszázstechnikát alkalmazok: 

 • Arcmasszázs jádaköves rollerrel

Használat során a bőr feszesebbé, fiatalabbá válik, emellett visszanyeri természetes ragyogását.

 • Arcmasszázs rózsakvarc Gua sha kővel

Az eszköz célja a bőr fiatalítása. A Gua-Sha köves masszázs hatására a bőr alatt megnövekedett áramlásnak számos jótékony hatását ismerjük.

 • Az ájurvédikus arcmasszázs. Relaxálás, szépülés.
 • Detox masszázs. Méregtelenítés, szépülés
 • Effleurage, gumiharangos arcmasszázs. Frissebb, egészségesebb, tónusosabb lesz tőle a bőr.
 • Frissítő francia masszázs.
 • Élénkíti az anyagcserét, feltölti, energizálja a bőrt ez a dinamikus masszázs.
 • Svéd masszázs. Javítja az arc vérkeringését, feltölti, revitalizálja a bőrt, és kellemes relaxáló hatású.
 • Kombinált masszázs. A svéd és francia masszázs kombinációja. Az alap kezeléseknél én ezt használom.

Spa élményt nyújtó kezelések.

Detox kezelés stresszes bőrre.

 • Megszabadítja bőrt a káros anyagoktól, környezeti szennyeződésektől. Egyenletes bőrtónus, természetes ragyogás.

Ájurvéda Spa vagy a Relax kezelés

Az, hogy a bőrötök is megszépül, a „mellék terméke” a kezeléseknek!

 • A kúra alatt csak veled foglalkozom. Pihentető zene, nyugtató illatok és kényeztető kezelések várnak. Csak természetes, natúr kozmetikumokat használok a kezeléshez!

Ha érdekel bővebben a szolgáltatásoknál olvashatsz a kezelésekről!

Szép és stresszmentes nyarat kívánok mindenkinek!

Ildikó

Nyári arcápolás

Ápold az arcod könnyedén, mintha a nyári szellő érintené.

Itt a nyár, a meleg napok!

 Hogy és mivel ápold a bőröd, hiszen nyáron másképpen kell gondoskodnod róla.

 A melegben sokkal több folyadékot iszunk, és a könnyű ételeket kívánjuk.

Így van ezzel a bőr is. Ha szomjas vagy és meleged van, akkor itt az ideje a bőröd könnyed, hidratáló ápolásának.

Hidratálj kívül-belül

Ha lehet, kezdd a napot egy nagy pohár citromos vízzel!

Ez beindítja az emésztést, és szuperül hidratál.

Frissítő érzés, ha úgy kezded a napod, hogy hidegvízzel átpaskolod az arcod. Ezután jöhet a könnyed hidratálás, krém, krémzselé, elixír vagy szérum formájában.

Mikor és miért használj szérumot?

Könnyű állagú, hidratáló és erőteljesen tápláló hatású, ezért érett bőrre jó választás, de akkor is segíthet, ha úgy érzed, a bőröd extra regenerálódásra vágyik.

Vitamin – hatóanyag koncentrátum, mely a benne lévő aktív molekuláknak köszönhetően erőteljes antioxidáns és sejtregeneráló hatású.

Hatékonyan veszi fel a harcot a ráncok ellen: fokozza a sejtek megújulási folyamatát és mélyen regenerálja, táplálja és feszesíti az érett arcbőrt. Pillanatok alatt felszívódik, és vitalizálja, regenerálja a bőrt és erősíti annak szerkezetét.

Forró nyári napokon üdítő hatású lehet az arcpermet.

Használhatsz például oxigénest, vagy az én kedvenceimet a virágvizeket is.

Közvetlen hidratálást biztosító anyagok

Tudjátok rajongok a természetes olajokért. 😊 Érdemes még ilyen melegben is kevés természetes olajat használni, mert hidratálja, és ellátja a bőrt fontos vitaminokkal, esszenciális zsírsavakkal, és nem zsírosít.  Passzívan hidratáló anyagok. Vízzáró, ugyanakkor a bőrlégzést nem gátló réteget képeznek a bőrön, ezáltal csökkentik a láthatatlan vízleadást, visszatartják a vizet a hámban
– viaszok, pl. méhviasz
– lassan felszívódó növényi olajok (sheavaj, kókuszolaj), F-vitamint tartalmazó („félig száradó”) növényi olajok, pl. szőlőmag, napraforgó, lenmag, szezám, mák, búzacsíra, borág olaj

Aktívan hidratáló anyagok

A hámon belüli víztermelést módosítják, fokozzák a bőr nedvességtartalmát és hozzájárulnak a nedvesség tárolásához.

 • hialuronsavak,
 • zsírkísérő anyagok: koleszterin, lecitin, ceramidok
 • csodanövényünk a kozmetikában és az élet sok területén: az Aloé vera
 • magas cukortartalmú növények (szőlő, őszibarack, sárgabarack, dinnye, burgonya), méz,
 • algák, iszapok.
Aloe vera

További segítők

Külön csoportot képezhetnének azok a hatóanyagok, melyek nem hidratálnak, viszont növelni képesek a bőr vízfelvevő képességét. Ilyenek pl. a zsurló, a berkenye és a szója. Ahhoz, hogy valóban hidratált bőrünk legyen, célszerű minden fronton megtámogatni a és kombináltan alkalmazni a hatóanyagokat.

Bőrfelszíni emulzió

bőrfelszíni hidrofil lipid egyensúly garantálja, hogy ne száradjon ki a bőr, és semmi se tudja irritálni.

 • a savas közeg távol tartja és elpusztítja a kórokozókat, így segít megelőzni a fertőzéseket, gyulladásokat, allergiás reakciókat
 • a zsíros fázis nem engedi elpárologni a bőrünk nedvességtartalmát, így elengedhetetlen a hidratált bőr megtartásához.

Expressz hidratáló kezelés nálam.

 • hidratáló tisztítótej, vagy hab az első lépés a kezelés során.
 • A peeling, ilyenkor az enzimes peeling, vagy a hydroabrázió a legjobb. Kellemes és puha tapintású bőrt eredményez, és elősegíti a hidratáltságot.
 • A bőr ph. értékét aromavízzel állítom vissza.
 • Ezt követi a hialuronsavas ampulla vagy szérum és aloe gélkoncentrátum, ami egy valódi hidratáló és regeneráló bomba. Ennek bejuttatására ultrahang készüléket, vagy tű nélküli mezoterápiát használok.
 • A kezelést a bőrödnek és a lelkivilágodnak megfelelő masszázzsal folytatom.
 •  Rózsakvarc Gua sha köves átsimítással végződik a masszázs.
 • Befejező krémként hidratáló krémet teszek fel.

Tanácsok otthonra

Az elért eredmény hosszan tartó megtartása érdekében érdemes odafigyelni:

 • kímélő arctisztítók alkalmazására,
 • levegő párásítására,
 • környezeti hatások csökkentésére, pl. száraz levegő, napsütés,
 • túlzott koffein-, alkohol-, sófogyasztás mellőzésére,
 • az elegendő folyadék (víz!!!) bevitelére,
 • hidratáló krémek alkalmazására.

bőrünk a legnagyobb szervünk, a nap 24 órájában teszi a dolgát, vigyázz te is rá!

Szép nyarat!
Ildikó

Gyereknapra

Sziasztok!

Gyereknap alkalmából gyűjtöttem a gyerekeknek, és a gyereklelkű felnőtteknek pár szép idézetet és verset.

„Miközben megpróbálunk mindent megtanítani gyermekeinknek az életről, gyermekeink megtanítják nekünk, hogy miről is szól az élet.” Angela Schwindt

„A Földet nem örökségül kaptuk, hanem gyermekeinktől kölcsönözzük azt.” (Indián közmondás)

„A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” (Goethe)

„Gyermekkorunk jelei ott maradnak életünk helyszínein, ahogy a virág illata is ott marad a szobában, amit díszített.” (Chateubriand)

„Az embert nemcsak a szülei, de a gyereke is neveli.” Halász Judit

„Értékesebb örökséget nem hagyhat gyermekeire a szülő, mint ha mindennap áldoz rájuk pár percet.” Orlando Aloysius Battista

“… szemedet, szád, orrod a szülődtől örökölted, de van valami, amit nem örököltél senkitől – ezt a valamit, ezt a mindent, amit így mondasz: Én.”
(Karinthy Frigyes)

Gyermeknap

Gyermeknapon gyermekké válunk,
futunk Veled az éveken át,
együtt ugrunk sáros pocsolyába,
megmásszuk ma a cseresznyefát.

Ketten rúgjuk égig a labdát,
elszédülünk forgó körhintán,
kézen fogjuk minden embertársunk,
átölelünk téged, Nagyvilág!

Nevetésünk végigcsilingel
erdőn, mezőn, és házak között,
hadd lássa, hallja minden lakója,
a Földre ma öröm költözött!

Vágföldi Júlia

Csorba Piroska: A gyermekkor

Mikor „kacsalábon” jár a két cipőd, 
Mikor méretlen és örök az időd; 
Mikor az ajtókilincshez ágaskodni kell, 
Mikor az asztalt alig éred el; 

Mikor a játékból soha nem elég, 
Mikor a képzeletvilágot tár eléd; 
Mikor a homokból lisztet szitálsz, 
S a sárból édes csokitortát csinálsz; 

Mikor úgy lépsz az útszéli pocsolyákba, 
Mint vörös szőnyegre a mesék királya; 
Mikor látod még az angyalt karácsonykor, 
És látod a nyuszit kinézni a Holdból; 

Mikor kavicsot gyűjtesz tenyeredbe, 
És drágább neked, mintha arany lenne; 
Mikor a sötét szobában még rémek lapulnak, 
Mikor tündére van fának, fűnek, kútnak; 

Mikor csupa horzsolás és kék folt a lábad, 
Mikor fakockákból építed a házad; 
Mikor megeteted gondosan a babát, 
És sztetoszkóppal hallgatod – hasát ;J 

Mikor királyfi vagy, bátor, hős, vitéz, 
Ha az udvarra egyedül kimész; 
Mikor homokból tornyos várat emelsz, 
Mikor a kérdésre kérdéssel felelsz; 

Mikor – ha mást sírni látsz – sírva fakadsz, 
Mikor még biztosan tudod, mit akarsz; 
Mikor anyu ölében nyom az álom el, 
És édesen alszol, mint lábasban a tej; 

Mikor jót lovagolsz a nagyapa térdén, 
S a cigarettáról azt hiszed: kis kémény; 
Mikor még mindenből minden lehet, 
S hatalmas sátornak látod az eget; 

Mikor a mennydörgéstől megriadsz, 
S dobogó szívvel anyuhoz szaladsz; 
Mikor a mesékből soha nem elég, 
És kérve kéred, hogy mondják újra még; 

Mikor kezétcsókolomot köszönsz a libáknak, 
És azt hiszed: a szél csinál frizurát a fáknak; 
Mikor a fészkéből kiesett csupasz verebet 
Megsiratod, és kis sírba temeted; 

Mikor megmászni való minden magaslat, 
És kíváncsivá tesz fiók, ajtó, ablak; 
Mikor számolod, hogy hányat kell aludni, 
Míg a születésnapodig el fogsz jutni; 

Mikor a papírcsónak tengerjáró hajó, 
És a kabátzsebedben lakik egy manó; 
Mikor egy nap százszor kérdezed: miért, 
És senki-senki sem szid meg ezért; 

Mikor minden cicáról azt hiszed, leány, 
És a kutya? – Az fiú mindahány! 
Mikor lábadra próbálod anyu cipőjét; 
S boldogan pipiskedsz: igaz kicsit bő még; 

Mikor lopva belesel a tükör mögé, 
Tán ott van valaki – az arcod az övé; 
Mikor bújócskát játszva azt hiszed: 
Senki nem lát, ha behunyod szemed; 

Mikor a betűk még érthetetlen ábrák, 
És a könyvekben csupa csoda vár rád; 
Mikor összerajzolod a hófehér falat, 
És sehogysem érted, miért nem szabad; 

Mikor a léggömbökről tudod: égre szállnak, 
És titkokat súgsz este a babádnak; 
Mikor a fürdőkád neked a tenger, 
S te a kapitány vagy, samponhabos fejjel; 

Mikor még azt hiszed, hogy lehetetlen nincs, 
Mikor még nem tudod: a képzelet a kincs; 
A gyermekkor múlik, mint a nyár, 
Mire rájössz, hogy volt – már tovaszáll; 

De ha a szívedben helyet adsz neki, 
Onnan a felnőttkor ki nem űzheti.

Ildikó

Méregtelenítés

Sziasztok!

Most arról írok, hogyan tudod te otthon, és miként tudom én a kozmetikában méregteleníteni a bőröd.

Az egészséges bőr rugalmas, rózsás, a pórusok zártak, nem tarkítja sok ránc, és pattanások sincsenek rajta.

Természetesen a bőrtípusod és korod is befolyásolja az állapotát.

Viszont, ha eddig nem volt pattanásod, de az utóbbi időben elszaporodtak, vagy a bőröd szürkés árnyalatot öltött, esetleg duzzadt vagy karikás szemekkel ébredsz reggelente, és nem azért, mert rosszul aludtál, vagy beteg vagy, akkor lehet, hogy eljött az ideje a méregtelenítésnek!

Hogyan csináld?

 • Érdemes időnként méregtelenítő kúrát tartani.

Az egész test salaktalanítása automatikusan hozza magával a bőr tisztulását, és a bőr stimulálásával fokozni lehet a szervezet méregtelenítését is. Én negyed, vagy fél évente indiai útifűmaghéjjal csinálom.

 • Nagyon jók a gyümölcskúrák is. Nem vagyok híve a nagy, drasztikus koplalásoknak, inkább csak sok gyümölcsöt, zöldséget iktatok be az étrendembe.

A gyümölcsök nem csak kiváló méregtelenítők, hanem sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaznak, magas a rosttartalmuk és kiváló energiaforrások. A gyümölcsökben lévő pektinek a nehézfémekhez, a rostok pedig a toxinokhoz kötődnek, így segítenek kisöpörni a mérgeket a szervezetből.

Például:

Szőlő
Gazdag antioxidánsokban és erőteljes méregtelenítő gyümölcs.

Alma
Magas a pektin- és rosttartalma, sok C-vitamint, béta-karotint és energiadús fruktózt tartalmaz. Gyümölcssavval segítik az emésztést és a toxinok kiválasztását a májból.

Körte
Magas víztartalmú gyümölcs és kitűnő vízhajtó. Sok C-vitamint, rostot, káliumot, pektint tartalmaz.

Narancs
Antioxidáns hatású, gazdag C-vitaminban, segít leküzdeni a szabad gyököket. Serkenti az emésztést.

Grépfrút
Tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, kalciummal, káliummal és foszforral. Fogyaszd étkezés előtt, mert serkenti az emésztést.

Citrom
Kezdd a napot egy pohár meleg vízzel és csavarj bele egy friss citromot. Jó tisztító és fertőtlenítő hatású, serkenti az epehólyag és a máj működését.

 • A reggel éhgyomorra fogyasztott sima meleg víz is nagyon jó, hatását fokozhatod azzal, ha utána fél óráig nem eszel, így hagyod dolgozni. Nekem ez már bevett reggeli szertartásom .
 • A felhám koptatása, radírozása is jó ötlet. A ledörzsölés felpezsdíti a vérkeringést, és az hatékonyabban szállítja el a lerakódott mérgeket. Végezheted kefével, szivaccsal, vagy mechanikai peelinggel, csupán arra ügyelj, hogy lentről felfelé, illetve kintről befelé végezd.
 • Fontos a megfelelő mennyiségű, 1,5 – 2 liter, vízfogyasztás. Ez a legjobb méregtelenítő és a szervezeted is hidratált lesz.
 • Tehetsz fel pakolásokat.

A mézes pakolás nagyon jó választás, de sose tedd fel tisztán az arcodra, mert úgy dehidratál. Egy a négy arányban használd. Bőrtípusodnak megfelelő háziszerhez keverd.  Ez lehet gyümölcs, olaj, tejtermék…..

 • A szaunázás is nagyon jó méregtelenítő módszer.

És mit tehetek én, mint kozmetikus, hogy segítsek az arcbőröd méregtelenítésében?

Detox kezeléssel, az üde és fiatalos szépségért.

 • Letisztítom a bőröd, tonizálom, majd hámlasztom.
 • Felteszek egy detox maszkot.
 • Meleg kendővel letisztítom, majd hideg kendős átsimítás következik (a bőr termodinamikájára hatok).
 • Detox masszázs hatóanyaggal (szérum feltétele ampulla masszázzsal).
 • Krémmaszk, vagy gépi kezelés.

Remélem tetszett és találtál hasznos ötleteket is a cikkemben!

Ha pedig szeretnéd kipróbálni a kezelést szeretettel várlak. A szokásos ápolásodba is bele tudjuk illeszteni.

Szép estét!

Ildikó

Anyák napjára!

Így ünneplik az anyák napját a világkörül!

Boldog anyák napját! Happy Mother’s Day! Feliz Dia de las Madres! Furaha Ya Mama Siku! ……………….

Nem számít, hogyan mondják, az üzenet mindenhol ugyanaz: így fejezzük ki hálánkat édesanyánk felé, éljünk bárhol is a világban.

Ismerjük meg, hogyan ünneplik ezt a napot a világ más országaiban.

 • USA: 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye.

Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep elüzletisedett. További élete során oly hevesen tiltakozott ez ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét, és nem akarta nevét anyák napjával kapcsolatba hozni.

 • Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Sajnos a politikában is felhasználták egy időben ezt az ünnepet. 🙁
  Itthon általában virággal, apróbb meglepetéssel köszöntjük fel az édesanyákat, kisebbek énekekkel, mondókákkal az anyák napi ünnepélyeken. A legszebb a saját kézzel készült ajándék. 
 •  Anglia (május 4. vasárnapja)
  Bár a név, Mothering Sunday (Anyaság vasárnapja) meglehetősen hasonló az anyák napjához, eredete teljesen más. A legtöbb történelmi beszámoló szerint Anglia egyháza hozta létre az anyai vasárnapot, hogy megtisztelje Anglia édesanyáit, illetve, hogy megemlékezzen magáról az anyaszentegyházról. Az anyák napját Angliában virágokkal, apróbb ajándékokkal ünneplik nagyobb családi körben.
 • Franciaország – (május utolsó vasárnapja)
  A francia anyák napját május utolsó vasárnapján ünneplik a Fête des mères-t, de Pünkösd miatt, tolódhat június első vasárnapjára is. Az ünnepnapot először Napóleon hirdette ki, aki a családok anyáit akarta jutalmazni. A modern anyák napját 1950-ben alapították. A francia gyermekek hagyományosan házimunkát végeznek ilyenkor, illetve ajándékokat, például saját verset, virágot, süteményt adnak nekik. A napot ünnepi vacsorával fejezik be.
 • India (május 2. vasárnapja)
  A változatos indiai kultúrában május 2. vasárnapján ünneplik az anyák napja nyugati változatát, amikor az indiai emberek elgondolkodnak az anyák életben betöltött fontos szerepéről és az általuk tett áldozatokról. A hinduk azonban hivatalosan októberben ünneplik az anyákat, vagyis Durga istennőt, az isteni anyát egy 10 napos fesztiválon. Durga Puja idején a jó gonosz fölötti győzelmét is ünneplik, és ajándékokat ajánlanak fel az istennő számára.
 • Tájföld  (augusztus 12.)
  Sirikit, Tájföld királynőjét tekintik minden tájföldi édesanyjának. Születésnapját augusztus 12-én ünneplik, ekkor tartják az országban hivatalosan az anyák napját.
 • Bolívia (május 27.)
  A 19. század elején a Spanyolországtól való függetlenségért folytatott küzdelem során számos ország apái, fiai, férjei sérültek vagy haltak meg a csatatéren. A bolíviai nők – megelégelve a helyzetet- május 27-én összeálltak, hogy harcoljanak a spanyol hadsereggel a Coronilla-hegyen. Bár több százan haltak meg, az ő örökségük az 1920-as években elfogadott Országos Anyák Napja, a Coronillák hősnőinek tiszteletére.
 • Brazília (május 2. vasárnapja)
  A Dia das Mães hihetetlenül népszerű ünnep Brazíliában – valójában ez a második legnagyobb ünnep (az első a karácsony). Brazília május 2. vasárnapján ünnepli az anyákat a gyerekek különleges előadásaival és egyházi összejövetelekkel, amelyek gyakran nagy, többgenerációs grillezésbe csapnak át.
 • Ausztrália (május 2. vasárnapja)
  Anyák napján az ausztrál gyerekek szegfűt, krizantémot adnak az anyukák mellett a nagynéniknek és a nagymamáknak is. Anyák napja alkalmából rengeteg szervezet tart rendezvényt, hogy pénzt gyűjtsenek különböző női ügyekre.
 • Etiópia (esős évszak vége)
  Az anyák napját az esős évszak végén, az anyáknak szentelt háromnapos Antrosht fesztivál részeként ünneplik. Amikor az égbolt végre tiszta, a családtagok hazatérnek, hogy ezt nagy ünnepség keretében ünnepeljék meg. A lányok hagyományosan zöldségeket, vajat, fűszereket és sajtot visznek, míg a fiúk különböző féle húsokat, bárányt vagy bikát, és egész este énekelnek és táncolnak.
 • Japán (május 2. vasárnapja)
  Japánban anyák napján gyönyörű szegfűket adnak az édesanyáknak, amelyek a japán kultúrában az anyák szelíd erejét képviselik. A gyerekek lerajzolják anyjukat az iskolában. Japánban is átvállalják a gyerekek az anyáktól a házimunkát, sőt a főzést is – sushit vagy tojást készítenek.
 • Arab országok: A modernizációnak köszönhetően az arab országokban is egyre kedveltebb ünneppé válik az anyák napja. Bár egyes kultúrákban a nő személye alacsonyabb rendűnek számított, mint a férfiaké, a vallás és a nemek közötti megkülönböztetés háttérbe szorulásával ez a lealacsonyított szerep is kezd megváltozni. Nem véletlen, hogy ezen a napon a gyerekek nem csak tiszteletüket fejezik ki anyjuk és más szeretett asszonyok iránt, hanem ez egyfajta alkalom is arra, hogy az anya és gyermek közötti feszültségeket feloldják, javítsanak kapcsolatukon. Az arab világ legtöbb országában az anyák napját a tavasz első napján, azaz március 21-én ünneplik.
 • Mexikóban az anyák napja fix dátum: május 10-én ünneplik. Az ország legtöbb ünnepéhez hasonlóan az anyák napja is egy színes kavalkád. A gyerekek már egy nappal előbb hazatérnek a családi házba, hogy felkészüljenek az édesanyák megünneplésére. A gyerekek hagyományosan ajándékokkal halmozzák el szüleiket: a kicsik saját készítésű, a nagyok vásárolt ajándéktárgyakkal kedveskednek, dalokkal és versekkel szórakoztatják édesanyjukat.

És még lehetne folytatni, mert szerte a világban szeretett veszi körül az anyákat.

Megpróbálhatják ezt politikai, üzleti célokra felhasználni, de a lényeg, a SZERETET az marad!

A szeretet a legszebb ajándék!

Nagyon sok szép vers született az anyáknak, én ezeket választottam ki. 🙂

Fogadja szeretettel minden anya, nagymama, nagynéni, keresztanya……!

Az édesanya

Nincsen a gyermeknek
Olyan erős vára,
Mint mikor az anyja
Őt karjaiba zárja.

Nincsen őrzőbb angyal
Az édesanyánál,
Éberebb csillag sincs
Szeme sugaránál.

Nincs is annyi áldás
Amennyi sok lenne,
Amennyit az anya
Meg ne érdemelne. 

Nadányi Zoltán: Anyu

Tudok egy varázsszót,
ha én azt kimondom,
egyszerre elmúlik,
minden bajom, gondom.

Ha kávé keserű,
ha mártás savanyú,
csak egy szót kiáltok,
csak annyit, hogy anyu!

Mindjárt porcukor hull
kávéba, mártásba,
csak egy szóba kerül,
csak egy kiáltásba.

Keserűből édes,
rosszból csuda jó lesz,
sírásból mosolygás,
olyan csuda-szó ez.

“Anyu! Anyu! Anyu!”
hangzik este-reggel,
jaj de sok baj is van,

ilyen kis gyerekkel.

“Anyu! Anyu! Anyu!”
most is kiabálom,
most semmi baj nincsen,
mégis meg nem állom.

Csak látni akarlak,
anyu fényes csillag,
látni, ahogy jössz, jössz,
mindig jössz, ha hívlak.

Látni sietséged,
angyal szelídséged,
odabújni hozzád,
megölelni téged. 

Fecske Csaba: A nagymamánál

A nagymamánál jó,
csak ott jó igazán.
A nagymamának sok keze van,
de ez igaz ám!

Egyik kezével főz,
a másikkal mosogat,
a harmadikkal fejemen
egy dudort borogat.

A nagymamánál jó,
mert ott van nagyapa,
aki a mezőről tücsökszavú
estét hoz haza. 

Tudom hosszúra nyúlik, de találtam néhány nagyon szép képet az anyákról, amit nem tudok kihagyni. Kérlek fogadjátok ezt még szeretettel! 🙂

Kiddieland, September 1966.
Végül, mert nem tagadhatom le, hogy kozmetikus vagyok. 🙂

Boldog anyáknapját!

Ildikó

2021 húsvét

Sziasztok!

Idén húsvét áprilisra, a hónapok régi elnevezése szerint – a “szelek havára” esik.

Ezekkel a versikékkel, mesékkel és néhány kis képecskémmel kívánok mindenkinek, a körülmények ellenére is, nagyon kellemes húsvéti ünnepeket.

A nyuszi és a húsvéti tojás története

Nagyapó maga mellé ültette, kisunokáját és így szólt.

 • Oszt ismered-é a nyuszi és a húsvéti tojás történetét? Nem, hát akkor én most elmesélem neked.

Régen szokás volt, hogy húsvét hétfőn korán reggel a legények felvették  a legszebb ünneplő ruhájukat, és elindultak meglocsolni a lányokat. Ők természetesen szintén korán keltek, és felvették a legszebb ruhájukat, fésülték a hajukat, és izgatottan lesték az ablakon át, melyik legény érkezik elsőnek őket meglocsolni.

 A szépen elmondott versikéért, no meg persze a locsolásért a legények egy szép hímes tojást kaptak a lányoktól, amelyet maguk választhatnak ki a húsvéti tojásos kosárkából.

De hogy kerültek a festett tojások oda? No, az úgy történt, hogy a lányok előtte való nap, vasárnap kimentek a mezőre, fel a dombok közé, és tojásokat kerestek. Mindegyik próbálta megtalálni a legszebbet, hogy róla beszéljenek majd a legtöbbet a locsoló legények.

De hogyan kerül a mezőre a sok-sok szép tojás?

Egyszer, amikor húsvét vasárnapján korán reggel a falu népe elindult a templomba a húsvéti misére, látták, hogy egy tapsifüles ugrott ki az út menti bokorból.

Amikor odaértek, és benéztek a bokor ágai közé, látták, hogy egy húsvéti tojás lapul a bokor tövében! Rögtön híre is ment, hogy bizony a nyuszi az, aki telerakja a rétet, mezőt gyönyörű hímes tojásokkal!

Pedig nem így történt ám! Mert a nyuszinak nincs is mivel festenie! A farka kicsi és gömbölyű, kedvenc csemegéje, a répa pedig szintén nem alkalmas ecsetnek.

 Az történt, hogy a tyúkanyó, miután megtojta a tojást – húsvét lévén -, a szárnytollával rögtön nekiállt megfesteni. Ráfestette a gondolatait, vágyait, a kendermagot, a finom kerti csipegetni való zöldeket és sok más egyebet. De amikor egy pillanatra nem figyelt oda, a tojás megbillent, és legurult a domboldalon. Gurult, gurult, egészen a domb aljáig, ahol egy bokorban a nyuszi aludta reggeli álmát.

A többit már gondolhatod. A nyuszi felébredt, kiugrott a bokorból és ijedtében elszaladt. Az emberek pedig azóta is azt hiszik: a nyuszi festi a tojást húsvétkor.

Mentovics Éva: A szimatoló szőrcsomócskák ajándéka

Szimatoló szőrmókocskák, rejtekhelyük az erdő…
Hímes tojást fest majd minden tapsifüles tekergő.
Ellesi a csínját-bínját, megtervez új mintákat,
mert ki suta, kétbalkezes, tojást nem is pingálhat.

Nem akadt még ügyetlen nyúl, leleményes mindegyik,
a kis művészpalántákat erdőn, mezőn ismerik.
Hegyen innen, bércen túl is hírét vitték a cinkék,
talpraesett minden szőrmók, pedig elég picinykék.

Rejtőzni is megtanultak, ott osonnak nesztelen,
a jácintoktól illatozó, tulipános kertekben.
Kis fészkeket építenek, nagy a sürgés reggelig,
virágágyás, bokrok alja hímes tojással telik.

Kora reggel izgatottan kutatnak a gyerekek,
húsvét derűs varázslatát átjárja a szeretet.
Mennyi pompás míves tojás; kék ibolyás, orgonás!
Holnap is lesz vidám móka, kezdődik a locsolás!

Devecsery László: Húsvét

Szellő fut, szellő száll,
csókot ad szellőlány.
Nap melenget, fény mesél,
mikor a tél véget ér.

Néked int a hóvirág,
s barka bontja bársonyát.
Itt a tavasz: kikelet,
s a HÚSVÉT is közeleg.

Jurij Druzskov: A nyuszi szarvacskája

Egy csacska nyulacska éjszaka kiszaladt az erdei tisztásra, felnézett a fényes holdra és hangosan-hangosan rázendített:

Hejehuja, mak-mak,

hejehuja bikkmakk!

Meghallotta ezt a sündisznó és így szólt a nyuszi csemetéhez:

– Nagyon bátran énekelsz, de mégis nem lenne jobb, ha hazamennél!? Még valakit megijesztesz vele!

Hejehuja mak-mak,,

hejehuja bikkmakk!

– felelte a nyuszi, és körbeugrándozott a tisztáson, mint egy labda.

Egyszerre csak megpillantotta a saját árnyékát. És az árnyékának olyan hosszú-hosszú füle volt, mintha csak szarv lett volna.

– Lám csak, mim van nekem! Nosza, gyerünk döfködni! – kiáltotta oda a sündisznónak.

– Ugyan, hogyan tudnék én döfködni, amikor nincs is szarvam? – gondolta a sündisznó és elbújt a fűben.

– Áhá, megijedt tőlem – mondta a nyuszi -, akkor hát nincs kivel öklelőzni. Huh, milyen félelmetes külsőm lehet!

Alaposan megbámulta az árnyékát, a füleit, előre-hátra lengette, majd rázendített újra:

Hejehuja mak-mak,

hejehuja bikkmakk!

Szétcsapta a füleit és nagy büszkén magasra tartotta az orrát.

Az égen lassan úszott a kétszarvú hold, és hozzá-hozzáütődött a felhőhöz.

– Hé, te hold, velem gyere öklelőzni! – kiáltott fel hozzá a kisnyúl. De azalatt a hold már eltűnt egy felhőben. A nyuszi elnevette magát nagyokat ugrándozott és büszkén énekelte:

Nem mer senki vívni velem

beléjük állt a félelem!

Hejehuja haj!

Azonban – ki tudja miért? – a holddal együtt az árnyéka is eltűnt. A nyulacska izgatottan tapogatta meg a feje búbját: bizony nem szarvak voltak rajta, csak fülek.

– Jaj – mondta a nyuszi -, mégis inkább hazafutok. Ideje már lefeküdni.

Te is aludj, ha eljön az este. De nehogy azt hidd, hogy a nyuszi olyan butácska volt. Csak egyszerűen a kicsik és a gyengék néha szeretnék azt hinni, hogy a fülecskéjük szarvnak látszik.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Ildikó

Nőnapra

Sziasztok!

Mivel ez a nőnap kicsit más, mint a többi, meg kezd a nők elbírálása is visszafelé haladni, ezért úgy gondoltam márciusi cikkemmel meglepem magunkat, és így kívánok mindenkinek boldog nőnapot!

Te kit látsz a tükrödben?

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem!

No de mit is várunk tőle, ha belenézünk?

A választ, hogy milyenek vagyunk valójában, vagy azt, hogy milyennek lássanak mások?

Az a szép abban, hogy nő az ember, hogy olyan sokfélék vagyunk.

Én büszke vagyok női mivoltomra!

Mert anya lehetek, mert társ vagyok, mert önzetlenül és határtalanul tudok szeretni, mert megértő vagyok, mert erős vagyok, mert kreatív vagyok, mert önálló egyéniség vagyok, mert egyedül is meg tudok állni a lábamon, mert ennek ellenére el tudom fogadni a támogatást is, mert teljes ember vagyok.

Te miért vagy büszke arra, hogy nő vagy? Mert remélem az vagy, mert hidd el lehetsz!

Írd meg kérlek!

Néhány gyönyörű gondolat a nőkről, hogy bátorítson és tudd értékelni magad!

 • Annyi minden van benned, s mind közül a legnemesebb, hogy érzéked van a boldogsághoz. Ne csak egyszerűen egy férfitól várd az életet. Ezért csalódik annyi nő. Önmagadtól várd. (Albert Camus)
 • Minden nőnek, aki kövérnek tartja magát, mert nem nullás a mérete, üzenem, hogy csodálatosak és a társadalom torz. (Marilyn Monroe)
 • Tudod mi az, ami igazán szexi? A humorérzék. A kaland íze. Arcpír télen. Csípő, amibe bele lehet markolni. Nyitottság. Magabiztosság. Alázatosság. Jó étvágy. Valaki, aki hallgat az intuíciójára. (…) Egy okos visszavágás. Jelenlét. Gyors észjárás. Egy ártatlannak tűnő hölgy, aki piszkos viccet mesél. (…) Egy nő, aki már felismerte, hogy milyen gyönyörű.
  (Courtney E.Martin)
 • Két olyan női mosoly létezik, amit az angyalok elirigyelnének: az egyik, mellyel a nő a szerelmét fogadja, mielőtt szavak hagynák el az ajkát; a másik pedig, mellyel az elsőszülött gyermekét üdvözli, s biztosítja az anyai szeretetről. (Thomas Chandler Haliburton)
 • Egész életemben csak nőktől kaphattam meg azt a fényt és melegséget, ami nélkül nem tudtam volna élni.  (Popper Péter)
 • Nincs az a nő többé, aki minket kiábrándíthat a nőből – mi mégiscsak szeretjük és imádjuk és csodáljuk a nőt, aki nem pokol és izzó ártalom, és mégis a legnagyobb tűz e világon – a nőt, aki mosolyog és borzong, mikor róla beszélnek -, aki, ó, jól tudom, rossz, ha kell, százszor rosszabb tud lenni a férfinál – de jó, ha lehet, ezerszer jobb és különb és mámorosabb -, mert mi ismertük a nőt, aki lángolt, mert lángoltunk, aki szeretett, mert szerettük, aki szépnek látott, mert szépnek láttuk – az igazi nőt, akitől gyermekünk van.
  (Karinthy Frigyes)
 • Ha egy nő szeret egy férfit, akkor az a nő él és vidám, és mindenkivel tud nevetni, csacsogni és kedves lenni, mert a lelkében boldog… A férfiak nem érthetik azt meg, hogy a nő csak abban az esetben érzi magát függetlennek és mindenkivel szemben fesztelennek, ha tudja, hogy szeretve van. Akkor lehet. Akkor úgy érzi, hogy olyan szabad, mint a madár. De a madár is visszajön estére a fészkébe. (Móricz Zsigmond)
 • „A nők olyan lények, akiket szeretni kell, nem megérteni.” – Oscar Wilde
 • Nő nélküli világ, levegőtlen. (Albert Camus)
 • Nem bánom, hogy a férfiak világában kell élnem, addig, amíg nő lehetek benne. (Marilyn Monroe)

A következő négy dolgot szeretném a 15 éves énemnek elmondani:

 1. Sose hidd, hogy nem tehetsz meg semmit azért, mert nő vagy. Minden nyitva áll előtted. A jövő a tiéd.
 2. Legyen egy álmod, célod, viziód és dolgozz meg érte lépésenként. Nemcsak professzionálisan, hanem személyszerint is.
 3. A család nagyon fontos. Egy közeli, szerető, támogató család mindig melletted lesz és segíteni fog céljaid elérésében, akkor is, ha jól mennek a dolgok, akkor is ha nem.
 4. És talán, ami a legfontosabb, hogy sose engedd, hogy legyőzzenek a kudarcok és a tévedések. Minden, ami történik, még akkor is, ha nem az történt amire számítottál egy nagyon értékes, tanító eszköz. Csak akkor leszel sikeres, ha tanulni tudsz kudarcaidból és hibáidból. Ez létfontosságú.” – Christine Ammanpour, CNN újságíró, riporter

3 nő, akitől érdemes tanulnod!

Coco Chanel, Audrey Hepburn, Vivienne Westwood – három nagyon is más karaketerű nő. Mégis mindhármuktól sokat tanulhatunk az önelfogadásról, a valódi szépségről, és a személyiség erejéről.

Coco Chanel

Édesanyja korán meghalt, apja elhagyta őt és testvéreit, így mindannyian árvaházban nevelkedtek. Később varrni tanult, hogy ebből tartsa el magát, de a színpad és a vele járó csillogás is vonzotta. Egyre több táncos, majd énekes szerepet is kapott. Később kalapok tervezésével foglalkozott, majd szép lassan megnyitotta első divatszalonját. Coco Chanel mindent elutasított, aminek a viselése kényelmetlen vagy fájdalmas. Fiúsra vágatta a haját, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a régi kötöttségek helyett bátor, új vonalakra van szükség. A nők csak úgy kapkodtak a letisztult vonalú, egyszerű és vagány ruháiért. Az általa kirobbantott forradalom más, nagy divatcégeket is arra ösztönzött, hogy kollekciójukat átgondolják, és valami egészen másban kezdjenek el gondolkodni.

 • “Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!”
 • “A divat változik, a stílus örök.”
 • “Egy ruhában mindig a nő a legfontosabb. A ruha nő nélkül mit sem ér.”
 • “Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam.”
 • “Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz.”
 • „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” – Teréz anya, Nobel békedíjas apáca

Audrey Hepburn

Habár sokan így gondolták, a színésznő élete nem a fényűző luxusról és boldogságról szólt. Főleg nem gyerekkorában. Élete legtragikusabb élménye volt, amikor édesapja elhagyta őket, majd kitört a háború, ami meghatározta a kis Audrey fiatal éveit. Az éhezés, a félelem, a haláltól való rettegés egész további életére hatással volt. Nem véletlen, hogy amikor felkapott színésznővé vált, akkor sem vesztette el érzékenységét az árvák és éhezők iránt. Felhagyva a színészkedéssel pedig már kizárólag csak a jótékonykodással foglalkozott. Az Unicef nagyköveteként rengeteg országba – Etiópiába, Ecuadorba, Vietnámba és Bangladesbe – elutazott, hogy felhívja a figyelmet a szenvedőkre és éhezőkre, és reményt adjon a gyerekeknek. 

 • “A vonzó ajkak érdekében mondj kedves szavakat. A kedves szemekért keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül.”
 • “Az elegancia az egyetlen szépség, amely soha nem fakul.”
 • “Mindenkinek megvan a maga stílusa, és ha ezt az ember megtalálta, igenis, ragaszkodjon hozzá.”
 • “Egy nő szépsége nem a ruháiban, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik.”

Vivienne Westwood

A legformabontóbb élő divattervező, akiről furcsa elképzelni, de húszévesen még teljesen átlagos polgárként élte életét. Férjhez ment, gyereket szült és tanítónőként dolgozott, habár kreativitása már ekkor is felszínre tört: ékszereket készített. A világ akkor fordult meg vele, amikor megismerte Malcolm McLarent, akitől második gyermeke született. A férfi 1971-ben nyitott butikot Londonban a King’s Road 430 alatt, ahol Vivienne Westwood ruháit is árulták. Közben McLaren a Sex Pistols menedzsere lett, az együttes pedig Viviennek is meghozta a hírnevet: imádták a szegecsekkel, bicikliláncokkal, nyakörvekkel, biztosítótűkkel, borotvapengékkel díszített, kiegészített punkos, polgárpukkasztó darabjait. A bolt sok néven futott, ’81-ben végül a Worlds End nevet kapta, és máig is így üzemel, Vivienne pedig máig a punk nagyasszonya, aki soha nem félt szót emelni társadalmi vagy éppen környezetvédelmi kérdésekben sem.

 • “Válassz jól, vásárolj kevesebbet.”
 • “Sokkal érdekesebb életed lesz, ha izgalmas ruhákat viselsz.”
 • “Minden más tervezőtől különbözök. Én építettem a céget, és az most is az enyém. Soha nem hagytam, hogy marketingszakértők fölém álljanak, és megmondják, mit csináljak. Nekem nincs szükségem ilyen jellegű fogásokra: az én személyiségem valódi, nem mások kreálták az üzlet érdekében.”
 •  “A legszexisebb emberek a gondolkodók.”
 • “Azért tervezek dolgokat, hogy az emberek kifejezhessék velük a személyiségüket.”

Boldog Nőnapot kívánok minden lánynak, asszonynak, édesanyának, nagymamának, erőt a sütéshez-főzéshez, a meséléshez, a házimunkához, a szeretethez, az érintéshez és a világot néha sarkából is kimozdítani képes cselekedetekhez!

Ildikó

Hiedelmek a szépségápolás terén IV.

Sziasztok!

Hiedelmeka körömről

 • Régen széles körben elterjedt hiedelem volt, hogy a levágott körmöt nem szabad eldobni, mert a bagoly megeszi azt és gonosz varázslatokhoz használja fel.
 • A latin országokhoz hasonlóan a hosszúra növesztett körmök (főleg a kisujjakon) a gazdaságot, jólétet szimbolizálják, hiszen ilyen kézzel nem lehet fizikai munkát végezni, tehát az ilyen körmöket viselő személy nyilván megengedheti magának, hogy akár munka nélkül is megélje, vagy legalábbis nem kell “alantas” munkát végeznie.
 • Egyébként a babonások óva intenek az olyan embertől, akinek körmei hosszúak és feketék, mert ez hamis, csalárd, igazmondásra képtelen embert jelöl.
 • A babonások szerint a körmökön megjelenő fehér foltok alkalmasak az események előrejelzésére. Például, ha valakinek fehér foltos a körme, mindaddig szerencsétlen a szerelemben, amíg a foltok el nem tűnnek a körméről.
 • Massachusetsben a fehér pontocskák száma azt jelzi, hogy az illető hányszor hazudott,
 • Törökországban, ha egy lánynak a körmeit sok fehér folt tarkítja, ez biztos jele annak, hogy leendő férjének rengeteg birkája van.
 • A primitív emberek körében elterjedt hiedelem, hogy az emberek, ha levágják hajukat és körmüket, könnyen megbabonázhatók.
 • Miként az a különféle babonagyűjteményekben olvasható – akárcsak a lenyírt hajat, a levágott körmeinket is nagy gondossággal kell elhelyeznünk, mert ezek igencsak kapósak a boszorkány-varázslatok, a rontást hozók számára. Ahhoz, hogy abszolút biztosak lehessünk abban, hogy a levágott körömdarabok ne legyenek alkalmasak (használhatóak) varázslásra (boszorkányságra), mindegyiküket három darabra kell vágni, vagy egyenként háromszor le kell köpni őket.
 • A németek szerint a kártevéshez még csak varázslat sem kell, már az is megsebzi a körmök birtokosát, ha tudtán kívül átsétál a gondosan elásott körmök fölött.
 • A skandinávok jó mélyen a föld alá temették el a levágott körmöket, nehogy azok a gonosz manók birtokába kerülhessenek.
 • Régi babona szerint a levágott körmöket a házon kívül kell elásni, elégetni, eldugni.
 • Az éjszakai körömvágás Koreában azért nem ajánlott, mert a körömdarabokat megeszik az egerek, és magukkal viszik az illető lelkét.
 • Az istenfélő zsidók azért vágják nagyon rövidre a körmüket, mert szerintük a köröm a gonosz lakhelye.
 • Nálunk egykoron általános volt a hit, hogy a szopós gyerek körmét nem szabad levágni, hanem rágni kell, hogy ne legyen belőle tolvaj.
 • A levágott körmöket el kell tenni, el kell égetni, vagy el kell temetni.
 • A spanyol festő, Picasso (1881-1973) levágott haját és körmeit egy dátummal ellátott biztonságos helyen tartotta, nehogy azok boszorkány vagy varázsló kezébe kerüljenek.
 • A haj, bőr és a körmök felhasználásával hatékony varázsital is készíthető, amely tulajdonosa ellen használható fel.
 • Az ősi Egyiptomban a körmök színesre festése a gonosz szellemek távoltartását szolgálta.


És most térjünk vissza a jelenbe. Mit jelezhetnek valójában a köröm elváltozásai.

Az egészséges ember körme: sima, fényes, hajlékony, a holdja se nem túl kicsi, se nem túl nagy, követi az ujj vonalát és méretre hozzávetőlegesen fele akkora, mint a körömízperc.

A bőr, a haj és a köröm elváltozásaii sokszor nem csupán esztétikai problémát jelentenek, hanem komolyabb betegségekről, rendellenességekről árulkodhatnak.

Betegségekre utalhatnak a köröm elváltozásai.

A köröm nagyon sokfajta belső problémát jelezhet attól függően, hogy apró fehér foltocskák, hosszanti mélyedések, domború körömfelület vagy épp megduzzadt körömágy alakul ki. Ugyan egyazon tünet általában több probléma jele is lehet, sokszor csak egy étkezési hiba vagy fertőzés okozza őket, mégsem árt az óvatosság: ha huzamosabb ideig tapasztalod a következő körömtünetek egyikét, keress fel egy bőrgyógyász szakorvost!

 • A megvastagodott, kissé elgörbült köröm leggyakrabban vitamin-, illetve vashiány tüneteként alakul ki, a gömbölyű végű óraüvegkörmök viszont akár kezdődő szív- és érrendszeri problémákat is jelezhetnek.
 • Gyakori tünet a körmökön a kis fehér foltok megjelenése. A pontszerű foltok megterhelés következtében is kialakulhatnak, de B6-, illetve cinkhiányra is utalhatnak.
 • A hosszanti csíkok többnyire a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki, de a cink, a vas, a B-vitamin vagy a fehérje hiányára is utalhatnak.
 • Az elsárgult körmök kialakulhatnak a dohányzás vagy a körömlakkozás következtében, ilyenkor az ápolás és a pihentetés is sokat segít, de gombás fertőzés is okozhatja, és olykor pikkelysömör vagy légúti betegségek előjele is lehet.
 • A repedezett körömvégek dehidratáltság miatt is kialakulhatnak, de vas-, cink- és kénhiányra is utalhatnak, ami anyagcsere-problémákhoz vezethet. A legjobb kénforrások egyébként a hagymafélék, a brokkoli és a káposzta.

Ásványianyag-hiányt is jelez, és nem ritka az sem, hogy az A- vagy a D-vitamin elégtelen bevitele, vagy külső behatások, például vegyszerrel való gyakori találkozás okozza.

 • A sötét foltot gyakran külső megterhelés, például apróbb baleset, helytelen lábbeli miatti bevérzés okozza. Ha viszont mindez külső behatástól függetlenül, több foltban megjelenik, utána kell járni, hiszen pikkelysömör vagy melanoma is állhat a háttérben.
 • Az elfehéredő körmök gyakran jelzik a máj problémáit, de akár a keringési, vérellátási zavarok és vérszegénység következtében is kialakulhatnak. A nagylábujj körmén látható töredezettség körömgombára is utalhat.
 • A gyulladt, piros, duzzadt körömágy gyakran fertőzés következménye, de kötőszöveti betegségre vagy az autoimmun lupusz kialakulására is felhívhatja a figyelmet. A fehér körömvég nagysága is árulkodó: ha a félhold a köröm negyedénél nagyobb, az magas vércukorszintet és gyengeséget jelez.
 • Az apró gödröcskés, érdes, durva tapintású köröm pikkelysömörről vagy ekcémáról árulkodik leggyakrabban. Ha rendszeresen tapasztalod a problémák bármelyikét, érdemes felkeresned egy bőrgyógyász szakorvost!

Tévhitek a gyenge körmök ápolásáról

Olló helyett reszelőt

Nem is igazán tudni az eredetét ennek a tévhitnek, de időnként hallható az is, hogy olló helyett használj reszelőt a körmeid kurtítására. Habár a reszelő valóban egy hatékony eszköz és ha töredezik a körmöd, valóban jó, ha van nálad egy, de az erősítésben nem sok szerepe van.
Ennek ellenére arra nem árt figyelned, hogy olyan hosszúságúra hagyd a körmeidet, ami még nem okoz neked problémát. Mivel a gyenge körömlemez könnyen törik, nem érdemes hosszúra hagyni, mivel az első adandó alkalommal búcsút is vehetsz tőle, amikor beakad valahová.


„Barátkozz meg vele, te ilyen típus vagy!”

Könnyű azt mondani! Ráadásul nem is teljesen igaz az állítás. Tény, hogy jelentős eltérések vannak az emberek között ezen a téren is. Viszont, ha minden nap letörik valamelyik körmöd, az biztos, hogy nem típus kérdése. Ilyenkor célszerűbb felkutatni a probléma gyökerét és célzottan kezelni azt, így visszanyerheted a körmeid erejét is.

Körömerősítő kenceficék

Ha besétálsz egy drogériába, akkor sorakoznak a polcokon az ilyen-olyan kozmetikumok, melyek elméletben a körmeid erősítését szolgálják. Ezeknek a zöme azonban hatástalan, mivel már az állaguk sem minden esetben megfelelő. Ha biztosra akarsz menni, használj körömápoló olajat!

Ezzel véget ért a hiedelmek a szépségápolás terén sorozatom.

A jövőben havonta egyszer teszek fel cikket, ami az akkori aktualitásokkal foglalkozik, mivel úgy látom a heti kicsit soknak bizonyult. Nekem is és nektek is.

Legyen szép napotok!

Ildikó
Hiedelmek a szépségápolás terén III.

Sziasztok!

Biztosan belefutottatok már egymásnak teljesen ellentmondó kozmetikai tippekbe, tanácsokba. Azután persze jön a fejvakargatás, hogy vajon melyik igaz, és melyiket kell messzire elkerülni.

Ím, néhány közkeletű bőrápolási hiedelem.

 • A natúrkozmetikumok egészségesebbek vagy nem?

A bio minden területen hódít, ami alól a kozmetikumok sem kivételek. Sokan nem is vesznek meg mást, csak olyan termékeket, amik kizárólag természetes összetevőkből készülnek.
Ezt azzal magyarázzák, hogy a normál kozmetikumok rengeteg rákkeltő és egészségre veszélyes anyagot tartalmaznak, amiknek ők nem szeretnék kitenni a bőrüket.

Én magam is nagyon szeretem és használom is ezeket a termékeket is.

De!

 • Először is sok “normál” krém van már, amiből már kihagyják a káros összetevőket.
 • Másrészt nem mindegy honnan szerzed be a bio termékeket, és fokozottabban kell figyelned a szavatosságra is!

Orvos szakértők úgy vélik, sok natúrkozmetikumok sokkal kevésbé kontrollált környezetben készülnek, mint „átlagos” társaik, amelyek komoly higiéniai szabályokkal működő laborokból és gyárakból kerülnek a polcokra. Mindenkit óva intenek az otthon kotyvasztott, ellenőrizetlen dolgoktól!

 • Télen nem kell fényvédőt használni

Az ember különös módon működik, ha a napsütésről van szó. Sokan azt gondolják, hogy ha nem tűz a nap, akkor az UV-sugárzás nem is jelent gondot. Pedig a bőrünk télen ugyanúgy ki van téve a káros hatásoknak, ezért ebben az időszakban sem árt fényvédős krémet használni. A különbség annyi, hogy nincs szükség olyan magas faktorra.

 • Bizonyos készítmények összehúzzák a pórusokat

A tág pórusok sokaknak okoznak problémát, ezért vonzóak lehetnek az olyan termékek, amik azt ígérik, hogy összehúzzák azokat. Csakhogy a faggyú- és verejtékmirigyek kijáratai nem így működnek, ezért gyakorlatilag fölösleges az ilyen készítményekbe beruházni. A pórusok nagysága ugyanis a megfelelő arcápolással, rendszeres, szakszerű tisztítással csökkenthető, illetve az életkorral is változik.

 • Egyszerre csak egy bőrproblémát lehet kezelni

Amikor valakinél egyszerre több bőrprobléma áll fent (pl. rozácea, de az öregedés jeleit is szeretné eltüntetni), akkor nehéz eldönteni, hogy melyik kezelésébe vágjon bele. A jó hír az, hogy léteznek olyan hatóanyagok, és kezelések, amik egyszerre több problémára is megoldást nyújtanak.

 • A jól bevált krémet nem szabad lecserélni

Sokaknak van kedvenc arcápolási terméke, amit már évek óta használ, és amit nem szívesen cserélne le. Csakhogy a bőr idővel hozzászokik egy-egy készítményhez, ami így már nem fejti ki a szükséges hatást. Ráadásul a különféle élethelyzetekben a bőr is változik, ezért nem árt időről időre új termékeket kipróbálni.

 • Nyomogassunk vagy ne nyomogassunk? Tényleg soha semmilyen pattanást nem szabad kinyomni?

A gyulladt pattanásokat semmiképpen sem szabad nyomogatni. Tudom, hogy nehéz ellenállni az érett, sárga fejű pattanásoknak, de mindenképpen jobban járunk, ha önuralmat gyakorlunk. A pattanás kinyomásával egyrészt nyílt seb keletkezik, ami könnyen fertőződhet és tovább gyulladhat, másrészt megsértheted a lobgátat és nagyobb kiterjedésű lehet emiatt. Nagyobb lesz az esély hátramaradó hegre vagy hiperpigmentációra.

 • A fogkrém hatásos a pattanások ellen?
  Részben.
  A fogkrém meghatározott összetevőket tartalmaz – szódabikarbóna, hidrogén-peroxid, alkohol, mentol, esszenciális olajak, triklozán -, melyek valóban segítenek az aknék leszárításában és csillapítja a viszketést is, egyéb hatása azonban nincs.
  Nem véletlenül találták ki a fogakra, és nem a bőrre. Mentol és egyéb összetevői miatt irritálja is az arcot, ami – főként az érzékeny típusnál – kipirosodáshoz, hámláshoz és akár gyulladáshoz is vezethet, így még súlyosabbá tehetjük az akné állapotát Jobb megoldás, ha pattanás elleni krémet, stiftet tartasz a táskádban.

Nem kell túlmosni az arcodat!

Sokan hiszik, hogy a pattanásos bőr a nem megfelelő higiénia eredménye, pedig nagyon ritka az, amikor ez a helyzet. Általában egy teljesen más ok van a dolog mögött, és egyáltalán nem segít, ha túl sokat mosod a bőröd túl erős anyagokkal, ugyanis ezzel megfosztod a saját védelmi rétegétől, ami még több pattanást eredményez.

A túl gyakori radírozás károsítja a bőrt? Igen.
Bár a radírozás eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a vérkeringést és a bőröd rózsásnak és simának tűnik – a mindennapos bőrradírozással pont az ellenkező hatást érheted el. A bőröd folyamatosan termel szarusejteket, és az érzékeny bőrt minden irritálja s még érzékenyebb lesz. Ezért, ha száraz, érzékeny a bőröd, hetente egyszer, ha zsíros, hetente maximum kétszer radírozd. Ne dörzsöld túl erősen és két perc után langyos vízzel öblítsd le és utána krémezd be.

A mindennapos fürdés szárítja a bőrt?
Nyugodtan fürödj meg naponta egy kíméletes – de kevés – tusfürdővel. Ha pedig zuhanyozás után még be is kened magad testápolóval, attól igazán ragyogó lesz a bőröd. De ha naponta háromszor fürdöl és nagyon erős tusfürdőt használsz, akkor túl sok vizet és zsírt mosol le magadról. Gyorsabban kiszárad a bőröd, viszketni kezd, és az ellenálló képessége is gyengül.

A testápolót az arcra is lehet kenni? Nem!
Az arcon a bőr vékonyabb és érzékenyebb, mint a test többi részén. Ezért más típusú ápolásra szorul. Csak az kenheti az arcára a testápolót, akinek semmilyen problémája nincs a bőrével, de kizárólag akkor, ha nem tartalmaz parfümanyagot.

Az uborkától szebbek lesznek a szemek? Úgy van.
Az uborka nedvességkölcsönző hatásától a fáradt szem ismét frissnek és tisztának tűnik. Az uborkaszelettől ráadásul az arcbőröd is pirospozsgás lesz. Ha tehát üdén szeretnél a randin megjelenni, néhány percre tegyél fel vékony szelet uborkát a szemeidre.

3. A fogamzásgátló segít a pattanásos bőrön

Ha a pattanások hormoni eredetűek, akkor könnyen lehet, hogy a hormonokat rendbe szedő fogamzásgátló tabletta segít a helyzeten. Sok orvos azért írja fel a nagyon pattanásos tinédzser lányoknak a gyógyszert, mert ezzel tisztább lesz a bőrük.

Arról már lehet vitatkozni, hogy mennyire jó ötlet beleszólni a természetes hormonháztartásába valakinek azért, mert csúnya a bőre, de egy biztos: az esetek jó részében a tabletta segít a nagy, gyulladt puklik megszüntetésében.

Hát most ennyit tudtam összeszedni! 🙂

Ha van kérdésed oszd meg velem és válaszolok rá, a legjobb tudásom szerint!

Szép napot!

Ildikó